Fermieri de succesŞtiri agricole

A DAT SOIUL PE HIBRID: Fermierul TRAIAN DOCHIOIU a obținut LA GRÂU o producție de 10 TONE/HA

10 tone la hectar, producția pe care fermierul Traian Dochioiu a obținut-o în acest an la cultura de grâu. Succesul, cu 3 tone în plus la hectar față de anul trecut, a constat în alegerea unui hibrid de grâu folosit în locul deja cunoscutului soi Glosa. Agricultorul din Golești, județul Vrancea, spune că a pariat pe  hibridul Hyfi de la Saaten-Union mai mult din curiozitate, iar rezultatele nu l-au dezamăgit.  

”Hibridul ăsta, da, este primul an în care îl cultiv. Până acum am mers numai pe soiuri. A fost o surpriză. Curiozitatea m-a determinat să trec de la soi la acest hibrid. Eu sunt curios din fire. Am pus doar pe 10 hectare, atât. Am vrut să văd ce se întâmplă. Hibridul, spre surprinderea mea, dă cantități foarte mari, dar cu indicii mai mici”, a explicat producătorul agricol pentru Agrointeligența- www.agrointel.ro. 

A aplicat aceeași tehnologie ca și cea aplicată pentru soi

Fermierul din Vrancea, administrator al societății Agrodoc Mais, spune că nu a aplicat nimic în plus sau în minus hibridului cultivat față de tehnologia folosită anul trecut pentru soi.

”În ceea ce privește tehnologia aplicată, nu am făcut nimic deosebit, nici la fertilizare, nici la nimic. Tratamentele și fertilizările de la soi au fost ca cele de la hibrid. În fermă, soiul mi-a scos în jur de 7 tone/ha și hibridul 10 tone/ha”, a mai punctat fermierul.

În plus, un avantaj punctat de agricultor este că densitatea la hectar în cazul hibrizilor este considerabil mai mică față de cea folosită pentru soi, la fermierul pune cel puțin 200 de kilograme de sămânță la hectar.

Astfel, la hibrid se seamănă 1,5 milioane semințe/ha adică trei doze de 500.000 boabe germinabile. În funcție de MMB, cantitatea necesară pentru semănat poate varia între 75 și 80 de kilograme la hectar.

Semănatul se face odată cu orzul de toamnă pentru ca grâul să intre în iarnă cu cât mai mult suc celular în nodul de înfrățire.

Citiți:

HIBRIZII DE GRÂU – explozie de comenzi! De ce preferă tot mai mulți fermieri SĂMÂNȚA DE LA SAATEN-UNION!

Sursă poze: Facebook/Ionuț Bălan


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


1 comentariu

  1. Si probabil ca proprietarilor care i-au arendat terenuri le-a dat 0,6 t/ha deci 6% din productia obtinuta(la care se mai adauga si subventia).Asa ca E BINE,E FOARTE BINE d-le activist DAEA…

Scrie un comentariu