• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SPERANȚE SPULBERATE pentru SUBVENȚIA DE 1 LEU! Director DAJ: ”ȘEFII de la AGRICULTURĂ CUNOSC SITUAȚIA”

    Roxana Dobre -

    Ceea ce părea o gură de oxigen pentru sectorul de creștere a ovinelor, devine un ajutor financiar de neatins pentru oieri. Subvenția de 1 leu pe kilogramul vândut de lână nu ar ajunge la prea mulți producători agricoli, avertizează chiar experții unei Direcţii de Agricultură. Deși, teoretic, statul plătește kilogramul de lână, practic, în multe județe nu există centre de colectare a acesteia. 

    Fermierii ar putea primi până la 1 leu pe kilogramul de lână vândut, asta dacă ar avea şi unde să vândă lâna rezultată din tunsul oilor. Reprezentanţii Direcţiei de Agricultură Gorj spun că ajutorul de minimis este publicat în Monitorul Oficial şi fermierii se pot înscrie deja să solicite sumele. Problema este că fermierii nu prea au unde să valorifice acest produs în Gorj, iar şefii de la Agricultură cunosc situaţia.

    Deja am luat legătura cu domnul primar de la Novaci, vrea să facă un centru de colectare şi prelucrare a lânii. Avem la Crasna pe cineva care are o cooperativă care se va înscrie, am discutat. Cine vrea să facă un centru de colectare, căci în judeţ nu avem, statul va veni cu 49% într-un fond de investiţii, iar cei care vor să facă vor contribui cu 51%”, a declarat Dan Tănăsescu, şeful Direcţiei Agricole Gorj.

    Intenţii de a mai fi înfiinţate centre de colectare a lânii mai sunt şi la Tismana şi în cam toate zonele de munte, spun reprezentanţii Direcţiei Agricole, deşi se declară sceptici în privinţa valorificării acestui produs, căci sumele sunt destul de mici.

    Este un ajutor destul de important – pe lângă faptul că dacă ei îşi vând lâna, primesc acest ajutor de 1 leu pe kilogram, practic până facem aceste centre de colectare trebuie să-i îndemnăm să nu mai dea foc la această lână. Din ce am făcut noi calculul, acest leu asigură practic tunsul, nu este o sumă foarte mare, dar este binevenită în sprijinul acestor crescători de ovine”, mai spune şeful Direcţiei Agricole Gorj.

    Vă reamintim că oierii vor putea primi un leu pentru fiecare kilogram de lână vândută, după aprobarea ajutorului de minimis propus de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru care va fi alocată o sumă totală de 36 de milioane de lei din bugetul MADR pe anul 2018.

    Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a 3 exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente.

    Schema de ajutor de minimis se acordă crescătorilor de animale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creşterii ovinelor. Astfel, vor putea aplica pentru acest sprijin crescătorii de ovine, persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, crescătorii de ovine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale şi crescătorii de ovine, persoane juridice. Pentru a fi eligibili pentru acordarea ajutorului de minimis pentru comercializarea lânii beneficiarii trebuie să deţină o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care solicită acordarea sprijinului.

    Sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc beneficiarilor, într-o singură tranşă anuală aferentă anului de cerere, după îndeplinirea condiţiilor menţionate.

    Sursă selectivă: www.pandurul.ro


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!