• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria, acuzații la unison despre dublul standard: Suntem lada de gunoi a Europei, avem apartheid alimentar! Unde sunt autoritățile din România?

  Vlad Macovei -

  Despre dublul standard pentru cei care încă o mai fac pe proștii:

  1. Mai multe țări din Europa Centrală și de Est (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia, Bulgaria) au făcut publice, în ultimii doi ani, cu ceva viteză mai mare din februarie 2017, rezultate OFICIALE ale unor analize care arată că între produse de larg consum alimentare și nealimentare identice ca sortiment si brand există diferențe semnificative de conținut față de țările din Vest. Indiferent că suntem sau nu de acord, că ne convine sau nu, acesta este mesajul respectivelor autorități din respectivele țări: avem dovezi ca în Est vindeți produse mai slabe calitativ decât în Vest, la prețuri comparabile.

  2. Problema NU este de siguranță alimentară și de sănătate publică, cel puțin nu pe termen scurt, ci de bătaie de joc economică. Cetățeanul est-european este pus să plătească același preț pentru o calitate mai proastă. Profitabilitatea pe unitatea de produs este mai mare în Est decât în Vest. În momentul în care scazi costul de producție băgând ingrediente mai proaste, fără a scădea și prețul înseamnă că există două categorii de consumatori. Cei respectați și cei de mâna a doua. Companiile multinaționale din industria alimentară și retail sunt acuzate că țin calitatea produselor din Vest (unde este un public mai educat, mai exigent, mai dispus să facă scandal, sa te boicoteze etc) la un preț accesibil pe seama proștilor din Est. Repet, acestea sunt acuzațiile. Nu altele.

  3. Autoritățile din România NU au făcut același lucru, nu au făcut aceleași analize, nu au formulat aceleași acuzații. De data asta le-a murit „populismul”, au fost lași, pentru ca riscă un război cu niște băieți foarte puternici, care le pot încurca socotelile, inclusiv din punct de vedere politic. Ceea ce au comunicat autoritățile române pe această temă nu a avut ca scop să îi învrăjbească pe români împotriva străinilor. A fost o mare batistă, pe un mare țambal. Noi ne-am făcut că am controlat. Niciun oficial nu a zis clar: da, există dublu standard sau nu, nu există dublu standard. Porcăria aia cu număratul caloriilor este un tertip revoltător.

  4. Tuturor partidelor din Romania le este FRICĂ de acest scandal și de aceea nu merg și nu vor merge pana la capăt în aflarea adevărului. Deși aflarea acestui adevăr este o chestiune de siguranță națională. Pentru că ar trebui să știm dacă contribuabilul/consumatorul român, cel care plătește taxe si impozite pentru siguranța lui, individuală și națională, este sau nu luat de fraier.

  5. Iată și niște declarații are unor oficiali. Or fi ei populiști, or fi ei patrioți? Premierul bulgar Boyko Borisov: ”Aceasta practică este apartheid alimentar!”. Ministrul agriculturii din Cehia, care este și fermier: ”Analizele efectuate de reputații specialiști de la Universitatea de Chimie Tehnologică din Praga au arătat că în cazul unor sortimente sub același brand proprietățile lor difereau. Consider acest lucru de neacceptat și discriminator”. Același ministru a concluzionat: Suntem lada de gunoi a Europei!

  Acest articol este un text de opinie semnat de Vlad Macovei, director general Agrointeligența

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Mihail Dumitru, DG AGRI: Politica actuală de subvenții va continua și anul viitor, și în 2022! Hibridul Patricia, o alegere excelentă pentru un conținut mare de ulei Lebosol®-Mix Porumb SC – Premisa unor producții ridicate!

  Ultimele știri

  S-a votat! Fermierii de peste 40 de ani – acces mai ușor subvenții și fonduri europene! Plafonarea subvențiilor, adoptată cu excepții de Parlamentul European. Ce opțiuni are România! S-a votat la Bruxelles! Cum se distribuie subvențiile APIA către fermieri în noua PAC

  Căutare în articole