• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • FERMIERI, VERIFICAȚI CONTURILE! SUBVENȚIA care a ajuns la 4.510 DE PRODUCĂTORI AGRICOLI

    Roxana Dobre -

    Fermieri cu banii în conturi. Producătorii agricoli care au cerut o subvenție specială în 2017 se pot lăuda deja că au  primit în mare parte banii în conturi. Plata acesteia a ajuns deja la nivelul a peste 59,2 milioane de lei, a ajuns la 4.510 de producători agricoli. Este vorba despre acei fermieri care au aplicat în 2017 pentru programul de susținere a tomatelor cultivate în spații protejate. 

    ”Din cei 8.381 de agricultori înscriși în program, pe ciclul I de producție, au depus deconturi 4.510, fiind plătită deja suma de 59,21 milioane de lei. Pentru ciclul II de producție s-au înscris în program până în prezent 3.826 de agricultori, dar aceștia pot continua să se înscrie până când intră cu produsele pe piață, respectiv perioada noiembrie-decembrie 2017”, au precizat reprezentanții MADR.

    Marea nemulțumire a producătorilor agricoli a fost că nu pot vinde marfa cu factură astfel că, așa cum se vede și din cifrele puse la dispoziție de MADR, nu au putut încasa banii deși au respectat restul condițiilor obligatorii.

    Cei mai mulți fermieri înscriși în program sunt din județele Olt, Giurgiu, Galați, Dolj, Buzău și Teleorman.

    Începând din 2017, producătorii agricoli din România sunt susținuți printr-un program guvernamental să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din producția autohtonă.

    Valoarea sprijinului financiar acordat beneficiarilor este de 13.481,4 lei/beneficiar/an, sumă ce reprezintă contravaloarea în lei a 3.000 euro/beneficiar/an, pentru o suprafață de 1.000 de metri pătrați. Programul se desfășoară pe o perioadă de 8 ani. Resursele financiare pentru aplicarea schemei de ajutor de minimis sunt în valoare de 179,75 milioane de lei, contravaloarea în lei a 40 de milioane de euro, și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate pentru Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe anul 2017.

    Pentru a fi eligibili la acordarea ajutorului de minimis pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie, printre altele, să dețină o suprafață cultivată cu tomate în spații protejate de cel puțin 1.000 de metri pătrați, să obțină o producție de minimum două kilograme tomate/metrul pătrat, dar și să valorifice o cantitate de tomate de 2.000 kilograme, dovedită cu documente justificative.

    Conform datelor MADR, importurile de roșii se ridică, anual, la 50.000 de tone și costă în jur de 35 de milioane de euro, în timp ce exporturile sunt de 16 ori mai reduse, respectiv de numai 3.000 de tone, cu o valoare de două milioane de euro.

    În primele patru luni din acest an, România a importat 34.300 tone de tomate, în scădere cu 5,5% față de cele 36.300 tone importate în perioada similară a anului trecut.

    Potrivit datelor Eurostat, România se află pe locul opt în topul celor mai mari producători de roșii din UE, cu o producție totală de 421.680 de tone în 2016, în scădere cu 9% față de anul 2015, când s-a recoltat o cantitate de 464.810 tone. La nivelul anului 2015, producția de roșii obținută în sere și solarii a fost de 101.881 tone. Suprafață totală recoltată în 2016 cu tomate s-a diminuat cu 7% față de 2015, până la 23.000 de hectare. Consumul mediu de tomate/locuitor în România se ridică la 31 de kilograme, față de 34,5 kg în Uniunea Europeană (UE), iar producția reprezintă 20,27% din producția totală de legume produsă în țara noastră.

    Sursă selectivă: www.agerpres.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Program APIA de 1 Mai și Paște 2024. Zilele în care se mai fac plăți pentru subvenții Czajkowski, de la A050, cea mai performantă semănătoare pentru strip-till