• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • EXCLUSIV: SUBVENȚIA-BONUS, APROAPE DE PLATĂ! Ce cuantum VOR ÎNCASA MICII FERMIERI!

  Roxana Dobre -

  Veste pentru micii fermieri care așteaptă subvenția-bonus de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură –  APIA. Ajutorul excepțional pentru micii crescătorii de vaci de lapte care au între 3 și 9 capete de animale este aproape de plată! Producătorii agricoli care au depus la agenția de plăți cereri, în cele două sesiuni adică până pe 2 mai și, respectiv, 7 iulie, așteaptă un cuantum de circa 200 euro/ cap de animal pentru bovine. Momentan funcționarii agenției de plăți fac controlul administrativ al cererilor și trimit notificări acolo unde sunt lipsă documente.  

  Claudiu Frânc, președintele Federației Naționale a Crescătorilor de Bovine din România, a declarat în exclusivitate pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că termenul de plată a ajutorului excepționale este 30 septembrie iar subvenția minimă pe care ar urma să o încaseze fermierii este de circa 200/euro pe cap de animal.

  ”Sunt deja în evaluare dosarele și urmează ca APIA să facă plata, până pe 30 septembrie e termenul de plată. Pentru cererile solicitate avem aproape 200 euro/cap. Acum depinde câte vor rămâne eligibile, vom vedea. În jur de 200, 180 și ceva, până în 200 euro. Dar sigur, suma va crește, pentru că vor fi și dosare neeligibile iar astfel plafonul total alocat se la împărți la numărul de capete pentru care se cer banii”, a explicat Claudiu Frânc.

  Acesta a mai spus că cea mai grea problemă pentru fermieri, la depunerea cererilor,  a fost justificarea vânzării cantității de lapte în perioad cerută de condițiile pentru acordarea ajutorului.

  ”Pentru că noi nu lucrăm pe documente și, nelucrând pe documente, când apar asemenea situații, am mai spus-o de foarte multe ori, chiar dacă suntem în necaz, nu putem justifica necazul. Dacă nu ai documente, nu te poate crede nimeni. Am încercat și noi tot felul de variante ca să ajutăm cât de mult, să intre cât mai mulți fermieri la acest sprijin”, a mai punctat Frânc.

  Unii fermieri au relatat pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că nu au putut cere banii destinat micilor producători agricoli dacă au livrat brânză și nu lapte chiar dacă au respectat condițiile de eligibilitate. Claudiu Frânc ne-a mărturisit că este la curent cu această problemă și a explicat care este motivul pentru care fermierii pierd banii. ”Dar spuneți-mi și mie că îi întreb pe unii: cât lapte folosești pentru 1 kg de brânză? Unul spune 5 litri, altul 10 litri. Atunci cum îl cuantific? Nu avem niște stasuri care să spună: 1 kg de brânză se obține din 10 litri de lapte sau 7 litri de lapte. Fiecare e după rețetă. Și atunci cum puteai să faci o chestie eligibilă ca să nu apară suspiciuni că pe ăla l-ai favorizat și pe celălalt l-ai defavorizat”, a mai spus Claudiu Frânc.

  Vă reamintim că suma totală alocată pentru acest tip de ajutor excepțional este de 48.569.289,97 lei, echivalent a 10.896.083 euro, din care: 24.284.644,98 lei, echivalentul a 5.448.041,5 euro, se asigură din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2017 și diferența se asigură de la bugetul de stat.

  Banii urmează să ajungă la crescătorii de animale care dețin între 3 și 9 capete și nu au beneficiat de Sprijinul Cuplat Zootehnic (SCZ). Campania pentru depunerea cererilor s-a încheiat pe 7 iulie iar crescătorii de animale au depus 11.226 de cereri, conform datelor APIA, pentru un efectiv de 54.239 animale.

  Citiți și:

   JUDEȚELE unde se vor face CELE MAI MARI PLĂȚI APIA pentru MICII FERMIERI!

  RĂSTURNARE DE…BUGET! VESTEA CARE O SĂ ÎI BUCURE PE MICII FERMIERI!


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  O familie de moldoveni mutată la Mureș a transformat o fermă părăsită într-o afacere de succes Subvenții APIA 2021. Anunțul MADR despre plata sprijinului cuplat Ministerul Agriculturii: Semințele de floarea-soarelui nu se pot trata cu neonicotinoide în campania de primăvară

  Ultimele știri

  Cum pregătim campania de fătări în ferma de ovine Doi fermieri s-au ales cu sechestru pe bunuri după ce au obținut subvenții APIA cu acte false Plantarea pomilor fructiferi: 10 sfaturi din partea unui pomicultor cu experiență