• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV! CELE MAI NOI INFORMAȚII despre FERMIERII AFLAȚI ÎN CONTROL LA APIA!

    Roxana Dobre -

    Care este motivul pentru care s-a suplimentat numărul de fermieri controlați în Campania 2017 și pe ce cadru legislativ se bazează decizia agenției de plăți, ne-au întrebat cititorii Agrointeligența – www.agrointel.ro. Publicația noastră a cerut oficial explicații la APIA legate de listele suplimentare cu cei 11.256 de fermieri, liste ce au fost trimise centrelor teritoriale în afara eșantionului de control extras inițial și care conținea 104.146 de producători agricoli. 

    Fermierii ce trebuie verificați sunt cei care au avut o sancțiune administrativă redusă conform art. 19a alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 în campania anului precedent, au fost în eșantionul de control în anul precedent și sunt monitorizați conform art. 33a, alin (1) din Regulamentului delegat (UE) nr. 809/2014, cu modificările şi completările ulterioare.

    Un aspect important de menționat este că controalele se fac doar pentru beneficiarii care au avut neconformități pe schemele ce implică suprafața. Mai exact pe Schema de plată unică pe suprafaţă (SAPS), Plata redistributivă, Plata pentru tinerii fermieri și Măsura 13 – Plăţi pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice. Nu sunt scopuri de control pentru animale.

    Care este motivul pentru care s-a suplimentat numărul de fermieri controlați

    Motivul îl reprezintă art. 33a, alin (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 809/2014, cu modificările şi completările ulterioare care prevede că beneficiarii care au făcut obiectul unei sancțiuni administrative reduse în conformitate cu articolul 19a alineatul (2) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 pentru o schemă de ajutor sau măsură de sprijin legată de suprafață în urma unei supradeclarări identificate în cursul unui control la fața locului fac obiectul unei monitorizări la fața locului pentru respectiva schemă de ajutor sau măsură de sprijin în cursul anului de cerere următor.

    Măsura se adresează fermierilor controlați în anul anterior la care diferența dintre suprafața declarată și suprafața determinată nu depășește 10 % din suprafața determinată. De precizat că fermierii sunt repartizați în toate județele.

    Vă reamintim că scopul verificărilor la faţa locului este acela de a controla condiţiile în care se acordă subvenţiile în conformitate cu legislaţia europeană. Fermierii selectaţi la control au obligația să permită accesul consilierilor APIA pe terenul fermei; să le prezinte toate documentele legate de obiectul controlulu și să delimiteze parcela la faţa locului.

    Controlul se poate face şi în lipsa fermierului dacă scopul pentru care a fost selectat fermierul la control nu impune acest lucru. Prezenţa fermierului este necesară doar în cazul în care acesta a picat la control pentru agromediu şi pentru controlul cerinţelor de ecocondiţionalitate.

    Important! În cazul în care fermierul refuză sau restricţionează accesul reprezentanţilor APIA în fermă, cererea sa de sprijin nerambursabilă devine neeligibilă.

    Agenția de plăți are ca termen-limită data de 1 octombrie 2017 pentru a finaliza controlul la faţa locului pentru cererile unice de plată eșantionate la verificările pe teren, iar controlul aferent al unor obligatii specifice, în iarna sau în primăvara anului următor. Plata avansului pentru anul de cerere 2017 ar urma să fie efectuată începând cu data de 15 octombrie 2017 iar plata regulară între 1 decembrie 2017 – 31 martie 2018.

    Citiți și:

     12.000 DE FERMIERI – ÎN PLUS LA CONTROL! Cine sunt aceștia și DE CE VOR FI VERIFICAȚI DE APIA ȘI ÎN ACEST AN!


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații