• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • ACEBOP cere SUSPENDAREA IMPORTURILOR DE OUĂ: „Este singura MĂSURĂ FĂRĂ COSTURI pentru SIGURANȚA CONSUMATORILOR”

  agrointeligenta.ro -

  Un scandal fără precedent în care nu doar reputație fermierilor români este în pericol, ci și siguranța consumatorilor. În ciuda faptului că analizale au dovedit că uriașe cantități de ouă pentru consum din Olanda și Germania prezentau reziduuri dintr-un insecticid periculos, aceste state continuă să exporte. Ancheta nu este încă finalizată și, cu toate acestea, ouă din aceste state continuă să fie importate de țara noastră, intrând pe piață cu posibil risc pentru consumatorii români.

  Atenție! Ouăle cu probleme vor fi comercializare în continuare către cei care nu ontrolează. Vorbim de sume imense, de companii care vor da faliment. De ce să fim părtași la atacarea siguranței consumatorului român?”, se întreabă dr. ing. Mary-Eugenia Pană, președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine – ACEBOP România.

  Dr. Pană cere public suspendarea importurilor de ouă care prezintă risc pentru populație. ”Stop ouălor, cu coajă, fără coajă, sau sub orice altă formă la intrarea în România! Este singura măsură simplă și fără costuri de reducere a riscului iminent din acest moment. ACEBOP solicită autorităților interzicerea intrării in România de ouă – sub orice formă, până la finalizarea anchetei și dovedirea prin inscrisuri publice a neutralizării cantităților enorme de ouă afectate de FIPRONIL din toate statele membre afectate de criză”, este poziția fermă a ACEBOP, exprimată prin vocea președintelui asociației.

  Dr. vet. Mary-Eugenia Pană se întreabă de ce se permite accesul pe piață pentru ouă care provind din state unde anchetele nu s-au finalizat pentru a exista certitudini că produsele sunt sigure pentru consum ”Nu avem ouă suficiente? Vom reduce consumul. Dar vrem siguranță pentru consumator! De ce să îmbolnăvim copiii noștri pentru circulația liberă a ouălor din Olanda? Cum își permit olandezii să nu notifice alerta pe sistemul de alertă? Cum își permit germanii să exporte ouă contaminate? După finalizarea anchetei europene, solicităm, timp de un an, analize. Pe cheltuiala furnizorului. În plus, sancțiuni din partea Comisiei Europene pentru Olanda. Drastice”, este solicită ACEBOP.

  Vă reamintim că retaileri din Germania, Olanda, Belgia, Suedia şi Elveţia au retras recent milioane de ouă de pe piaţă după ce s-a descoperit că sunt contaminate cu Fipronil, un insecticid folosit pentru a combate furnicile, gândacii şi alte insecte. El este fatal pentru albine şi a fost interzis încă de acum patru ani de Uniunea Europeană iar iniţial s-a spus că la originea acestei crize sunt crescătorii de păsări din Olanda.

  Noul scandal alimentar a provocat panică în rândul consumatorilor şi închiderea a peste 100 de ferme în Olanda. Ancheta este în plină desfăşurare în toate ţările afectate. Un cotidian olandez a scris că substanţa ilegală a fost utilizată de ferme din Olanda timp de peste un an.

  În România, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) anunță că prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje nu a fost transmisă nicio notificare oficială despre reziduuri de Fipronil în ouă și nu există nicio informație care să arate că produsele afectate au intrat pe piața din România, potrivit unui comunicat al autorității. ANSVSA menționează că monitorizează atent această situație și, dacă se constată că produsele implicate (ouă) au fost distribuite în țara noastră, va lua măsurile care se impun, în funcție de situație.


  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Plăți din subvențiile APIA făcute în conturile crescătorilor de animale! Subvenții APIA 2021. Unde găsesc fermierii informații despre plățile din acest an Subvenții APIA 2021: Formularul obligatoriu pentru fermieri a fost publicat în Monitorul Oficial!

  Ultimele știri

  Ministrul Mediului, Tánczos Barna: Vom plăti toate pagubele făcute de animalele sălbatice! Tractor cuprins de flăcări pe câmp, în timp ce efectua lucrări agricole FORȚA FERMIERILOR cu Vlad Macovei – 3 martie 2021