• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri agricole
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • LOCALITATEA unde AGRICULTURA SE FACE CU DEȚINUȚI! Hrana este asigurată, iar FERMIERII AU COSTURI LA JUMĂTATE!

  Roxana Dobre Roxana Dobre -

  Localitatea din România unde agricultura nu se mai face cu zilieri, ci cu deținuți. Lipsa forței de muncă, sumele mari pe care le cer zilierii, dar și pretențiile ”bonus” uneori de țigări sau mâncare, au determinat producătorii agricoli să apeleze la o soluție mai avantajoasă: au început să angajeze deținuți în loc de zilieri. Lucrătorii sunt cuminţi, harnici şi respectă programul, iar după muncă nu merg acasă, ci în celulă. Asta spune proprietara unei plantaţii de cătină, care a angajat pentru cules deţinuţi de la penitenciarul Găeşti.

  Ca şi alţi fermieri, a constatat că aşa plăteşte doar jumătate din banii pe care i-ar da unor zilieri. Din aceste contracte câştigă şi penitenciarele, dar şi deţinuţii, cărora li se reduce pedeapsa. Pe o plantaţie de cătină ecologică din Dâmboviţa, 6 culegători harnici adună fructele. “Nu am mai lucrat, dar am învăţat repede. Înainte am fost plecat în străinătate”, a declarat un zilier-deținut pentru Pro TV.

  Mădălina Giurescu, un alt producător din zonă se pregăteşte să exporte în Coreea o recolta uriaşă, dar nimeni nu vroia să muncească nici pentru 100 de lei pe zi. Acum plăteşte 61 de lei pe zi pentru fiecare deţinut de la Penitenciarul Găeşti. ”Am încheiat contractul foarte repede, iar oamenii sunt foarte buni. Au învăţat în 5 minute, nu se plâng, nu le e rău, nu le e greu. Costurile sunt mai mici. La săteni- ziceau că vin 10, mă trezeam cu 2- trebuia să le asigur masă. Nu vroiau să se treacă în caietul zilierilor că să nu piardă ajutorul”, a explicat cultivatoarea pentru sursa citată.

  Mai multe penitenciare au semnat contracte cu diverși fermieri

  Florin Ispas, Penitenciarul Găești a explicat pentru Pro TV că  în termeni de reducere a pedepsei, pentru fiecare 4 zile lucrate pentru care sunt şi remuneraţi au o zi câştig. Pot preschimba remuneraţia în zile libere.

  Şi Penitenciarul Jilava a semnat contracte cu administratorii unei livezi. 200 de deţinuţi culeg piersici. “Deţinutul se va elibera şi la reveni în societate cu un comportament pro social, va învaţa să îşi câştige licit existenţa. Din suma negociată, care nu poate fi mai mică decât salariul minim pe economie, deţinuţii primesc 40%, iar restul revine închisorii”, a declarat Cristian Mincu, Penitenciarul Jilava.

  În câmp deschis apar şi situaţii speciale. Un deţinut scos la cules de afine, la 30 de km de închisoarea Deva, a evadat de pe plantaţie. Gardienii care îi păzeau pe el şi pe colegi au observat că lipseşte abia când au făcut prezenţa în dubă, la sfârşitul zilei de muncă. Un incident similar s-a întâmplat la cules de cartofi, când a dispărut un tânăr aflat la numai o luna de liberare. Ambii au fost prinşi şi au mai primit 6 luni în plus la pedeapsa.

  Pe durata contractelor, pe care le poate încheia orice închisoare cu regim deschis şi semideschis, hrana şi paza deţinuţilor e asigurată tot de penitenciar.

  Sursa: www.stirileprotv.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Abonare gratuită la știri

  Te-ar mai putea interesa

  Legume care se seamănă sau se plantează în martie Cum se calculează încărcătura de animale la suprafața de pășune pentru APIA ZI NEAGRĂ pentru LEUL ROMÂNESC! Moneda națională A ATINS UN NOU MINIM ISTORIC!

  Ultimele știri

  Subvenția pe pășune și fânețe în 2020: Codurile care vă pot lăsa fără banii de la APIA! Dumitru Manole, fermier: Am redus cu aproape 50% suprafața cu floarea-soarelui. E primul an când semăn în februarie! A explodat prețul arpagicului! Cultivatorii se plâng de scumpirile excesive la materialul săditor!

  Căutare în articole