Cum poţi să faci agricultură performantă pe 300 hectare. Juristul Bogdan Dediu s-a lăsat de meserie pentru munca câmpului
agrointeligenta.ro -Ca să fii rentabil, trebuie să ai minim 200 hectare de teren, spune un tânăr fermier din Galaţi, care s-a lăsat de meserie pentru agricultură. În plus, contează mult să ai terenuri compacte şi tractoare.
Bogdan Dediu este un fermier din localitatea Folteşti, judeţul Galaţi, care lucrează 325 de hectare de teren agricol în Lunca Prutului, din care o mare parte sunt în proprietate. De meserie este jurist, însă nu a profesat niciodată, poate şi pentru că pasiunea pentru agricultură este o moştenire de familie. Şi fratele, dar şi tatăl său au afaceri în agricultură – fiecare administrează circa 300 de hectare. Au firme separate, însă unele lucrări le fac la comun, E mai bine aşa, spune Bogdan Dediu, pentru că fiecare ştie pentru ce trage.
Deşi are o suprafaţă de doar 300 ha, Dediu spune că este rentabil ceea ce face. În acest an, de exemplu, are programate trei culturi – grâu, orz furajer şi floarea soarelui, cam 100 de ha pentru fiecare, pentru că trebuie să facă rotaţia culturilor. Acesta este şi motivul pentru care în 2013 nu va cultiva porumb sau rapiţă, o cultură despre care spune că este foarte profitabilă.
Speranţe pentru 2013
Pentru 2013, Dediu se arată destul de optimist, mai ales că la momentul actual culturile arată bine, după precipitaţiile din ultima vreme. Va trebui însă să facă cel puţin un tratament în plus la păioase, dar se aşteaptă şi la producţii pe măsură. Dediu speră să obţină 5-6 tone/ha la orzul furajer, o cultură mai puţin pretenţioasă, la care se pot obţine producţii mai mari comparativ cu orzul pentru bere, în condiţiile în care e cerere mare pe piaţă. Recunoaşte că la orzul pentru bere preţul obţinut este ceva mai mare, însă trebuie să te şi încadrezi în anumi’i parametri de calitate, mai dificil în anumiţi ani.
În ce priveşte grâul, Dediu se aşteaptă la producţii de 6-7 tone/ha în acest an, după cum arată acum culturile. Anul trecut, din cauza secetei a avut o producţie de trei tone la hectar, suficientă cât să-şi scoată cheltuielile. În ciuda secetei, a reuşit să scoată profit şi la floarea soarelui la o medie de 2,8 tone la hectar.
Din acest an, agricultorul speră să rezolve şi problema irigaţiilor, pentru că a reuşit să preia o staţie din zonă. Oricum, peste doi ani, ar urma să intre în funcţiune o alta modernă cu fonduri europene care va rezolva şi acest aspect, mai ales că Prodconfort (firma controlată de Bogdan Dediu) are un proiect în valoare de un milion de euro selectat pentru finanţare pe măsura 1.2.5 din PNDR, povesteşte Dediu. Planurile de viitor prevăd şi extinderea la alte culturi, cum ar fi plantele tehnice, de pe urma cărora se pot scoate bani frumoşi.
Acest articol a fost publicat în revista Agrointel – mai 2013.