• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • LEGUMELE ce se PLANTEAZĂ ACUM pentru PRODUCȚIA DE TOAMNĂ!

  Andreea Elefterie -

  Culturi de legume care se recomandă pentru ciclul doi de producție. Legumicultorii se pregătesc de plantările pentru a doua parte a anului, ciclul II de producție a legumelor în solarii. Astfel, puteți avea legume proaspete pe o perioadă cât mai îndelungată de timp a anului sau puteți obține un preț bun la piață dacă vindeți marfa când produsele ”de sezon” sunt pe sfârșite.

  Atenție însă! Nu toate legumele merg cultivate în ciclul II de producție. Agrointeligența -www.agrointel.ro a stat de vorbă cu cel mai cunoscut cercetător din România, Costel Vînătoru, doctor inginer, cercetător științific gradul I și coordonator al Laboratorului de Genetică, Ameliorare și Conservarea Biodiversității la Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Legumicultură din Buzău.

  ”În ciclul doi pe spații protejate putem vorbi de tomate, de castravete, legumele verdețuri ce pot fi cultivate. Iar în câmp fasolea fideluță, varza de toamnă, ridichia neagră. Cam acestea sunt culturile care sunt alese și care pot fi cultivate în spații protejate. Dacă avem spații protejate încălzite – mă refer la sere, solarii, acolo putem veni cu o gamă mai largă de produse, de regulă tomate, castraveți, aceastea sunt culturile pretabile în România pentru ciclul II”, a explicat pentru Agrointeligența -www.agrointel.roCostel Vînătoru.

  Ce presupune de fapt acest ciclu de producție? Al doilea ciclu de cultură este plantarea din vară-toamnă a legumelor și începe de la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august și ține până la sfârșitul lunii octombrie – jumătatea lunii noiembrie (în funcție de zona de cultură).

  Primul ciclu demarează la jumătatea lunii ianuarie și ține până la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august.

  Rotație culturilor este esențială

  O lucrare importantă de care legumicultorii uită de cele mai multe ori este legată de rotația culturilor.

  ”Este o problemă foarte serioasă și din păcate foarte mulți fermieri nu respectă acest lucru și nu fac decât să piardă. Nu este bine să venim cu tomată după tomată, în cel mai fericit caz după 4-5 ani. Bine ar fi ca 4-5 ani pe un sol pe care s-au cultivat tomate să nu mai cultivăm tomate și nu numai tomate, ci și alte specii care sunt din aceeași familie cu tomatele – mă gândesc la cartof, la ardei, la vinete. Aceasta familie solanacee are boli și dăunători comuni și atunci trebuie să știm foarte bine cum să facem asolamentul, cum să facem rotația culturilor. Indicat ar fi ca după tomată să venim cu fasole, cu ceapă, morcov, deci culturi care nu aparțin familiei solanacee, dar atenție nu mai devreme de 4-5 ani să venim pe acel teren cu tomate”, a explicat Vînătoru.

  O lucrare extrem de importantă pentru ciclul II de producție este eliminarea totală a resturilor vegetale rămase din prima recoltă. Mai ales la roșii, unde dacă plantele au fost atacate de mană există un risc major de îmbolnăvire și legumelor cultivate în ciclul II. Deci, toate resturile vegetale, mai ales cele bolnave, trebuie arse și nu depozitate la marginea grădinii sau folosite la compost.

  Foarte important! Dezinfecţia solului este esențială în ciclul II iar această lucrare se poate face cu câteva zile înainte de semănat odată cu încălzirea răsadniței cu un insecticid-acaricid (Talstar de exemplu) prin stropirea solului și a structurii de lemn cu o doza de 2-5 ori mai mare (nu are ce să afecteze), se închide spațiul pentru o seară și/sau o zi apoi se aerisește. Nu uitați să respectați normele și măsurile de securitate (verificați și citiți eticheta înainte de utilizare) atunci când aplicați produse toxice!

  În privința plantării propriu-zise a răsadurilor, aceasta se face ca și pentru culturile din ciclul I cu mare atenție la eliminarea plantelor bolnave, vătămate sau slab dezvoltate, dezinfectarea acestora, mocirlirea rădăcinilor răsadurilor și fasonarea rădăcinilor.

  Sursă selectivă: www.rinchita.ro

  Citiți și:

  Când se plantează legumele în grădină


  Te-ar mai putea interesa

  Cultivarea cartofilor în paie – metoda pas cu pas Îngrijirea pomilor fructiferi primăvara. 8+1 sfaturi din partea unui pomicultor cu experiență În Grădina Danei. Îngrijirea mușcatelor | Fasolea cultivată din răsad

  Ultimele știri

  Mihaela Neagu, Fabrica de zahăr Luduș: Am încheiat contracte pentru 3.400 ha de sfeclă de zahăr Ministrul Petre Daea se întâlnește cu ”părintele” Green Deal, Frans Timmermans Hibrizii Pioneer® le-au adus încă o dată fermierilor trofeele “Porumbul de Aur”!