• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • PREȚ FLOAREA-SOARELUI 2017: Ce oferte primesc fermierii și ce indică BURSELE!

    Andreea Elefterie -

    Prețuri pentru floarea-soarelui din recolta 2017. Fermierii fie că au intrat deja la recoltat, fie pregătesc combinele să intre în câmp, așa că prețul de valorificare pentru semineț îi preocupă cu atât mai mult cu cât nu se obișnuiște stocarea oleaginoasei, ci se merge pe valorificarea imediată.

    Anul 2017 a fost unul cu suișuri și coborâșuri pentru agricultorii români. Cultura de floarea-soarelui nu a făcut excepție întrucât dacă prima junătate a anului a fost una propice, cu ploi sufieciente, a doua parte a verii a adus o secetă pedologică greu de suportat de oleaginoasa semănată primăvara.

    Reporterii Agrointeligența – www.agrointel.ro au luat legătura cu mai mulți fermieri care cultivă floarea-saorelui pentru a afla care sunt prețurile în regiunea lor, fie că vorbim despre Muntenia, Dobrogea, Banat sau Moldova.

    În Moldova, în județul Neamț la TCE 3 Brazi, recoltatul nu a început la floarea-soarelui, după cum ne-a declarat ing. Vasile Iacob.

    ”La floarea-soarelui o să intrăm la recoltat în jurul datei de 13 septembrie. La cum arată acum, cultura promite o producție bună. Noi la floare constant facem peste 4.000 kg la hectar și sperăm și anul acesta să realizăm această producție pe care o ducem la siloz”, ne-a declarat inginerul agronom care coordonează exploatarea celor 3.500 de hectare de la TCE 3 Brazi.

    În Neamț, potrivit ing. Iacob, prețul pentru un kilogram de floarea-soarelui contractat în această perioadă este de 1,3 lei.

    În Bacău, inginerul Daniel Ciobanu, în calitatea sa de președinte al Asociației Producătorilor Agricoli din județ, dar și de vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, este la curent cu evoluția pieții regionale și nu numai.

    ”La floarea-soarelui, traderii și-au făcut din nou socotelile în felul lor. Au făcut la precontracte un preț de 1,30 lei pe kilogramul de semințe. Anunțaseră acum câteva zile 1,26-1,27 lei/kg, ca să ne pedepsească că nu am făcut antecontracte, dar se pare că nu e floare în sud și prețul de la noi va crește peste 1,30 lei kg. Repet, nu sunt producții mari în sud unde fermierii au intrat deja la recoltat și unde a fost seceta mai puternică, arșița mai puternică”, a declarat ing. Daniel Ciobanu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    În Constanța, fermierul Gheorghe Lămureanu se pregătește să intre la recoltatul florii-soarelui. Despre preț spune că la acest moment, se discută în jurul a 350 de dolari pe tona de semințe.

    În Vrancea, în ferma lui Constantin Bazon, floarea-soarelui a fost scoasă anul acesta din rotația culturilor, preferâdu-se rapița. ”Dat fiind suprafața mare de rapiță pe care o cultiv, nu mai pot prin rotația culturilor să cultiv floarea-soarelui. Dar așa, la colegii din județ, probabil undeva în jur de 25 august se va intra la august fără doar și poate”, ne-a declarat inginerul, vicepreședinte LAPAR. Despre prețuri mărturisește că nu știe detalii.

    De recoltatul florii-soarelui se pregătește și fermierul timișean ing. Samson Popescu. ”La floarea-soarelui se vehiculează cam 1,3-1,4 lei/kg. Noi ne deosebim de restul țării care are producții mai bune, că au fost precipitații. La noi, în Banate o situație mai delicată și mai puțin întâlnită. Triunghiul nostru, de câte ori mă uitam la prognoză, rămânea neatins de ploi. De aceea nici nu sperăm la prețuri mai bune, pentru că în rest, în țară sunt producții mai bune și atunci și cumpărătorii profită”, ne-a declarat Samson Popescu despre cum merge piața pentru floarea-soarelui în zona sa.

    Mai aproape de Capitală, în județul Ilfov, fermierul Ilie Dan a contractat deja recolta de floarea-soarelui pe care se pregătește acum să o și recolteze. A mizat pe hibridul Pioneer P64LE25 care a început să se usuce și îl îmbie să intre cu combinele. ”Noi am încheiat contractul cu 1.340 lei/tonă, a fost până la 1.400 lei pe tonă în zona noastră, dar a depins de perioada când s-a făcut contractul. Acum a scăzut sub 1.300, pentru că a scăzut și dolarul și probabil e și producție mai mare”, ne-a spus ing. Ilie Dan.

    În județul Brăila, fermierul Vasile Datcu preconizează că va recolta floarea-soarelui în jurul datei de 15 septembrie, chiar 20 septembrie, pentru că a semănat târziu. ”Arată excepțional floarea. Ne scoatem pagubele de la culturile de toamnă și sper să nu se întâmple niciun fenomen, că acum s-a cam dus perioada instabilităților meteo, de regulă la sfârșit de august se mai potolește și natura asta. Să sperăm să fim feriți de vijelii sau grindină până recoltăm”, ne-a spus agricultorul brăilean. Despre prețul la floarea-soarelui, Vasile Datcu declară că el merge cam la 1,3 lei pe kilogram, 1,4 lei pe kilogram, în funcție de cum negociezi.

    În privința burselor internaționale, de referință pentru prețul la floarea-saorelui din România sunt cotațiile de la Bursa din Budapesta (BSE). Conform AgroChart.com, cele mai recente date BSE, cele din 18 august, arată un preț de 372,48 de dolari pe tona de semințe. La un curs valutar mediu la BNR de 3,90 de lei pentru un dolar, prețul pentru o tonă de floarea-soarelui tranzacționată la Budapesta este de 1.452,672 lei.


    Te-ar mai putea interesa

    Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!