• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • DECIZIE LA NIVEL EUROPEAN privind UTILIZAREA NEONICOTINOIDELOR

  Roxana Dobre -

  Utilizarea neonicotinoidelor în agricultură! O decizie importantă venită de la Bruxelles ar putea să influențeze major modul cum fac agricultură fermierii din România. Necesitatea utilizării neonicotinoidelor a fost adusă în discuție de foarte multe ori de producătorii agricoli români mai ales din cauza atacului masiv de Tanymecus dilaticollis (rățișoara porumbului), un dăunător extrem de agresiv al porumbului.  

  La nivelul Comisiei Europene se poartă discuții importante privind viitorul folosirii neonicotinoidelor iar o decizie în acest sens ar putea fi comunicată până la finele acestui an.

  ”În ceea ce privește situația neonicotinoidelor în Europa urmează să se ia o decizie. Așteptăm ca în următoarea perioadă Comisia și Uniunea Europeană să decidă dacă rămân pe piață sau nu rămân se interzic definitiv sau nu. Știți că propunerea actuală a Comisiei să le interzică doar la utilizare în condiții de seră”, a declarat Andrei Măruțescu, director de comunicare al companiei Syngenta România în exclusivitate pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

  Acesta mai spune că este esențial ca fermierii să aibă acces la tehnologie cu atât mai mult cu cât se știe că în țara noastră au avut loc atacuri masive de Tanymecus dilaticollis (rățișoara porumbului).

  ”Iar în ceea ce privește situația cu derogările pentru fermieri le susținem. Fermierii au nevoie să aibă acces la tehnologie, dar pe de altă parte sunt foarte multe probleme de reglementare. Cum se dă? În ce timp se dă? Și nu întotdeauna lucrurile se potrivesc și nu putem să plănuim acest lucru an de an. Nu pot să spun anul viitor se va da în ”data de” sau la ”ora de” nu depinde de noi. Dar susținem că fermierii trebuie să aibă acces în continuare la tehnologie, știm că în România există o problemă cu Tanymecus dilaticollis (rățișoara porumbului) specific pentru România și de aceea susținem în special la porumb și la floarea soarelui aceste tehnologii”, a mai punctat reprezentantul Syngenta.

  Vă reamintim că pe 21 iulie România a obținut o nouă derogare pentru utilizarea neonicotinoidelor la sămânța de rapiță după ce și în 2016 a fost solicitată o astfel de aprobare.  Substanțele pentru care s-a dat atunci aprobare temporară au fost aceleași ca și acum: Nuprid AL 600 FS și Modesto 480 FS. Astfel, Nuprid AL 600 FS în suspensie concentrată este un insecticid cu acțiune asupra dăunătorului Phyllotreta spp., și care se poate folosi la tratarea semințelor de rapiță o doză de 6 litri/tona de sămânță. Se poate folosi și Modesto 480 FS, recomandat contra puricilor mici şi mari ai cruciferelor, dozajul în acest caz fiind de 12,5l/tona de seminţe.

  Tratamentul cu neonicotinoide al semințelor de rapiță este esențial pentru multe ferme din România în care încărcătura de dăunători este foarte mare. Soluția, una de autorizare temporară, le permite agricultorilor să beneficieze de protecție în fața atacurilor după semănat.

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Noi reguli pentru subvenția APIA pe suprafață. Facturile devin obligatorii ca să demonstrezi că lucrezi pământul! Data de referință a ANT – folosită fraudulos. Dacă renunțăm, banii pot merge la SCZ pe animale reale! AVANS APIA 2020: Cine sunt fermierii la autorizare în primele zile de începere a plăților!

  Ultimele știri

  Bruceloza la ovine: semnele bolii care cauzează avortul oilor. Măsuri de prevenire la stână! Subvenții APIA 2020 – cuantum SCZ ovine! 17,92 euro/cap – plata minimă pentru crescătorii de oi și capre! Pachetele de produse recomandate de INNVIGO AGRO pentru protecția culturii de rapiță adaptate la condițiile din orice situație tehnologică!

  Căutare în articole