• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • SITUAȚIE ALARMANTĂ: 2.000 DE SOLICITĂRI pe săptămână pentru VÂNZAREA PĂMÂNTULUI DINTR-UN SINGUR JUDEȚ! Ce măsuri sunt anunțate!

    Daniel Befu -

    2.000 de solicitări de cumpărare a pământului românesc într-o singură săptămână. Situația vânzării terenurilor agricole către străini a fost adusă în discuție săptămâna aceasta de către ministrul agriculturii Petre Daea, care a vizitat Combinatul Agroindustrial Curtici (CAI), una dintre cele mai performanțe unități de profil din țară. AȘeful MADR a dezvăluit că în momentul de față există elaborat un act normativ care să dea prioritate fermierilor români la cumpărarea de suprafețe agricole din țara noastră. 

    ”Există o statistică a numărului de cetățeni străini care dețin terenuri în România. Ceea ce pot să vă spun este că s-a accelerat ritmul în care se fac vânzările de teren. Piața funciară s-a agitat în câteva județe, în mod deosebit în cele din partea de vest a țării, adică Timiș, Arad, dar și în zonele unde fertilitatea solului este mai ridicată și evident că interesul este mai puternic. Și câștigurile prin cultivarea acestor terenuri sunt mai mari și,evident că piața capătă un anumit dinamism și interesul este sporit. Spuneam că în ultima perioadă, și am o statistică la mine, au ajuns câteva zeci de mii în anumite zone ale țării. Am situația pe partea de sud a țării unde fermierii îmi spuneau că săptămânal, pentru că noi luăm evidența perioadic, au avut undeva la 2.000 de solicitări într-un județ ceea ce înseamnă foarte mult. Evident că circulația terenurilor este liberă, dar restricțiile trebuie să fie puse astfel încât echilibrul acesta dintre interesul nostru și cel al altora să îl ducem în favoarea fermierilor români. Sau a tinerilor fermierilor pentru că nu o să putem să înlocuim mâine fermierul din România decât cu tinerii fermieri care evident nu pot să devină agricultori dacă nu au teren”, a explicat ministrul agriculturii.

    Acesta a anunțat că actul normativ este depus în Parlament și urmează să fie dezbătut la începutul sesiunii din acest an. ”Este actul normativ în Parlament și când o să intre în dezbatere o să luați la cunoștință despre elementele concrete din punct de vedere juridic astfel încât să nu facem speculații acum și să nu pornim la drum înainte de a începe”, a mai subliniat ministrul.

    Mai mult, președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, prezent și el la vizita de la Curtici, a anunțat că fermierii români o să aibă prioritate la cumpărarea terenurilor dar a fost rezervat în detalii despre acest proiect. „Trebuie să încercăm să stopăm ceea ce se întâmplă în domeniul vânzării de terenuri agricole în România. Este o lege care este păcălită, nu se respectă criteriile de acolo și, respectând cerințele Uniunii Europene, vom intra cu un proiect de lege foarte repede, în Parlament, prin care să ajutăm în primul rând românii să cumpere terenuri, să ajutăm tinerii români să cumpere terenuri, pentru că ceea ce se întâmplă acum nu e în regulă. Nu avem nimic cu străinii, dar până la urmă vorbim despre pământul acestei țări și cred că primii care trebuie să aibă prioritate trebuie să fie românii. Știu că o să generez foarte multe comentarii. Vom intra cu legea foarte curând în Parlament, este aproape gata proiectul de lege. Veți afla toate detaliile când ieșim cu proiectul de lege. Nu mai facem greșeala să facem publice proiectele și ele sa fie terfelite de presă”, a spus răspicat Dragnea.

    Sârbii au impus deja restricții

    Parlamentarii dintr-o țară vecină României, Serbia, au adoptat cu 131 de voturi pentru și 13 contra, un proiect de lege care cere fiecărui cetățean din UE să trăiască în Serbia cel puțin 10 ani înainte de a putea cumpăra teren agricol, iar suprafețele ce pot fi cumpărate au fost limitate la două hectare. Decizia a fost luată cu câteva zile înainte de data limită la care Belgradul trebuia să implementeze un acord convenit anterior care privea liberalizarea pieței terenurilor agricole, informează Bloomberg citat de Agerpres.

    Guvernul de la Belgrad susține că vrea să îi protejeze pe fermierii sârbi și să evite situația în care străinii preiau resursele naturale. Alte categorii de cetățeni străini nu pot cumpăra terenuri agricole în Serbia, însă companiile străine pot cumpăra sau închiria terenuri via filiale din Serbia. „Fără aceste restricții, am fi singura țară care liberalizează achiziționarea de terenuri arabile înainte de a deveni stat membru”, a apreciat ministrul sârb al Agriculturii, Minister Nedimovic, cu ocazia prezentării în Parlament a proiectului de act normativ.

    Potrivit lui Nedimovic, este în interesul național ca terenurile agricole să fie deținute de cetățenii sârbi, citând măsurile similare adoptate de alte state care sunt deja state membre UE sau vor să se alăture blocului comunitar.

    Serbia a semnat un Acord de Stabilizare și Asociere cu UE în anul 2008, acceptând un calendar pentru eliminarea treptată a barierelor comerciale. Potrivit acestui acord, semnat într-un moment în care sârbii estimau că vor adera la UE în câțiva ani, piața terenurilor agricole ar fi urmat să se liberalizeze de la 1 septembrie 2017.

    Citiți și:

     JUDEȚUL unde VÂNZAREA TERENURILOR A CRESCUT din cauza SUBVENȚIEI APIA: ”Prețul mediu pe hectar a ajuns la 7.000 de euro”


    Te-ar mai putea interesa

    Recoltare de urgență pentru porumbul dintr-o comună OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere Avans APIA 2024 – BISS 96,39 euro/ha. Lista cu cuantumurile pe hectar care intră la prima tranșă

    Ultimele știri

    Turmă de oi abandonată în fața primăriei. Fermier disperat: „Nu am ce să le dau de mâncare!” Șef DAJ: Când intră în conturile fermierilor despăgubirile de secetă Brutarii scumpesc pâinea, deși prețul grâului e la același nivel ca anul trecut