Piaţa terenurilorŞtiri agricoleStrategii de afaceri

Un fond de investiții din Statele Unite intenționează să investească în Timiș alături de Maxagro

Tranzacție discretă: una dintre cele mai mari și cunoscute ferme din România a trecut din proprietatea exclusivă a unei familii în portofoliul unei mari companii americane specializată în investiții în domeniul resurselor naturale și agricultură. Este cea mai mare achiziție din sectorul agricol din acest an, exploatația Maxagro din Gătaia, județul Timiș, având nu doar o suprafață de peste 10.000 de hectare, ci și un efectiv mare de vaci de lapte și o stație de biogaz.

Ferma Maxagro a fost fondată de familia Zifceak, o familie de etnici slovaci, cel care fiind recunoscut ca un coordonator al afacerii fiind Iosif Zifceak.

Compania americană PHI Group, specializată în investiții în domeniul resurselor naturale și agricultură, a semnat un acord angajant în vederea achiziției unui pachet de 51% din acțiunile companiei românești din domeniul agricol Maxagro, din județul Timiș. Americanii vor să strângă 50 milioane de dolari pentru extinderea afacerilor Maxagro”, anunță jurnaliștii de la profit.ro. Achiziția era programată să fie încheiată pe data de 8 august, iar suma plătită de americani nu a fost făcută publică.

Ca și planuri de viitor, americanii de la PHI Group au anunțat că vor continua și vor extinde activitatea agricolă de la Maxagro.

Ferma Maxagro a familiei Zifceak a început acum 9 ani cu 200-300 de hectare, luate în arendă. În prezent, are în jur de 10.000 de hectare și aproximativ 50 de angajați activi în două ramuri: partea de agricultură și partea de dejecții la Smithfield.

Ne-am extins treptat și cu mult noroc. Am prins bine pe prestări în perioada aceea și am crescut rapid. Am devenit prestatori zonali specializați în lucrarea pământurilor oamenilor. Cu Smithfield am avut și avem contract să le preluăm dejecțiile și să le împrăștiem pe câmp. Pe terenurile lor. Însă acum e destul de greu. Nu mai e ce-a fost, dar supraviețuiești. Nu faci mari profituri, dar ne mai compensează în perioadele în care avem timpi morți cu angajații. Avem utilaje dedicate celor de la Smithfield, nu amestecăm utilajele între ele. Construcțiile sunt altă firmă din grup, dar ne-au ajutat și ea să ne consolidăm financiar afacerea agricolă”, povestea anul trecut pentru Agrointeligența Brencus Fero, șeful de fermă al complexului agricol de familie și totodată nepotul patronilor.

Pragul simbolic de 1.000 de hectare l-au trecut în 2007: “Foarte mult s-a luat din bancă. Mai mult se investea decât era profitul. Apoi, în 2008 am luat patru mii și ceva de hectare în arendă de la un italian. A renunțat. Nu i-a mers bine, s-a furat”.

Anul trecut, Maxagro deținea silozuri cu o capacitate de stocare de 25.000 de tone, plus o hală de 7.000 de tone și o parte de zootehnie, unde creștea 1.000 de capete de vaci: “În ultimul an, ca fermă nu ne-am extins, însă creștem puternic partea de zootehnie, facem moara și tot din agricultură se trag banii. Agricultura-i inima finanțării grupului nostru de firme. Zootehnia de-abia acum se ridică. Acum doi ani aveam doar 200 de capete de vite și în 2014 am ajuns la o mie. În vară trebuie să avem 2.000 de capete. Planul e foarte bine pus la punct. Avem și un proiect în derulare de construire a unei instalații de biogaz, care e construită în procent de 60%, care va prelua dejecțiile celor 2.000 de vaci”.

Din totalul de 10.000 ha, undeva la 2.500 sunt proprietatea Maxagro, restul fiind luate în arendă de la oameni și firme, marea parte a contractelor fiind semnate pe perioade cuprinse între 5 și 10 ani, cu clauză de preempțiune, în cazul în care proprietarii suprafețelor sunt interesați să vândă.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. Ionica esti de prin Banat sa venit ca si mine de pe alte meleaguri. Suntem aproape de Ungaria, de ce nu invatam sa facem ce fac si ungurii, vecinii nostrii? Stii care este suprafata maxima in BELGIA ce poate fi consumata?Va spun eu, cateva sute. Familia regala nu poate detine mai mult de…..cca 500 ha!? Nu trebuie sa -i pizmuim pe saramnii tractoristi. A lucra in agricultura este un mare blestem, majoritatea tractoristilor au un sfarsit nefericit. Zgomot, caldura, frig, atac pesticide, efort fizic, efort intelectual, apa fiarta de baut pe camp, clisa cu ceapa si o bucata de paine, sapte zile la lucru, etc… sunt factori care il degradeaza in timp. Asa a fost de la inceputul colectivizarii si pana acum cativa ani. Daca s – a luat, aceasta a fost datorita SISTEMULUI CORUPT din care cu toti am facut si facem parte.Daca la director sistemul nu i – a taiat mana nici tractoristului nu i s – a rupt unghia. Am propus unui mare demnitar in agricultura sa se dea mijlocul de munca – pamantul si ceva utilaje pe o durata de 10 ani cu rambursare in bani si produse agricole. Aceasta era prin 1995! Daca se proceda astfel acum aveam micul fermier – antreprenor care nu mai intindea mana la ,,ajutorul social” de la stat, copii aveau un rost in ferma si nu mai plecau pe meleaguri straine sau sa stea, asa cum spui, sluga la patron. Mare pacat!

  2. lasa sa cumpere strainii teren la noi in tara ca nu o sa il ua dincolo cu ei terenul nu sunt fabrici sa le vanda la fier vechi si sa dea oamenii afara. terenul va fi aici pe vecie iar romanul va fura tot timpul de pe el. hai sa limitam ca strainii sa nu se insoare cu femei romance ca doar romanul sa se casatoreasca si sa umileasca femeile . la fel e si in agricultura vin strainii cumpara teren dau de lucru la oameni legal angajati investesc banii la noi in tara si platesc arenda cum trebuie mai bine sluga la straini decat fraier la roman. sa te ferasca Dzeu de romanul analfabet ajuns patron ca astia sunt fermierii romani ajunsi patroni din fosti tractoristi care dormeau pe sub tractoare inainte 89 furau tot ce prindeau iar cand s a terminat cu SMA au trad utilajele acasa au avut sute de mii de lei furati pusi la saltele si acum sunt mari fermieri care dau arenda 30 litru ulei la ha sau de multe ori trag teapa si umilesc oamenii

    1. Cu ce te ocupi tu,mai atotstiitorule?Ai lucrat tu in agricultura?Dupa stilul de exprimare,esti un habarnamist in problemele cu care se confrunta fermierii romani,atit in cultivarea pamintului cit si in zootehnie.Vino cu probe concrete,altfel,o sa te dibuim si o sa te obligam sa saruti mina celor ce se chinuie sa supravietuiasca din agricultura!

Scrie un comentariu