• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • VIN DE CASĂ DIN MUST DE LA JIDVEI. Se apropie recoltarea strugurilor: „PUNEM MARE PREȚ PE CULESUL MANUAL, CU OAMENII LOCULUI”

    agrointeligenta.ro -

    La Jidvei, începe culesul strugurilor. Și cum vorbim despre cea mai mare plantație de viță-de-vie din România, cu o suprafață cultivată de 2.500 de hectare, întreaga comunitate din localitatea Jidvei și din împrejurimi se mobilizează pentru ca recoltarea să fie făcută în cele mai bune condiții.

    În ultimii ani, s-a investit și în combine care să culeagă strugurii mecanic, suplimentând numărul tot mai mic de zilieri. Totuși, la mare preț rămâne culesul manual, fiecare ciorchine fiind tăiat individual și așezat în lădițe ce pleacă imediat la cramele companiei Jidvei pentru producerea mustului. În total, în campania de recoltare de la Jidvei este mobilizat un număr de 1.000 de persoane, angajați permanenți și zilieri.

    La noi, se pune mare preț pe culesul manual, cu oameni din partea locului și nu numai. Recoltatul manual este important întrucât contribuie la păstrarea boabelor întregi într-o mai mare măsură. Mașinile de recoltat oferă acum acest avantaj, însă pe ele ne bazăm mai mult pentru a reuși să terminăm recoltarea la timp”, ne descrie procesul de recoltare dr. chimist Ioan Buia, directorul complexului de vinificație Jidvei.

    În podgoria Târnave, în această perioadă a anului, temperaturile din timpul zilei sunt, în general, destul de ridicate, putând ajunge și la 30 de grade Celsius, iar în timpul nopții scad cu aproximativ 10 – 15 grade. Aceste diferențe de temperatură permit o acumulare continuă a zaharurilor, aciditatea se reduce, de asemenea, însă se păstrează constantă la o valoare ceva mai ridicată. Acest lucru determină desfășurarea unui proces oxireducător care conduce la creșterea continuă a compușilor de aromă. Aromele formate în perioada procesului de maturare și coacere influențeză mai târziu specificitatea și tipicitatea vinurilor obținute din anumite soiuri. Această diferență de temperatură este valorificată prin culesul manual, în timpul zilei, și recoltarea mecanizată care se desfășoară cu preponderență noaptea”, a adăugat specialistul Jidvei.

    Despre anul viticol 2017, directorul complexului de vinificație Jidvei spune că lucrurile au decurs bine în condițiile unui an dificil. Echipa Jidvei, sprijinită de oamenii din comunitate, a depus eforturi considerabile aprinzând focuri în vie care au creat perdele de fum pentru a proteja vița-de-vie de temperaturile scăzute de la sfârșitul lunii aprilie.

    La fel ca în anii precedenți, se așteaptă o producție medie de 10 tone de struguri la hectar. O parte dintre acești struguri vor ajunge sub formă de must în gospodăriile oamenilor. Campania „Vin de casă din must de la Jidvei” a fost prelungită până în 15 septembrie 2017, dată până la care puteți comanda must din soiurile Fetească Regală și Muscat Ottonel sau Sauvignon Blanc.

    Comenzile se realizează prin completarea formularului de comandă de pe site-ul www.mustdejidvei.ro, telefonic la numărul 0755.70.60.00 (apel cu tarif normal) sau prin completarea și trimiterea gratuită prin Poșta Română a formularului de comandă distribuit în localitățile din cele 12 județe unde se face livrarea mustului: Alba, Sibiu, Mureș, Cluj, Brașov, Hunedoara, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Vâlcea, Harghita, Covasna și Prahova (până la Comarnic).

    În privința transportului, compania Jidvei precizează că toate comenzile de minimum 100 kg vor fi preluate din puncte fixe de distribuție din localitățile vizate, în timp ce comenzile de minimum 250 kg vor fi livrate la adresa de livrare precizată de cumpărător în comandă, în măsura posibilităților.
    Mustul de la Jidvei se transportă în recipiente speciale, urmând ca fiecare client să fie pregătit cu propriile vase în care se va realiza transferul. Toate cantitățile de must comandate sunt însoțite de o Declarație de Conformitate, iar mustul este deja limpezit (deburbat), pentru a facilita procesul de obținere a vinului de casă.


    Te-ar mai putea interesa

    Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    O subvenție nouă și condiții actualizate pentru APIA – aprobate de Guvern! HG aprobată astăzi pentru fondurile europene din agricultură Ion Liviu Lăpădătescu – noul Country Manager și Administrator INNVIGO România