• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • A VENIT FRIGUL! ANUNȚUL ANM privind VREMEA PENTRU URMĂTOAREA PERIOADĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Mercurul termometrelor a coborât până la minus 6,2 grade Celsius, aceasta fiind cea mai scăzută temperatură în ţară din zonele locuite, în luna septembrie 2017.  S-a întâmplat vineri dimineață când, potrivit meteorologului de serviciu al Centrului Regional de Meteorologie Transilvania Sud Sibiu, Adela Mitea, a fost înregistrată cea mai scăzută temperatură din septembrie 2017. 

    În municipiul Miercurea Ciuc, temperaturile au coborât până la minus 6,2 grade Celsius iar, de asemenea, frig a fost şi în localităţile harghitene Topliţa şi Joseni, unde mercurul termometrelor a coborât la -4 grade Celsius. În următoarele nopţi sunt aşteptate aproximativ aceleaşi valori negative.

    La Miercurea Ciuc prima valoare negativă a sezonului s-a înregistrat în data de 24 august, când Stația meteo a consemnat valoarea de minus 0,3 grade Celsius.

    Minima absolută a lunii septembrie s-a înregistrat în anul 1977, când termometrele au arătat minus 10 grade Celsius la Miercurea Ciuc, în vreme ce maxima a fost consemnată în 1952, când au fost 33,8 grade Celsius.

    În următoarele două săptămâni, vremea va fi una specifică perioadei de toamnă, cu temperaturi scăzute, dar în limitele calendaristice, și ploi, potrivit prognozei emise luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM) și valabile pentru perioada 29 septembrie-8 octombrie.

    La munte, în schimb, sunt prognozate temperaturi negative spre sfârșitul perioadei amintite.

    În Banat, după o ușoară încălzire în primele două zile ale intervalului, până la valori maxime în jurul a 23 de grade, normale pentru această perioadă, temperatura aerului va fi în scădere până spre sfârșitul primei săptămâni, când se vor înregistra, în medie, maxime de 18-19 grade.

    În cea de-a doua săptămână va exista o ușoară creștere a temperaturilor diurne, dar în medie, acestea se vor situa în jurul a 21 de grade. În primele nopți ale intervalului, temperaturile minime, normale pentru aceasta perioadă, vor fi, în medie, de 11-12 grade. Până la sfârșitul primei săptămâni temperaturile nocturne vor fi în scădere, până la valori medii de 7-8 grade. În a doua jumătate a intervalului va exista o creștere a temperaturilor minime, iar media regională a acestora va fi de 10-11 grade. Trecător va ploua slab și izolat în zilele de 25 și 26 septembrie. Probabilitatea de ploaie va fi în creștere în intervalul 3-7 octombrie.

    În Crișana, în primele trei zile ale intervalului valorile termice diurne vor fi normale pentru această perioadă, maximele fiind, în medie, de 22-23 de grade. Până spre sfârșitul primei săptămâni, temperatura aerului va fi în scădere, astfel că media maximelor se va situa în jurul valorii de 18 grade. În a doua jumătate a intervalului, temperaturile diurne vor fi în creștere ușoară, astfel că media regională a maximelor va fi de 20-21 de grade. Minimele nocturne, în prima jumătate a intervalului, vor fi în scădere de la valori medii de 10-11 grade, la medii de 6-7 grade.

    În cea de-a doua săptămână, temperaturile din cursul nopților vor fi în creștere ușoară până la valori, în medie, de 8-10 grade, normale pentru această perioadă. În prima zi a intervalului vor fi condiții ca izolat să plouă slab, urmând ca probabilitatea de ploaie să fie ridicată în intervalul 3-8 octombrie.

    În Transilvania, în primele două zile ale intervalului, temperatura aerului va avea valori normale pentru ultima decadă a lunii septembrie, cu medii regionale ale maximelor de 21-22 de grade și ale minimelor de 8-9 grade. Apoi, până la sfârșitul primei săptămâni, vremea se va răci și, astfel, media valorilor diurne va fi de 15-16 grade, iar a celor nocturne de 2-3 grade.

    În cea de-a doua săptămână temperatura aerului va fi în creștere până la medii ale maximelor de 18-19 grade și ale minimelor de 7-8 grade. Probabilitatea de ploaie va fi ridicată în intervalul 3-8 octombrie.

    În Maramureș, în primele două zile ale intervalului, media regională a maximelor se va situa în jurul valorii de 22 de grade, iar a minimelor va fi de 8-9 grade, valori apropiate de normalul perioadei. Apoi, până la sfârșitul lunii septembrie vremea se va răci treptat, media valorilor diurne se va situa în jurul a 17 grade, iar a celor nocturne va fi de 4-5 grade.

    În prima săptămână a lunii octombrie, temperatura aerului va fi în creștere ușoară până la medii ale maximelor de 18-19 grade și ale minimelor, de 8-9 grade. Începând cu data de 3 octombrie va crește probabilitatea de apariție a ploilor.

    În Moldova, în primele două zile, valorile diurne de temperatură vor fi apropiate de cele normale și se vor situa în medie în jurul a 22 de grade, dar începând din data de 27 septembrie acestea vor fi în scădere pâna la medii de 14-15 grade și vor caracteriza, în perioada 29 septembrie – 2 octombrie, o vreme răcoroasă spre rece. Apoi, temperaturile vor crește ușor spre o medie de 18-19 grade, apropiată de cea regional specifică începutului lunii octombrie. Minimele nocturne vor scădea de la valori medii de 10-12 grade, până la 4-5 grade spre finalul primei săptămâni, după care vor crește până la o medie de 8 grade, normală perioadei.

    Începând cu data de 3 octombrie va crește probabilitatea de apariție a ploilor slabe și pe arii restrânse.

    În Dobrogea, valorile diurne de temperatură vor fi apropiate de cele normale în primele două zile și vor fi, în medie, de 22-23 de grade, dar începând din data de 27 septembrie acestea vor scădea până la medii de 16 grade și vor caracteriza, până în 2 octombrie, o vreme răcoroasă.

    Apoi, temperaturile vor crește ușor spre o medie de 20 de grade, apropiată de cea regională, specifică începutului lunii octombrie. Minimele nocturne vor scădea de la valori medii de 13-15 grade, până la 8-9 grade spre finalul primei săptămâni, după care vor crește până la o medie normală de 12 grade. Probabilitatea de apariție a ploilor slabe și pe arii restrânse va fi mai ridicată în jurul datei de 28 septembrie și în perioada 2 – 8 octombrie.

    În Muntenia, în primele două zile, valorile diurne de temperatură vor fi apropiate de cele normale și se vor situa, în medie, în jurul a 23-24 de grade, dar începând din data de 27 septembrie acestea vor fi în scădere pâna la medii de 16-18 grade și vor caracteriza, în perioada 28 septembrie – 2 octombrie, o vreme răcoroasă.

    Apoi, temperaturile vor crește ușor spre o medie de 21-22 grade, apropiată de cea regională, specifică începutului lunii octombrie. Minimele nocturne vor scădea de la valori medii de 10-12 grade, până la 6 grade, spre finalul primei săptămâni, după care vor crește până la o medie de 10 grade, normală perioadei. Pe spații mici vor fi posibile ploi slabe, pe parcursul zilei de 26 septembrie și după data de 2 octombrie.

    În Oltenia, valorile diurne de temperatură vor fi apropiate de cele normale în primele trei zile și se vor situa, în medie, în jurul a 21-22 de grade, dar începând din data de 29 septembrie acestea vor fi în scădere pâna la medii de 17-18 grade și vor caracteriza, până în 2 octombrie, o vreme răcoroasă.

    Apoi, temperaturile vor crește ușor spre o medie de 20 de grade, apropiată de cea regională, specifică începutului lunii octombrie. Minimele nocturne vor scădea de la valori medii de 10-12 grade, până la 6-7 grade spre finalul primei săptămâni, după care vor crește până la o medie normală de 10 grade. Pe spații mici vor fi posibile ploi slabe, pe parcursul zilei de 26 septembrie și după data de 2 octombrie.

    Sursă selectivă: www.agerpres.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”