• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APICULTOR ROMÂN – SEMNAL DE ALARMĂ TRAS LA BRUXELLES. Ce le-a transmis IONEL BAN OFICIALILOR EUROPENI!

    Roxana Dobre -

    Vocea apicultorilor din România s-a făcut auzită la Bruxelles, în Parlamentul European zona zero unde se iau deciziile pentru producătorii agricoli din toată Europa. Crescătorul de albine Ionel Ban a tras atenția oficialilor europeni asupra”invaziei” de miere slabă calitativ care intră pe piața comunitară, fenomen care în final conduce la un produs inferior oferit populației. Mai mult, fenomenul  îi determină pe apicultorii români, din cauza prețului mic cu care sunt nevoiți să vândă, să renunțe la ideea de a investi în creșterea albinelor. 

    Ionel Ban (stânga), alături de europarlamentarul Daniel Buda, cel care a făcut posibilă participarea tinerilor români la Congresul de la Bruxelles

    Ionel Ban a participat alături de alți 8 tineri români la Congresul tinerilor fermieri, eveniment organizat anual de către Grupul PPE din Parlamentul European, care a avut loc pe 19 octombrie și a fost una dintre puținele ocazii în care vocea fermierilor din România s-a putut face auzită în mod direct.

    ”Doresc să trag un semnal de alarmă în ceea ce privește domeniul apicol afectat de importurile mari de miere și alte produse apicole din afara Uniunii Europene, care știm că sunt de o calitate îndoielnică. Faptul că dăm oportunitatea de a se realiza amestecuri din aceste produse cu mărfurile noastre duce la o alimentație calitativă slabă a populației, în special a copiilor noștri. Totodată, acest lucru afectează toți apicultorii deoarece cel puțin în Estul Europei prețul de achiziție la procesatori a scăzut foarte mult, la această dată apicultorii vând mierea sub prețul de producție, iar acest lucru a dus la renunțarea la apicultură a unor crescători de albine cu experiență foarte mare în acest domeniu și a descurajat mulți tineri care intenționau să se dezvolte sau să se inițieze în acest domeniu”, a transmis tânărul român în fața celor peste 250 de invitați prezenți.

    În cadrul Congresului, dintre toate proiectele selectate la nivel național, fiecare țară a putut să prezinte unul singur, cel pe care îl consideră că are cele mai mari șanse la unul dintre cele trei premii: Cel mai bun proiect, Proiectul cel mai durabil și Proiectul cel mai inovativ.

    România s-a încadrat la punctaj pe locul 6, iar vocea fermierilor români s-a făcut auzită printr-un proiect realizat în asociere, un proiect care pune în valoare două modele diferite de afaceri care, împreună, își cresc valoarea. Este vorba despre o fermă apicola Prisaca Banului din Letca Veche – Giurgiu, condusă de Ionel Ban, și de afacerea de procesare a legumelor și fructelor fondată de Ioana Stancu în localitatea giurgiuveană Prundu. Cei doi și-au unit forțele pentru a veni pe piață cu produse noi, unice, care să aducă valoare adăugată și mai mare muncii lor. Iar primul pas a fost făcut: mierea românească cu binecunoscutele prune uscate după metoda tradițională.

    Europarlamentarul Daniel Buda, alături de tinerii fermieri care și-au înscris proiectele în competiția Congresului de la Bruxelles

    ”Modelul prezentat este al unei ferme integrate care, în opinia mea, ar trebui să fie un exemplu pentru toate fermele mici și mijlocii din toate statele membre. Cu alte cuvinte capacitățile de producție ar trebui să meargă mână în mână cu cele de procesare și bineînțeles cu vânzarea produselor, ceea ce îi face pe fermieri mai puțin dependenți de retaileri sau procesatori. Vă asigur și vă promit că noi cei din Grupul PPE și din Comisia de Agricultură vom rămâne alături de fermierii români, cunoaștem care sunt problemele și în același timp ne străduim să căutăm soluții pentru acestea”, a declarat de europarlamentarul Daniel Buda, cel care a lansat apelul public pentru înscrierea proiectelor și, ulterior, s-a ocupat ca acestea să intre în concurs și fermierii tineri din România să fie prezenți la evenimentul de la Bruxelles.

    Agrointeligența a fost alături de tinerii fermieri

    Agrointeligența a fost alături de cei 9 fermieri tineri din România și vom prezenta poveștile lor într-un amplu interviu video pe care îl vom difuza în perioada următoare pe paginile de Facebook ale noastre.

    Citiți și: 

    NOUĂ FERMIERI ROMÂNI la Bruxelles, în ELITA TINERILOR DIN AGRICULTURA EUROPEANĂ!

    Cine sunt TINERII FERMIERI care au reprezentat AGRICULTURA ROMÂNEASCĂ la Bruxelles! 


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Prima tranșă din subvențiile-bonus achitate fermierilor. Sumele virate în conturi Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe

    Ultimele știri

    Subvenția de 1.500 euro/hectar intră la plată! Guvern: Noi terenuri care intră la subvenția APIA. Suprafețele – înscrise în Registrul Agricol! Guvernul a suplimentat banii pentru investițiile în irigații