• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • agrointel.ro
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Agribusiness
 • Anunțuri
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • MINISTRUL AGRICULTURII FACE ANUNȚUL AȘTEPTAT DE TOȚI OIERII

  agrointeligenta.ro -

  Ministrul Agriculturii, Petre Daea, veste bună pentru oieri. Aflat, sâmbătă, 30 septembrie, la Iaşi, șeful de la agricultură a inaugurat noul laborator de verificare a calităţii lânii, ocazie cu care a anunțat că în ţară vor fi construite opt centre regionale de preluare şi prelucrare a lânii. 

  ”Avem programul pe care l-am introdus în proiecţia bugetului pe 2018 în aşa fel încât (…) în primă fază vor fi opt centre regionale, urmând ca apoi să le multiplicăm în funcţie de nevoi, de capacitatea de organizare din zonele respective în aşa fel încât nicio cantitate să nu fie irosită. Lâna trebuie să fie luată, valorificată şi să câştige atât producătorul, cât şi cel care valorifică. Am fost cu câtva timp în urmă la Sângeorz, în Bistriţa Năsăud, la un întreprinzător extraordinar de valoros care prin forţe proprii a făcut un centru de colectare a lânii. O să facem şi altele în continuare. Sunt şi în zona Novacilor, la Vâlcea, de asemenea, sunt întreprinzători care cu fonduri europene s-au apucat de făcut astfel de centre”, a declarat ministrul Petre Daea.

  Potrivit ministrului Agriculturii, la nivelul ţării se produc aproximativ 36.000 de tone de lână, iar aproape 32 de mii de producători s-au înscris la programul prin care Guvernul oferă 1 leu/kg de lână.

  Potrivit ministrului, laboratoare de testare a lânii vor fi şi în centrele de preluare

  „Valorificarea nu trebuie să se oprească doar la vânzarea pur şi simplu a lânii. În spatele acestei acţiuni de colectare încep activităţi. Lâna are folosinţe multiple ca material termoizolant. De ce să nu începem şi industria lânii să o pornim în ţara aceasta? De ce să nu valorificăm, de ce să nu folosim acest mare produs în industria aceasta care a fost în România”, a explicat Petre Daea.

  În ceea ce priveşte preţul unui kilogram de lână ministrul a declarat că diferă în funcţie de calitate şi că sunt foarte mici. „În momentul în care începem să împingem colectarea, şi începem să donăm această cantitate de lână încep apoi pe piaţă să se organizeze cei care o valorifică şi atunci fiind o competiţie deschisă preţurile încep să se mişte şi cu siguranţă preţul va creşte. Asta de acum este un preţ mic, un preţ derizoriu, un preţ care ne-a determinat şi pe noi şi pe lucrătorii din domeniu să venim cu acest stimulent în aşa fel încât lucrurile să pornească de undeva. Pornesc de aici, continuă şi vom ajunge acolo unde interesul faţă de ţară ne împinge. Preţul e diferit. De la 1 leu, 2-3 lei, în funcţie de calitate. Sunt preţuri extrem de mici. În urmă cu mulţi ani lâna era unul dintre cele mai valoroase produse care dădeau garanţie economică de fiecare dată celor care creşteau oi şi puteau să intre în relaţie cu banca. Cu mult timp în urmă lâna era gaj la bancă”, a declarat Petre Daea.

  Sumele de bani oferite prin hotărârea de Guvern ce prevede acordarea de 1 leu/kg vor fi virate vara viitoare.

  În România funcţionează trei laboratoare de testare a lânii, la Iaşi, la Cluj şi la Vâlcea, ministrul Agriculturii, Petre Daea fiind de părere că acesta este un ajutor adus oierilor pentru a-i stimula să nu arunce lâna.

  Testele sunt gratuite, analizele urmând să fie realizate cu aparate recondiţionate ce nu au mai fost folosite de la începutul anilor 90.

  Sursa: www.mediafax.ro

  Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

  CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru Android sau iPhone!

  Te-ar mai putea interesa

  Control APIA prin teledetecție 2020: procedura de control, sancțiuni cu reducerea suprafaței la plată! Subvenții APIA 2020: A crescut numărul fermierilor și suprafața verificată prin teledetecție! Centru APIA închis din cauza COVID-19. Doi dintre funcționari sunt spitalizați!

  Ultimele știri

  Vaca 121 a luat ”caimacul” în ferma Agroserv Măriuța, cu o producție de 92 litri/zi! Adrian Pintea, APIA: Plata avansului poate începe fără finalizarea controalelor! Preț grâu 2020 – finalul campaniei de recoltare: 823 lei/tonă la Constanța, medie de 750 lei/tonă în țară

  Căutare în articole