• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • CULMEA SECHESTRULUI ANAF: POPRIRE PE 3.000 DE LITRI DE ȚUICĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Culmea sechestrului în România, mai exact în agricultura românească! Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală (ANAF) a pus sechestru pe circa 3.000 de litri de ţuică produsă la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa sub pretextul că instituţia are datorii de 1,7 milioane de lei la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale. Directorul Staţiunii, Ioan Platon, spune că nu a plătit nimic la buget fiindcă statul român avea obligaţia să finanţeze instituţia de cercetare, dar în ultimii şapte ani nu s-au mai alocat deloc bani. 

    „Noi suntem într-un război aproape total cu Ministerul de Finanţe şi cu ANAF. Cu Ministerul pentru că nu s-a implicat deloc în ultimii aproape 20 de ani pentru ceea ce înseamnă gestionarea proprietăţii statului. Terenurile care sunt în proprietate publică, bunurile, sunt înregistrate la Ministerul de Finanţe. Ei sunt cei care sunt proprietari în numele statului român. Staţiunea din Bistriţa şi celelalte nu face decât să administreze aceste proprietăţi. A fost o verificare de la ANAF şi au întrebat de ce nu este cadastru. Pe numele cui se face, nu cumva al proprietarului? A dat Ministerul de Finanţe vreun leu pentru ca acest cadastru să fie finalizat? Nu! Au aşteptat ca sursele acestea extrem de puţine, proprii, să le dirijezi spre o chestiune este este în interesul statului român. Eu am fost extrem de deranjat că intră un astfel de element pe ordinea de zi ca unul care să împiedice în continuare finanţarea activităţii de cercetare”, a spus, la Bistriţa, vicepreşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Valeriu Tabără.

    Potrivit lui Valeriu Tabără, după 2012, nu s-au mai alocat bani de la buget pentru unităţile de cercetare din subordinea ASAS care nu aveau Hotărâri de Guvern. „Numai eleganţa Academiei a făcut să nu mergem în justiţie. Statul nu a finanţat Staţiunea Bistriţa, cum prevede legea, dar ANAF vine şi execută. Cum e posibil aşa ceva? După ce pun sechestru pe ţuică sau pe orice altceva, lasă acele produse în custodie, iar răspunderea este a Staţiunii, cheltuielile la fel. S-a mai mers, în cazul Staţiunii Bistriţa pe punerea sechestrului la beneficiarii de semnătură pentru implementarea unei măsuri din PNDR, reconversia în pomicultură”, a spus Tabără.

    Directorul Staţiunii Pomicole Bistriţa, Ioan Platon, a explicat că, în situaţia în care statul nu a mai dat bani de cinci ani, s-au adunat datorii la buget de 1,7 milioane de lei. „Avem 1,7 milioane de lei datorii la care s-au perceput dobânzi şi penalităţi. Din 2010, nu am mai plătit la bugetul de stat, nici la bugetul asigurărilor sociale fiindcă nu am primit niciun leu de la stat pentru salarii, pentru activitatea de bază, pentru utilităţi. Furtuna din 30 iunie a.c. ne-a rupt conducta de alimentare cu gaz, a trebuit să o reparăm pe banii noştri. Fiscul a pus mai întâi sechestru pe antrepozitul fiscal de ţuică, le-am zis că le pun la dispoziţie stocul de ţuică şi au refuzat, au zis că rămâne în custodia noastră. Avem vreo 2000-3000 de litri. Am plătit acciza la stocul de ţuică tot la Fisc, vreo 200.000 de lei, fără a fi valorificată ţuica. Ei au tot pus sechestre nu doar la noi, ci în toată ţara. Aşa că, împreună cu Institutul Mărăcineni şi cu alte staţiuni, am deschis proces împotriva Ministerului de Finanţe, Ministerului Agriculturii şi chiar a Academiei de Ştiinţe Agricole pentru respectarea prevederilor Legii 45 în baza căreia trebuia să fim finanţaţi”, a spus Ioan Platon.

    Între timp, salariaţii Staţiunii Pomicole au reuşit să-şi ia salariile întrucât s-au derulat şi proiecte cu fonduri europene. La Bistriţa sunt 22 de angajaţi, dar necesarul pentru ca activitatea ştiinţifică să se deruleze în condiţii bune ar fi de 49 de salariaţi.

    Sursa: www.timponline.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!