”SE COACE” LA BRUXELLES: SUBVENȚIA MAXIMĂ pe care O POATE LUA O FERMĂ DIN ROMÂNIA!
agrointeligenta.ro -Subvenție maximală pentru fermele din România. O decizie care ”se coace” în această perioadă și care ar putea schimba modul în care plățile directe sunt distribuite către agricultori.
Marile exploatații să nu mai poată lua sume colosale din subvenții chiar dacă legal se încadrează sau îndeplinesc condițiile impuse de Comisia Europeană. Este una dintre propunerile pe marginea căreia se discută la nivel european pentru noua Politică Agricolă Comună (PAC) cea care se va aplica în perioada 2020-2027!
”(…) Se mai vorbește despre plafonarea subvențiilor, adică să nu mai poată lua o exploatație mai mult de cinci sute, un milion, un milion cinci sute de mii de euro total subvenție pe exploatație. Ori nu știu dacă în România ar trebui să facem acest lucru”, a declarat vineri, 22 septembrie, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, Claudiu Frânc, la conferința ”Ziua fermelor de lapte”, eveniment care a fost o premieră la Agralim 2017, târg ce s-a desfășurat în perioada 21-24 septembrie la Lețcani, județul Iași.
Liderul crescătorilor de vaci de lapte a subliniat însă că Ministerul Agriculturii, în poziția sa pe care a exprimat-o la Bruxelles, nu susține această plafonare. ”Poziția MADR este că nu vrem această plafonare, adică dacă în loc de plafonare luăm din banii aferenți fermelor mari, deci subvenția directă pe suprafață, și aducem în sprijin cuplat sume mult mai importante. Aducem în plata redistributivă sume mult mai mari, plata pentru tineri fermieri deci avem o serie de elemente pe care vom vedea dacă reușim să le menținem în regulamentele viitorului PAC”, a mai punctat Frânc.
Marile provocări ale sectorului de vacă de lapte din România este perioada 2020-2027
Claudiu Frânc a arătat și care sunt discuțiile complete la nivel european privind viitorul subvențiilor. ”Ce se va întâmpla? Sunt o groază de curente în cadrul statelor membre din Uniunea Europeană, inclusiv voci ale, culmea, europarlamentarilor români, care au spus că din 2020 să nu mai fie subvenții. Deci sunt și aceste voci în discuțiile din Europa. Este vorba de plata pe fermă care este în actulaul regulament, deci din 2020 tot ce nu există pământ intabulat, în proprietate, nu mai intră în plată. Ori România riscă să piardă 60 la sută din suprafața agicolă pentru lipsa cadastrării. Un lucru extraordinar de grav pentru că nu vom reuși să încheiem până în 2020 cadastrarea în România. La categoria curentelor vehiculate pentru plata subvențiilor se mai află și reducerea schemelor de plată din Pilonul II de la 26 de scheme câte există în reglementările actuale la 10-12 scheme. Oare acele 10-12 scheme vor fi adaptate specificului agriculturii din România? Aici este rolul foarte important al autorităților statului pentru că cei de la Bruxelles nu stau de vorbă cu fermierii”, a mai spus liderul crescătorilor de vaci de lapte.
În această perioadă fiecare stat membru își consolidează poziția privind viitorul PAC iar Ministerul Agriculturii din România a reușit deja să traseze niște linii bine definite în ceea ce își dorește pentru fermierii români după 2020. ”(…) Poziția MADR. Am avut câteva discuții, și să vă faceți o idee cam în ce fază suntem, în care toate organizațiile profesionale am discutat cu Ministerul Agriculturi vis-a-vis de ce vom negocia și ce vom susține ca stat în discuțiile care vor urma pentru implementarea noului PAC. Avem ca propuneri menținerea plăților directe pe hectar, menținerea sprijinului cuplat, menținerea plății redistributive unde știți că avem acel plafon de 5-30 de hectare care primește sprijin suplimentar pe hectar iar această plată trebuie susținută ca să încurajăm comasarea exploataților mici și ducerea lor spre aceste forme”, a conchis Claudiu Frânc.