APIA, SURPRIZĂ pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE. Care sunt SCHEMELE pentru AVANS publicate ÎN MONITORUL OFICIAL!
Roxana Dobre -Subvenții APIA 2017 pentru bovine, ovine și caprine! Crescătorii de animale din România ar putea avea parte de o surpriză uriașă privind plata avansului din subvenții. Autoritățile sunt pregătite să achite bani începând cu 16 octombrie și pentru Ajutorul Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ) și Sprijinul Cuplat pentru ovine (SCZ). Până în prezent oficial această teorie nu a fost confirmată dar o hotărâre de Guvern arată clar ce intenții au autoritățile centrale.
Crescătorii de animale ar putea avea parte de o premieră în acest an privind primirea avansului din subvenții. Deși inițial se vehicula că și acești fermieri primesc bani de la 16 octombrie ministrul agriculturii a infirmat la Târgul de la Agralim, întrebat de un fermier din zonă despre acești bani. De remarcat însă că oficialul de la agricultură s-a referit la plata Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) și a argumentat, pe bună dreptate, că banii pentru crescătorii care au optat pentru acest sprijin nu se pot da deoarece regulamentele europene prevăd o perioadă de retenție de 6 luni de la încheierea depunerii cererii unice.
”Subvenția la teren începe pe data de 16 octombrie. Subvenția de la animale va începe de la data de 1 decembrie încolo pentru că nu putem parcurge perioada de retenție de șase luni (valabilă pentru specia bovine – n.r.)”, au fost cuvintele din răspunsul șefului MADR pentru un fermier care l-a întrebat când încep plățile pentru fermele de animale.
Termenul de șase luni se împlinește abia la data de 15 noiembrie, a calculat Petre Daea de la 15 mai, termenul-limită pe care fermierii l-au respectat pentru depunerea cererii unice la APIA pentru anul în curs.
”Pe data de 15 noiembrie se poate încheia controlul și putem să dăm drumul la subvenție”, a spus Petre Daea.
Șeful de la agricultură nu a spus însă un cuvânt despre ANT sau SCZ ovine, unde perioada de retenție este de 100 de zile, termen ce, evident, a trecut demult.
În Monitorul Oficial însă a apărut joi, 28 septembrie, hotărârea Guvernului prin care aprobă schemele și plafoanele de plată pentru Campania 2017. Astfel, în documentul citat se arată care sunt schemele pentru care se plătește avans pentru vegetal în acest an. Adică: schemă de plată unică pe suprafață, plată redistributivă pentru primul interval și al doilea interval: peste 5 și până la 30 ha inclusiv, plata pentru practici agricole benefice pentru climă și mediu, denumită și plată pentru înverzire și plata pentru tinerii fermieri.
Mai mult, sunt menționate și plafoanele alocate pentru zootehnie așa cum au fost ele aprobate de Guvern. La art.6 din hotărârea Executivului scrie clar, așa cum vedeți și în foto de mai jos, că și schemele din zootehnie vor intra la plată din 16 octombrie. ”Începând cu data de 16 octombrie 2017, APIA poate acorda plăți în avans în cadrul schemelor directe prevăzute la art.1 și art.5 (la articolul 5 se prevede că se aprobă plafonul de 48.500 mii euro, aferent plății directe pentru schema de sprijin cuplat pentru speciile ovine/caprine, care se acordă pentru anul de cerere 2017), cu încadrarea în procentul maxim prevăzut de reglementările europene în vigoare la data efectuării plăților în avans”, se arată în documentul apărut în Monitorul Oficial.
Mai mult, în cadrul aceluiași text se arată că ”avansurile pentru schemele de plăți prevăzute la art.3 se acordă începând cu aceeași dată, adiă 16 octombrie, și în același procent ca cele prevăzute la alin. 1”
Care sunt schemele prevăzute la articolul 3: Schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte, schema decuplată de producție, specia bovine, în sectorul lapte și schema decuplată producție speciile ovine/caprine. Sau cum le cunoașteți mai bine: ANT 7 (pentru cota de lapte), ANT 8 (bovine de lapte, taurine de carne și bivolițe) și ANT ovine/caprine.
De precizat însă că Agenția de plăți trebuie să stabilească cuantumurile pe cap de animal înainte de a acorda vreun avans. Mai mult, vrem să subliniem că până în acest moment nici ministrul agriculturii și nici conducerea APIA Central nu au spus concret dacă banii se vor da și pentru crescătorii de animale, deși cadrul legal este îndeplinit.