VIN LA CULTURĂ. Târgul care a pus IAȘIUL pe harta EVENIMENTELOR DE TOP din INDUSTRIA VINULUI!
agrointeligenta.ro -Cultura și vinul fac cuplul perfect la prima ediție a Festivalului „Wine Culture/ Vin la Cultură”, care se desfășoară zilele acestea la Iași.
Peste 60 de producători și importatori au transformat capitala Moldovei în „Mecca vinurilor”. Acesta este cel mai mare eveniment de profil din țară, reușind să aducă și producători de peste hotare.
„Acest concept a fost gândit să se desfășoare în mai multe orașe. La Iași mi s-a părut potrivită asocierea culturii cu vinul, iar cei de la Palatul Culturii au înțeles că vrem să facem o manifestare cu ținută. În acest moment, Wine Culture este cel mai important eveniment de acest gen din România, avem un număr impresionant de 67 de producători și importatori. Avem vinuri din Italia și nu au venit prin importatori, cu au dorit să vină producătorii personal, dar și din Republica Moldova. Ne-am fi dorit să fie și un festival al gastronomiei, dar nu s-a putut. Sunt în jur de 500 de vinuri, foarte multe spumante, dar și specilități, precum Pelinul sau produse distilate din struguri și fructe. Avem de toate pentru toți, sper să devină cel mai mare festival de vinuri din România și din punctul de vedere al numărului de vizitatori”, a precizat Marius Cristian, unul dintre organizatorii evenimentului „Vin la Cultură”.
La parterul și la primul etaj al Palatului Culturii, ieșenii pot degusta și alege, printr-un sistem de vot, cele mai bune vinuri. Duminică, în ultima zi a evenimentului, cei care au ghicit primele trei vinuri, cele mai apreciate de somelierii din juriu, vor primi sticlele acasă.
„Noi avem peste 200 de hectare de viță de vie iar jumătate din producție se duce la export. Nu avem un vin anume care să fie locomotiva, care să se vândă cel mai bine, ținem să credem că toate se vând bine. Noi epuizăm stocurile imediat după ce terminăm și producția”, spune Gabriel Roceanu, director general la Crama Oprișor din Oltenia.
Un alt producător, de astă dată din Iași, spune că vinul de pe dealurile Vișanului au ceva aparte. „Vinul nostru se deosebește de restul deoarece noi avem o vie veche, de 50 de ani, iar vinurile noastre sunt căutate de cunoscători, tocmai din acest motiv. De asemenea, ne mai deosebim prin etichetele pe cere le avem, desenate de actorul Horațiu Mălăele, etichete recunoscute ca fiind printre cele mai bune din lume de către publicația Forbes”, a menționat Călina Caraiman, arătându-ne și gama de rozeuri, cu vinuri seci și demi-seci de la Crama Gramma.
De la Cotnari, Cătălin Grecu ne asigură că vinul care s-a vândut cel mai bine rămâne Grasa de Cotnari.
Din Basarabia a venit și importatorul „Produse Moldovenești”, care prezintă ieșenilor vinurile cele mai bune de peste Prut.
„Noi importăm de la cinci producători, Vartely, Garling, Barza Albă, Chateau Cojușna și Kvint. Două dintre ele sunt distilerii, de exemplu, de la Barza Albă importăm vinuri vechi de 30 de ani, maturate în butoaie de stejar”, ne explică Bogdan Laurențiu, manager de vânzări.
Evenimentul se desfășoară pe parcursul a trei zile, până duminică, 1 octombrie, fiind organizat de Organizația Somelierilor din România – OSR 2011.
Corespondență realizată pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro de către Paula Trofin – Ziarul de Iași