• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • NECAZUL fermierului ADRIAN BĂRDIGANU! Aceeași PROBLEMĂ o au și alți SUTE DE AGRICULTORI DIN ROMÂNIA!

    agrointeligenta.ro -

    Problemele cu care se confruntă fermierul Adrian Bărdiganu nu sunt o noutate. Sunt sute de fermieri în toată țara care reclamă aceleași piedici. Și aceleași probleme trenează de ani și ani de zile. Iar legislația continuă să lipsească, iar agricultorii sunt puși pe drumuri la finele cărora nu își găsesc mai niciodată dreptate, ci rămân doar cu paguba.

    Pentru fermierul Adrian Bărdiganu din județul Brăila, eforturile de a obține producții bune nu depind de tehnologia pe care o folosește. Aici, unde a depins de el, a investit în utilajele de care are nevoie, folosește hibrizii cei mai buni și nu sare niciuna dintre verigile tehnologice. Și, totuș, la ferma sa cu 145 de hectare lucrate într-o zonă de luncă, lunca Călmățuiului, alții sunt factorii care îi știrbesc recoltele la hectar.

    Aici am avut o cultură de rapiță înființată anul trecut în timpul optim, a fost semănată până în 3 septembrie. Au fost 100 de hectare de rapiță, chiar 100 și ceva, și nu au scăpat decât 27, dar nu din cauza răsăririi sau a altor probleme legate de vreme, ci din cauza atacului gâștei sălbatice. Au fost stoluri de sute de mii de gâște, am încercat noi cu pocnitori, cu momâi, efectiv nu am reușit. Ar fi însemnat să stăm zi noapte non stop pe câmp ca să gonim păsările sălbatice”, mărturisește fermierul.

    La paguba provocată de gâștele sălbatice, Adrian Bărdiganu mai are un of. Și unul care îl apasă atât pe el, cât și pe alți fermieri din toată țara. ”Aici eu sunt cam izolat, în bucata aceasta, uitați-vă și dumneavoastră. Mai este cineva care a avut grâu 135 de hectare și în jurul meu sunt numai oi. Aceasta este altă problemă cu oile. Deci e rău, nu există lege. Îți intră în cultură, îl prinzi, vine poliția îi dă amendă, ajunge în instanță, îi anulează amenda sau îi dă muncă în folosul comunității – pe care nu o face, și nu ai cu cine să te cerți”, spune fermierul.

    El spune că pentru a-și recupera paguba, trebuie să umble prin tribunale. Și chiar și așa, totul pare mai mult o pierdere de timp, căci legislație nu există să sprijine munca agricultorilor păgubiți. ”Trebuie să ajungi în instanță să plătești avocați, să plătești agent constatator de daune, plăteștit tot felul de taxe și în final tot nimic că nu are ce să îi ia. Ba nu sunt oile pe numele lui, ba le schimbă până ajunge la proces, e un fel de no man`s land în legislație pe chestia asta. Ei au totul de partea lor, noi nu avem nimic, te duci la primărie, te plânge – săracul de tine, dar, pe ei nu îi doare că ciobanii sunt din sat, au familii numeroase și sunt votanți. Nu prea mai interesează, nici pe ăla, nici pe ăla, adică îți dau dreptate, dar nimeni nu face nimic”, declară Adrian Bărdiganu.

    Agricultorul din Brăila spune că a recurs la toate mijloacele pentru a-și căuta dreptate, dar și pentru a stopa fenomenul. ”Am venit și cu 112 și cu Jandarmerie. Nu ne apără pe noi nimeni în situația aceasta. Trebuie să ajung în instanță, ce să demonstrez eu în instanță că eu lucrez terenul. Nu se vede de la APIA? Nu se vede de la Primărie? Tot eu trebuie să le demonstrez pe toate, ceea ce este aberant”, explică agricultorul.

    Problema culturilor distruse de turmele de oi nu este una nouă. Sunt sute, poate chiar mii de fermieri care reclamă din toată țara că pe terenurile lor cultivate, în care au investit, se intră cu turmele de oi, se calcă totul și, în urmă, nu rămâne nimic din cultura agricolă.

    În continuare, legea este una care nu vine în spriinul fermierului păgubit. O situație similară cu cea în care producțiile agricole sunt distruse de animalele sălbatice. Nimeni nu plătește, agricultorul rămâne cu paguba. Iar ciobanii, cu oile îngrășate gratis, pe cheltuiala fermierului.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!