• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Care este PREȚUL UNEI JUNINCI din rasa BĂLȚATĂ ROMÂNEASCĂ. Sfaturi pentru FERMIERII CARE VOR SĂ INVESTEASCĂ ÎN VACA DE LAPTE!

    Roxana Dobre -

    Prețul la acest moment pentru o vacă de lapte, o junincă din rasa Bălțată Românească! Una dintre cele mai cunoscute rase de vaci de lapte din România este preferată în fermele din țara noastră datorită producției bune dar și pentru condițiile ușoare în care poate fi crescută.

    Agrointeligența -www.agrointel.ro a vorbit cu ing. zoot. Valer Sician, directorul Semtest BVN Mureş, care a oferit pentru cititorii noștri cele mai prețioase sfaturi de care să țină cont la începutul unei investiții într-o fermă zootehnică ce are la bază rasa Bălțată Românească.

    Prețul unei junici din rasa Bălțată Românească este, la ora actuală, în jurul a 1.500-2.000 de euro, pe medie, ne-a explicat ing. zoot. Valer Sician, director Semtest BVN Mureş.

    ”Dacă e un exemplar de valoare poate să urce și mai mult. Cred că valoarea trebuie să motiveze fermele din România pentru că eu am dat un sfat producătorilor agricoli: fermele ar trebui să intre ca ferme de reproducție. Avem prea puțini fermieri care produc animale de prăsilă și asta trebuie să facem decât să plecăm în altă parte și să aducem animale poate și pe bani mai mulți, să aducem genetică de care nu știm cum se va adapta aici și poate nu neapărat din punct de vedere genetic, poate provin din condiții cu totul altfel”, a explicat specialistul. 

    Valer Sician le recomandă fermierilor să aleagă Bălțata de tip Simmental dacă vor să investească în zootehnie, în detrimentul raselor străine deorece aclimatizarea este dificilă iar pierderile sunt foarte mari.

    ”La aclimatizare, în prima generație,la animalele care se aduc există pierderi foarte mari și există scăderi de producții foarte mari. Abia în următoarea generație își revine și depășește cum mult animalele aduse. E mult mai riscant să aduci de dincolo în condițiile în care se pot produce aici pentru că mamele sunt bune, genetica, taurii pot să fie la cea mai bună calitate la nivel de Europa. Nu văd de ce nu ar trebui să ne axăm mai mult pe producția României, a mai punctat ing. zoot. Valer Sician.

    Certificatul de origine este ”sfânt”

    Specialistul mai spune că existența animalelor fără certificate de origine este un fenomen îngrijorător.

    ”Aici e ceva atipic, să ai la o rasă așa de mare 98% animale fără origine e un lucru care spune deja totul despre noi ca români din punctul de vedere al gestiunii datelor și din punctul de vedere al datelor de reproducție, al datelor de COP și al altor date pe care le-am păstrat. Din păcate, au fost valuri care ne-au prins în ultimii 20 de ani în aceste activități și iată că la ora actuală discutăm doar de ferme de producție fără evidențe, fără rapoarte, care sunt la un anumit nivel și au încă mult de lucru”, a mai explicat directorul Semtest BVN Mureş

    Mai mult, acesta a mai declarat că prinderea fermelor mici în Controlul Oficial al Producțiilor (COP) a fost o greșeală. ”Eu mă bazez pe calcule. La nivel de Europa, ferma medie e la 20 de capete, asta înseamnă din punctul meu de vedere că la o fermă de la 5 capete este o șansă ca în 2 generații, 3 generații să crească, dacă o să vadă un potențial poate să mai facă investiții, i-aș da șansa. Mai mult, satul român e plin cu vaci, pășunile noastre să fie populate cu vaci și atunci aș da șanse oricui. În al doilea rând, m-aș lega de nivelul de producție. Este o greșeală să mergem să spunem că o fermă mare are chiar potențial de producție mai mare sau chiar viitor pentru că am văzut multe ferme cu genetică foarte bună și producții bune, dar am văzut și ferme care lasă de dorit din punctul de vedere al geneticii și chiar al producției. Mai degrabă primează performanța genetică și performanța în producție decât a numărului de animale”, a mai opinat specialistul.

    În final, Valer Sician a oferit un sfat prețios pentru fermieri: cu Bălțata nu dau greș!

    ”Dacă ar fi să descriu în trei cuvinte Bălțata aș spune că este o rasă care merge în orice condiții, se schimbă Guvernul, se schimbă culoarea politică, se schimbă clima în România, orice schimbări apar e o rasă care rezistă mult mai mult și asta e cel mai important, se potrivește cel mai mult cu sistemul din România, pe întreținere, pe furajare, pe managment”, a conchis directorul Semtest BVN Mureş.

    Începând din anul 1860, rasa Bălțată românească a rezultat în urma unei lungi încrucișări dintre Sura de stepă transilvaneană și taurul Simmental importat din Elveția, Austria, Germania, Cehia și Slovacia. Zonele în care s-a efectuat încrucișarea celor două rase au fost: Banat, Transilvania și Bucovina. În zilele noastre, rasa Bălțată românească este cea mai numeroasa în România, din punct de vedere al exemplarelor.  Cele mai importante importuri de tauri și  junici din rasa Simmental au fost făcute în anii 1872, 1885-1890 si 1919, în regiunile unde existau locuitori de origine germană.

    O vacă Bălțată românească produce în medie, anual, 3.000 litri de lapte, cu 4% grăsime și 3,45% proteine. Laptele este foarte potrivit pentru producția de brânză de buna calitate. Producția de lapte variază considerabil, de la 1800 de litri de lapte, până la 13212 litri cu 4,09% grăsime.  În 2003, Bălțata românească a ajuns la o producție de lapte de 4 502 litri /anual, cu 3,95% grăsime sș 3,22% proteine.

    Rasa atinge 60-65% din producția de lapte în timpul primei lactații, cea mai mare producție de lapte o atinge în timpul celei de-a șasea lactații.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături haioase de Anul Nou. Cea mai comică urare pentru Revelion ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor