• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • UN PRODUS DISTRUS în fabricile de lactate din România este VÂNDUT DE STRĂINI CU 900 DE EURO/TONĂ!

    Roxana Dobre -

    Un produs care la noi este distrus cu costuri de către producători, în timp ce în fabricile de lapte din străinătate, acesta este apreciat și valorificat la un preț foarte bun. Producătorii români pierd astfel o oportunitate uriașă de a realiza un profit frumos din vânzarea zerului, un produs secundar foarte căutat de industria laptelui. 

    În România, zerul este aruncat la gunoi în condițiile în care valoarea lui pe piața europeană este de 900 de euro tona de produs procesat. La noi nu numai că acest produs nu este valorificat dar scot bani din buzunar pentru a-l distruge în condițiile în care aruncarea lui nu este permisă.

    Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), Dorin Cojocaru, a atras atenția în cadrul conferinței Revistei Capital Cum valorificăm la maximum producția agricolă și alimentară că un produs secundar, care valorează 900 de euro tona, este irosit în țara noastră în lipsa unor fabrici de procesare.

    ”Să vorbim ce lipsește din România la ora actuală și o spun din 2010: producători de zer praf. Dacă există vreun investitor care ia contact cu ceea ce spun acum, mă repet, noi nu avem nicio fabrică să preia zerul lichid din toată industria de producere a brânzeturilor și să-l transforme în zer praf, care este proteină pură. Este 900 de euro tona și se importă la greu, citiți pe ambalaje proteina lactică este zer praf”, a arătat Cojocaru.

    Preşedintele APRIL a subliniat că procesatorii din România scot bani din buzunar pentru a plăti distrugerea acestui produs secundar care le-ar putea aduce profituri frumoase.

    ”Noi îl distrugem, plătim ca să îl distrugem. Nu ai voie să îl arunci pe câmp, nu mai ai voie să îl dai la porci decât în anumite proporții, este foarte greu de transportat. Am propus proiecte, în 2010, cel mai mare centru undeva la 20 de milioane de euro, lângă Brașov, ca să putem colecta. Nu, noi plătim ca să distrugem proteina. Tot ce mâncați dumneavoastră, de la biscuiți, ciocolată până la cafeaua de la acele automate sunt făcute din zer praf. Baza pentru suplimente nutritive pentru sportivi este, de asemenea, din zer praf. Știaţi că în România nu există o făbricuţă cu linie de ambalat unt în pacheţele mici pentru HoReCa. Tot untul servit la micul dejun de către hotelieri este din import. De ce nu dau o hotărâre ceva, nu știu ce lipsește dar nici nu vin să întrebe”, a mai spus Dorin Cojocaru, punctând numai câteva dintre oportunitățile de piață pe care străinii le valorifică, iar la noi sunt trecute cu vedere ca și investiții.

    Conferința ”Cum valorificăm la maximum producția agricolă și alimentară și-a propus o dezbatere care i-a pus față în față pe cei mai importanți factori de decizie din partea autorităților cu reprezentanții industriei agricole și alimentare, precum și cu reprezentanți ai ambasadelor din România. Potrivit ultimelor date furnizate de Comisia Europeană, citate de Revista Capital,  firmele din țara noastră au exportat 7,15 milioane de tone de cereale adică un sfert din totalul exporturilor europene din perioada 2016-2017. Cea mai mare parte grâu – 5 milioane de tone, dublu față de media înregistrată între 2011-2015.

    Fermierii atrag atenția însă că exportând cerealele, trimitem peste granițele țării materia primă pentru mâncarea noastră de zi cu zi pe care apoi o importăm. De asemenea, România exportă anual milioane de animale vii ieftine și importă în schimb carnea foarte scump. Fermierii din România pierd bani, iar consumatorii trebuie să plătească mai mult.


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”