MOGUL – noua senzație din zootehnia românească. Ce spun specialiștii despre SUPER-TAURUL din TATĂ CAMPION MONDIAL!
agrointeligenta.ro -Se numește Mogul și imediat ce și-a făcut apariția în ringul de la Parada Taurilor din acest an, a stârnit interesul fermierilor. Crescătorii veniți din toate părțile țării nu s-au mulțumit doar să-l fotografieze, ci mulți s-au interesat după eveniment cum pot obține material seminal de la acest taur care promite să devină cel mai cunoscut la nivel european, poate chiar mondial.
Despre taurul Mogul din rasa Bălțată tip Simmental am discutat cu directorul general al Semtest BVN Mureș, inginerul zootehnist Valer Sician. Specialistul a fost gazda evenimentului de sâmbătă, 7 octombrie, de la Sângeorgiu de Mureș, și recunoaște că, între ceilalți tauri prezenți, Mogul a fost o veritabilă apariție, cu un palmares pe măsură.
”Mogul provine din celebrul taur Manigo, care, la un moment dat era vârf al geneticii europene și mondiale, motiv pentru care la ora actuală el este pe locul 2 din cei 33 de fii pe care Manigo îi are”, a spus inginerul Sician despre Mogul, un taur născut în 2012.
Din punct de vedere al însușirilor de producție de lapte, cât și însușiri pe reproducție, tânărul taur se prezintă foarte bine. ”Este o garanție că va ajunge la fel ca și tatăl lui, poate chiar îl va depăși, ajungând o genetică de top”, a mai spus reprezentantul de la Semtest-BVN.
Prezența lui Mogul la Parada Taurilor din România a fost încă o reușită pentru specialiștii mureșeni. ”Ne bucurăm că îl avem în Mureș. Ne bucurăm că îl vom putea folosi pentru fermierii din România și sigur vom avea și solicitări la export, ceea ce iarăși, e un lucru pozitiv”, ne-a mai spus ing. Sician.
Specialistul a subliniat că Mogul este doar unul dintre taurii valoroși de la care Semtest BVN Mureș furnizează material seminal pentru fermele din România. ”Noi la rasa Bălțată mergem pe ambele producții – și lapte și carne. Sigur că avem și exemplare care ameliorează mai mult pe producția de lapte, dar în general încercăm să mergem pe exemplarele mixte”, a explicat șeful Semtest BVN Mureș.
Ca și ”detalii” tehnice și cifrele arată excelent. ”Valoarea generală de ameliorare e 100, care reprezintă, în 2015 reprezenta 7.800 litri de lapte pe lactație. Deci dacă vorbim de 110-120, deja avem producții de la 8.000-8.500 în sus, pot să ajungă la 10.000-11.000 sau mai departe”, ne-a spus directorul de la Semtest BVN Mureș.
Despre valoarea lui Mogul a vorbit la Parada Taurilor și unul dintru cei mai apreciați specialiști de la nivel european. ”Sunt mulți tauri aici, dar unul dintre ei este acum în atenția tuturor specialiștilor – este taurul Mogul. Este un taur ce a crescut foarte mult în valoare și va deveni unul dintre vârfurile mondiale ale rasei Bălțată de tip Simmetal în viitorul apropiat. Vă dau o veste: deja în Germania se folosește ca și tată de tați acest taur și se folosește în cea mai înaltă biotehnică de vârf, embriotransfer”, a spus dr. Johannes Aumann, director al programului de ameliorare BVN Germania.
Cât costă o doză de material seminal
Fermierii români au acces la cea mai bună genetică, la material de la taurii cu cele mai înalte valori, ne-a declarat Valer Sician, directorul Semtest BVN Mureș. Acesta ne-a spus să prețul unei doze de material seminal pornește de la 10 lei.
”Accesul fermierilor la materialul genetic este ușor, spun eu, pentru că prețul este la un nivel acceptabil. O doză pornește undeva de la 10 lei și ajunge la aproape 100 lei doza de cea mai mare valaore genetică. Dacă discutăm că dintr-o doză obținem un vițel care la un moment dat poate să ajungă o junincă de 2.000 euro, cred că prețul dozei e irelevant”, ne-a spus specialistul.
Inginerul Sician a dorit să precizeze că specialiștii Semtest BVN Mureș recomandă mereu material în funcție de nevoile unei ferme, de ce se potrivește acelei exploatații. De aceea, el recomandă fermierilor să studieze oferta și să ia legătura cu specialiștii companiei pentru recomandări.
”Sunt tauri din linii celebre, care cu siguranță vor face, vor aduce plusul de valoare în ferme. Sigru că în funcție de ceea ce se potrivește și e nevoie până la urmă în fermă, trebuie studiată mult mai atent oferta noastră pentru a analiza toate datele. Noi facem o potrivire de perechi atunci când avem date privind ferma și exemplarele din fermă”, a concluzionat inginerul zootehnist Valer Sician.
Citiți și:
Legenda lui Vanstein, taurul cu peste un milion de urmași. 15.000 de doze de material seminal au ajuns și în fermele din România