Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

LUNĂ DE FOC LA APIA: TERMENELE pentru PLATA SUBVENȚIILOR CĂTRE FERMIERI!

Lună de foc la agenția de plăți pentru plata subvențiilor către fermieri! Calendarul care îi interesează pe fermierii români și care se referă la subvențiilor lor a fost publicat în buletinul oficial elaborat lunar de către centrul APIA Gorj. 

Agrointeligența vă prezintă care sunt acțiunile și termenele la APIA pentru perioada noiembrie și început de decembrie  2017! De respectarea calendarului cu termenele fixate de APIA pentru luna noiembrie depind şi plăţile subvenţiilor.

Calendarul pe noiembrie

– 1 noiembrie – termenul limită pentru depunerea la APIA a documentelor de completare-justificative pentru sprijinul cuplat acordat fermierilor care cultivă legume în spaţii protejate (sere-solarii); sprijinul cuplat pentru leguminoase boabe cultivate pentru industrializare-procesare (mazăre boabe şi fasole boabe, tomate şi castraveţi pentru industrializare.

– 15 noiembrie – termenul până la care APIA trebuie să finalizeze acţiunea de follow-up, care presupune o reverificare a dosarelor depuse fermieri pentru încasarea subvenţiilor.

– 30 noiembrie – termen la care se încheie plata avansului pe suprafaţă şi a avansului din sprijinul cuplat zootehnic, aferente campaniei 2017.

– 1 decembrie – demarează plăţile regulare pentru fermieri, pentru toate schemele de plată din campania 2017, acţiune care are termen de finalizare 31 martie, anul viitor.

Vă reamintim că ministrul agriculturii, Petre Daea, a anunțat sâmbătă, 28 octombrie, la Balul fermierilor – eveniment organizat anual de Agrointeligența, începerea plăților în avans și pentru crescătorii de animale! Șeful de la agricultură a transmis celor peste 350 de fermieri prezenți la eveniment că începând cu 16 noiembrie agenția de plăți va da drumul banilor și pentru crescătorii de animale, în speță cei care au bovine și care erau cumva ”blocați” la plată din cauză că una dintre regulile pentru încasarea Sprijinului Cuplat Zootehnic (SCZ) prevede retenția animalelor pentru 100 de zile de la încheierea campaniei pentru depunerea cererii unice. Acest termen se încheie pe 15 noiembrie iar la o zi distanță agenția de plăți poate face primele plăți.

Mai mult, șeful de la agricultură a anunțat recent că o sumă uriașă a plecat de la bugetul de stat către conturile fermierilor în numai două săptămâni de la demararea plăților care au început pe 16 octombrie în primele secunde după miezul nopții.  Este vorba despre 860 de milioane de euro.

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plata avansului pe suprafață în data de 16 octombrie 2017. În 2017, fermierii români au solicitat subvenții europene pentru o suprafață de 9,541 milioane de hectare, în creștere cu 214.525 hectare față de anul trecut, în timp ce numărul cererilor de plată s-a diminuat cu aproape 17.000.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


5 comentarii

  1. Domnule ministru s-a spus ca daca nu depundem cererea pana pe 15 mai nu mai putem face asata.S-a spus ca se va finaliza controlul pe 1 oct.si se va incepe plata de pe 16 oct.daca s-a finalizat controlul noi de ce santem blocati cei cu teledetectie.inseamna ca ati mintit.puteti sa ne raspundeti?

  2. O intrebare pentru domnul ministru,ce se intampla cu cei ce ne-am trezit anul acesta a treia ora la control si nici avansul nu l-am primit. Ni s-a promis ca odata ce am avut un control nu o sa mai permita sa mai fim verificati tot aceeleasi persoane,e bataie de joc de noi fermierii care ne muncim terenul si il ingrijim iar alti care nici macar nu se uita catre el de ani de zile primesc subventi nestingheriti,bine ca se poate promite ca la prosti dar rezultate sunt egale cu zero.

Scrie un comentariu