Ştiri agricole

A luat sau nu antibiotice curcanul de Codlea?

Necazurile par să se țină lanț de Cătălin Muntean, proprietarul singurei ferme de curcani din țară. În urmă cu trei ani, a reușit să revină pe piață după criza aviară și să o ia de la zero. Recent, numele lui a aparut într-un nou scandal.Nici nu mai contează că a fost ‘’inventat’’ de nemți.

La aproape o lună de la izbucnirea scandalului cărnii de cal etichetată drept carne de vită, au alt producător român de carne, de această dată de curcan, a fost arătat cu degetul de toată lumea pe motiv că le-a vândut nemților piept de curcan cu antibiotice. Chiar dacă până la urmă analizele ANSVSA au dovedit nevinovăția acestuia, pierderile suferite de firma din Codlea nu le mai acoperă nimeni. Nu de alta, dar vânzările sub brandul Peneș Curcanul s-au redus aproape la jumătate la momentul izbucnirii scandalului, adică de la 44 de tone pe zi la 21 de tone. Nici nu mai contează că patronul Galli Gallo, Cătălin Muntean, a susținut tot timpul că este vorba de o “făcătură“, răul a fost făcut și va trece ceva vreme până când livrările vor reveni la normal.

Scandalul cărnii de curcan a început pe 13 martie, când o firmă din Germania a acuzat – fără să aibă dovezi în acest sens – un producător din România că i-a vândut 19 tone de carne de curcan cu antibiotice. Ulterior, analizele efectuate de Autoritatea Națională Sanitar -Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au dovedit că suspiciunea de contaminare cu medicamente nu se susține, iar alerta rapidă a fost închisă.

Potrivit datelor făcute publice de companie, anul trecut, producția lunară a Galli Gallo se ridica în medie la circa 800 de tone de carne pe lună, din care aproximativ 15% merge la export, în special pe piaţa Germaniei. Pentru 2012, Galli Gallo estima o cifră de afaceri de peste 30 milioane de euro, în creștere cu 20%, faţă de anul anterior. Compania mai deține și o rețea de magazine proprii sub brandul Peneş. Cătălin Muntean ocupă locul 47 în Top 50 cei mai bogați fermieri cu o avere estimată la 8-10 milioane de euro.

Articolul a fost publicat în ediţia din mai a revistei Agrointel.


Pe Instagram-ul Agrointeligența găsiți imaginile momentului din agricultură!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Agrointeligența pentru telefoane Android și iPhone!


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!