ANUNȚ ANM: SCHIMBĂRI BRUȘTE de temperatură și PLOI ZILNICE. Iată care este PROGNOZA PENTRU ZILELE URMĂTOARE!
agrointeligenta.ro -Vremea se schimbă din nou în majoritatea regiunilor, anunță meteorologii. Prognoza pentru perioada 13 – 26 noiembrie arată temperaturi pozitive, chiar peste normalul perioadei, la începutul intervalului urmate de schimbări bruște de temperatură! Nici ploile nu lipsesc iar în Banat, Transilvania și Oltenia precipitațiile slabe își vor face apariția aproape zilnic. Mai mult, progroza meteo valabilă la nivel european arată că un val de aer rece dinspre Oceanul Arctic a pătruns în Europa iar la începutul săptămânii va atinge zona Mediteranei, precum și Balcanii. Vor avea loc căderi masive de zăpadă în Alpi, dar și în vestul Sloveniei, în Croația, Bosnia, Serbia, Muntenegru și este posibil ca frontul de aer rece să ajungă și în România.
BANAT
În prima zi de prognoză vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă, cu o medie a maximelor termice de 16 grade. În următoarele două zile valorile termice diurne vor scădea cu aproximativ 7…8 grade, apoi, până în data de 20 noiembrie nu vor mai avea modificări semnificative, iar media lor va fi în jurul valorii de 10 gade. Ulterior, vremea se va răci treptat, astfel că temperaturile maxime vor atinge, în medie, 8 grade la sfârșitul intervalului. Valorile termice nocturne vor avea o evoluție asemănătoare, iar media lor va fi de 8…9 grade la începutul intervalului de prognoză și 1 grad la finalul acestuia.
Trecător vor fi posibile ploi slabe, aproape zilnic.
CRIŞANA
Valorile termice diurne se vor situa, în prima zi, peste cele normale la această dată, iar media lor va fi de 16 grade. În data de 14 noiembrie se va răci accentuat, apoi, până în 20 noiembrie nu vor mai fi variații semnificative, iar media maximelor termice va fi de 9…11 grade. În zilele care vor urma, se va resimți o nouă scădere de temperatuă, astfel că în ultima zi de prognoză media maximelor termice va ajunge la 6…7 grade. Vor scădea și minimele termice, de la o medie de 8 grade în prima zi, până la 0 grade la finalul intervalului de prognoză.
Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în 13 noiembrie și după data de 19 noiembrie.
TRANSILVANIA
Media temperaturilor diurne va scădea de la 16 grade în prima zi, până la 8 grade în data de 15 noiembrie. În ziua următoare va crește cu 2 grade, apoi va reveni la 8 grade, nivel la care se va menține și în următoarele 3 zile. Între 21 și 26 noiembrie se va resimți o nouă scădere a valorilor termice, cu aproximativ 2 grade. Temperaturile minime vor fi și ele în scădere, media lor va fi pozitivă până în jurul datei de 18 noiembrie, apoi va coborî sub pragul
înghețului, iar în ultimele două zile va atinge -2 grade.
Pe arii restrânse vor fi posibile ploi slabe aproape în fiecare zi.
MARAMUREŞ
În prima zi de prognoză vremea va fi caldă pentru această dată, cu o medie a valorilor maxime de temperatură de 14…15 grade, iar a minimelor de 6 grade. Ulterior vremea va intra într-un proces de răcire treptată, astfel că în ultimele zile de prognoză maximele termice vor fi în medie de 6 grade, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade.
Local vor fi ploi slabe, trecătoare, mai ales în primele două zile ale intervalului și după data de 19 noiembrie.
MOLDOVA
Vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal la începutul primei săptămâni, apoi se va răci semnificativ, media temperaturilor maxime coborând spre 8 grade în data de 14 noiembrie. Apoi va continua să se răcească ușor. Temperaturile minime vor crește de la o medie de 4 grade în prima zi a intervalului, până la 6…7 grade în data de 14 noiembrie, apoi vor scădea, astfel că în 19 noiembrie media lor va fi în jurul valorii de -1 grad. Între 20 și 23
noiembrie media temperaturilor minime va fi de 0…1 grad, apoi va scădea din nou, iar la sfârșitul intervalului va reveni la -1 grad.
Pe spații mici va ploua slab, mai ales după data de 20 noiembrie.
DOBROGEA
Media temperaturilor maxime va scădea semnificativ, de la 18 grade în 13 noiembrie, până la 8 grade în jurul datei de 18 noiembrie. În intervalul imediat următor, valorile medii diurne vor crește până în data de 21 noiembrie când media maximelor va fi de 11 grade. Apoi se va răci ușor. Media minimelor va scădea după data de 14 noiembrie, iar în 19 noiembrie va fi de 3…4 grade. În intervalul 20-26 noiembrie mediile temperaturii minime vor oscila ușor între 3 și 5 grade.
Probabilitatea de ploaie slabă va fi în creștere după data de 15 noiembrie.
MUNTENIA
Vremea va fi mult mai caldă decât în mod normal în primele două zile, când media temperaturilor maxime se vor situa în jurul a 18 grade, apoi se va răci accentuat, iar în zilele de 17 și de 18 noiembrie maximele vor atinge, în medie, doar 7 grade. În intervalul 19 – 21 noiembrie vremea se va încălzi ușor până la o medie a maximelor termice de 10 …11 grade, iar între 22 și 26 noiembrie vor fi maxime de 7…9 grade. Minimele vor scădea treptat, de la o
medie de 7…8 grade la începutul intervalului, până la 1 grad, în ultimele zile.
Probabilitatea mai mare de apariție a ploilor, slabe, va fi în zilele de 16 și de 17 noiembrie și după data de 20 noiembrie.
OLTENIA
În primele două zile ale intervalului vremea va fi deosebit de caldă pentru această dată, cu o medie a maximelor termice de 16 grade. Între 15 și 18 noiembrie valorile de temperatură vor scădea spre 6…7 grade (mai accentuat în prima zi). Din 19 noiembrie și până la sfârșitul intervalului media temperaturilor maxime va oscila între 7 și 9 grade.
Temperaturile minime vor scădea treptat, de la o medie de 7..8 grade în primele 3 zile, până la 1…2 grade în ultimele două zile.
Ploi slabe, în general pe arii restrânse, vor fi aproape în fiecare zi.
Val de ger polar în Europa
Un val de aer rece dinspre Oceanul Arctic a pătruns în Europa în acest weekend, iar la începutul săptămânii va atinge zona Mediteranei, precum și Balcanii, potrivit Severe Weatherm, citat de Digi24. Vor avea loc căderi masive de zăpadă în Alpi, dar și în vestul Sloveniei, în Croația, Bosnia, Serbia, Muntenegru și este posibil ca frontul de aer rece să ajungă și în România.
Unele condiții meteorologice severe vor apărea de-a lungul frontului rece cu ploaie care se schimbă în zăpadă destul de aproape de zonele joase, la nivel local (în special în peninsula Balcanică).
În centrul Europei, temperaturile vor fi cu 5-8 grade Celsius mai scăzute decât media normală pentru această perioadă.