• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • COMBATEREA ”VERONICILOR” – EXPERIENȚA BATE ETICHETA!

    Horia-Victor Hălmăjan -

    Tinerii fermieri sunt foarte activi pe internet, în special pe Facebook, când este vorba de responsabilitățile pe care și le asumă când doresc să optimizeze tehnologiile „moștenite” de la specialiștii pe care i-au înlocuit.

    Majoritatea sunt atrași de diferite aspecte ale agriculturii de precizie. Unul din subiectele care revine des pe forumuri este alegerea corectă a produselor pentru protecţia plantelor. Lucru care uneori, este mai greu de realizat.

    Să luăm de exemplu prezența în cultura de păioase a „Veronicilor”. Dintre ele se distinge oarecum Veronica hederifolia. În ediția a cincea din 2003 a cărții „Sensibilitatea buruienilor la erbicide” apărută în Franţa, speciile de Veronica erau împărțite în două grupe. În prima se afla doar Veronica hederifolia, iar în a doua erau alte specii din același gen (V. persica, V. arvensis etc.). În mod evident, V. hederifolia (doritoare) este mai greu de combătut.

    Grâu și veronici (foto: Constantin Mantea)

    Controlul integrat al buruienii Veronica hederifolia

    Este o plantă efemeră din familia Plantaginaceae. Seminţele, care își păstrează viabilitatea peste 10 ani, germinează toamna și  primăvara, dacă adâncimea la care se găsesc în sol este mai mică de 3 cm. În primele faze de vegetație poate fi distrusă prin lucrări mecanice, probabil și cu grapa pieptene, operație de succes în agricultura ecologică. Pierderile semnificative de producţie apar dacă densitatea depășește 25 plante/mp.

    Care este situația în România?

    Este foarte greu de ales erbicidele eficace împotriva acestor buruieni, deoarece sunt de cele mai multe ori grupate ca Veronica spp., însoțite de denumirea populară a unei singure specii, iar efectul erbicidelor mai degrabă ni-l imaginăm, din cauza unor descrierii de genul: „eficacitate excelentă, bună, moderată; control total sau parţial; sensibilitate medie. În  Franţa eficacitatea se exprimă și cantitativ, nu numai calitativ. Valorile sunt obținute în urma efectuării unui număr mare de teste de către firme, institute… și reprezintă 9 categorii, în funcţie de gradul de distrugere a buruienilor. La o eficacitate foarte satisfăcătoare buruienile sunt distruse în proporție de peste 95%, iar când valoarea este sub 70%, eficacitatea este nesatisfăcătoare. Mai există eficacitate satisfăcătoare (85% -95%) și una medie (70-85%).

    Fermierii trebuie să fie foarte atenți cum identifică speciile, pentru că acestea au sensibilitate diferită la erbicide. Speciile care alcătuiesc grupul Veronica spp. pot fi V. agrestis, V. arvensis, V. hederaefolia, V. persica, V. triphyllos, iar denumirile populare sunt ventrilică, doritoare, șopârliță, iarba șarpelui etc.

    În acest context, alegerea corectă a produselor care controlează „veronicile” se face ținând seama de experiența fermierilor sau a consultanților. Alegerea numai după etichete este mai dificilă, deoarece, aceeași substanță activă poate fi descrisă cu eficacitate diferită dacă sunt mai mulți producători.

    Din prima categorie face parte observația făcută de Leonard Andrei (Mavrodin, judeţul Teleorman), care folosește florasulam + tritosulfuron pe solele unde sunt „veronici”. Pe parcelele unde premergătoare a fost floarea-soarelui Clearfield nu apar plante din genul  Veronica.

    Din cea de a doua categorie sunt consultanții care, datorită experienței proprii pot depăși pragul menționat de etichetele produselor și să propună o soluție „eficienta cu protecție de lungă durată, aplicând încă din toamnă, produsul care conține clorsulfuron 75 %, în doza de 15-20 g/ha. Aplicat în toamna, în postemergență timpurie, pe lângă buruienile dicotiledonate, poate combate și unele buruieni monocotiledonate, cum este cazul speciilor Apera spica-venti-iarba vântului și Lolium spp. O eficacitate maximă a tratamentului cu acest produs se obține dacă erbicidarea se face în condiții normale de umiditate atmosferica și sol” (Vicențiu Cremeneanu, fermier, consultant benevol și președinte Alcedo).

    Concluzii

    Fermierii care au infestare mare de „veronici”  toamna, pot urma recomandarea președintelui Alcedo (folosiți clorsulfuron pentru a controla eficient Veronica spp.), dar fiți atenți la rotație, la precipitații și la lucrările solului după recoltarea grâului. Dacă este cazul, întrebați-l din nou. Știe ce să vă răspundă. Ca el sunt și alți consultanți. Alegeți-i pe cei  pricepuți pentru fiecare domeniu.

    Acest text este semnat de dr. ing Horia-Victor Hălmăjan, Senior Editor Agrointeligența și Conferențiar USAMV București, Facultatea de Agricultură – Departamentul Științele Plantelor


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”