• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • GALERIE FOTO: A ÎNCEPUT PROTESTUL LA APIA! Mii de funcționari AU IEȘIT ÎN STRADĂ, PLATA SUBVENȚIILOR A FOST SISTATĂ!

    agrointeligenta.ro -

    Funcționarii APIA în stradă, plățile fermierilor, în aer! Angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din toată țara au închis calculatoarele și, de la ora 9.00, au ieșit și protestează în fața centrelor în care lucrează. Oamenii sunt nemulțumiți întrucât de la 1 ianuarie, noua legislație în salarizare le va scădea salariile, iar în unele situații, micșorarea ajunge la mii de lei.

    Angajații APIA Ilfov, în fața centrului

    Astăzi, între orele 9.00 și 12.00, funcționarii APIA au ieșit în stradă. Este al doilea protest din acest an pe care angajații agenției îl inițiază pentru a-și proteja salariile. Oamenii spun că nu vor bani mai mulți, ci doar să nu le fie tăiate actualele venituri.

    Protestul de la APIA se suprapune cu ziua în care era anunțată demararea plăților către fermierii din zootehnie, acei crescători de vaci de lapte, de carne, sau de bivolițe, care nu au luat avans pentru sectorul vegetal. Cum, însă, acum funcționarii sunt în stradă, nu se știe ce se va întâmpla cu autorizarea la plată a banilor pentru producătorii agricoli.

    Sursele Agrointeligența – www.agrointel.ro arată că situația funcționarilor APIA se poate rezolva printr-o ordonanță de urgență. La ședința de Guvern de ieri, la discuțiile publice, nu a fost însă adusă în discuție o astfel de măsură, iar ministrul agriculturii Petre Daea nu a făcut nici o declarație recentă în acest sens. El s-a întâlnit însă cu sindicaliștii APIA marți, 14 noiembrie, și a promis că va căuta o soluție pentru salariile miilor de angajați care plătesc subvențiile agricole.

    ”A fost o discuție cu conducerea de la București iar doleanța noastră a fost să fim trecuți pe grila de salarizare a Aparatului Central, asta ar rezolva rămânerea salariilor la același nivel. Aceasta este varianta, la fel cum s-a făcut și cu alte instituții din țară – ANSVSA, Protecția Consumatorului.  Dacă ne treceau și pe noi, era rezolvată problema noastră. Din vară ne-au promis acest lucru și de atunci până acum ne-au tot dus cu vorba că se rezolvă. Nu s-a rezolvat”, a explicat Octavian Mateescu, președintele Federatiei Nationale a Sindicatelor APIA.

    Liderul sindical mai spune că protestele o să continue câteva zile iar dacă se rezolvăm nimic se ia în calcul participarea la un miting chiar la București, în fața Ministerului Agriculturii și APIA Central.

    ”(…) Dacă nu se rezolvă nimic, colegii mei o să hotărască și o să mă anunțe dacă trecem mai departe la alte proteste. Va fi un miting la București, la Minister, la APIA Central sau unde hotărâm împreună. Asta este și părerea noastră. E păcat că s-a ajuns aici, noi nu am avut intenția nicio secundă să facem aceste acțiuni și cele din vară, așa că acum încercăm să tragem un semnal de alarmă. Dar dacă guvernanții și șefii noștri nu o să se aplece asupra problemelor noastre, atunci e clar, și din ce am văzut colegii mei din toată țara sunt hotărâți să continue aceste procese până la blocarea activității”, a mai specificat președintele Federației Naționale a Sindicatelor APIA.

    Acesta a vrut să sublinieze ferm că acțiunile funcționarilor APIA nu vor să îi afecteze pe fermieri iar, potrivit liderului sindicat, organizarea protestului în aceeași zi cu demararea plăților pentru zootehnie este doar o coincidență nefericită.

    ”(…) Asta a fost o întâmplare. Noi dacă voiam să facem rău, puteam să boicotăm plata avansului începând cu 16 octombrie, dar, după cum știți au făcut plățile în avans, avansul s-a făcut chiar mai bine, dar să vii și sâmbăta și duminica, am venit la 12 noaptea, în sărbătorile legale, am făcut control astă vară pe 40 și ceva de grade. Colegii mei de la controale erau pe câmp, inclusiv în mini-vacanța de Sfânta Maria. Am observat din partea conducerii că vrea să arunce pe noi că nu suntem alături de fermieri. Să știți că nu este adevărat. Fermierii sunt prietenii și partenerii noștri, deci întotdeauna am fost alături de ei”, a mai spus liderul sindical.

    Mai mult, Octavian Mateescu a reiterat că funcționarii agenției de plăți nu cer mărirea salariilor ci ca acestea să nu scadă de la 1 ianuarie 2018.

    ”Nu este în regulă și considerăm că este o nedreptate să ni se scadă salariile. Nu cerem măriri de salarii, cerem să ni se mențină salariile. Totuși e ceva strigător la cer. Nici nu vreau să mai spunem despre orele suplimentare, pentru că au fost spuse de noi de când s-a înființat APIA lucrăm așa. Dacă ar fi să ne luăm orele suplimentare, într-un an de zile închidem agenția. Dar asta nu am făcut tocmai în ideea că am fost și noi mulțumiți până acum de salarii și din dorința de a ajuta fermierii și de a atrage fonduri europene care sunt bune pentru toată lumea. Deci am așteptat din vară, de când ne promit că o să se rezolve situația noastră, dar din vară ne tot spun, am avut mai multe întâlniri, că de asta mi se pare totuși reacția domnului ministru că nu știe că suntem nemulțumiți, am avut mai multe întâlniri cu dumnealui. Credeți-mă că am sta liniștiți și ne-am vedea de treabă, cum ne-am făcut treaba și până acum și nici nu aveam ce să căutăm la domnul ministru dacă situația noastră era normală, să pierdem timpul pe la București. Deci nu aveam de ce dacă totul era în regulă. Toată munca e la noi dar vrem să fim respectați”, a conchis președintele Federației Naționale a Sindicatelor APIA.

    Vă reamintim că un economist din cadrul instituției a realizat o simulare legată de salariile pe care funcționarii le vor încasa de la 1 ianuarie 2018, iar concluzia a fost una de-a dreptul șocantă. Creșterile salariale vor fi infime, la o parte dintre angajați, în timp ce marea masă vor pierde sute de lei.

    Deși salariile brute sunt mai mari, veniturile nete pe care angajații APIA le vor încasa, de la 1 ianuarie 2018, vor fi mai mici. În total, din 23 funcții analizate, de la director de filială județeană și până la funcția de debutant, parcurgând ordonanța prin care Guvernul Tudose a aprobat transferul plății contribuțiilor de la angajat la angajator, doar la cele mai mici dintre funcțiile salariile vor crește cu sume cuprinse între 76 și 164 lei.

    Pentru marea majoritate a angajaților APIA, oameni cu vechime mare, salariile vor scădea cu sume cuprinse între 635 și 2.858 lei. ”La APIA Cluj mulți dintre salariați sunt consilieri superiori cu gradațiile patru sau cinci. În aceste cazuri, la gradația 4, salariul va scădea cu suma de 635 lei, în timp ce la gradația cinci, suma în minus este de 672 lei. Pentru un director suma pe care o va primi mai puțin va fi de 2.858 lei”, spune un angajat, citat de Evenimentul Zilei. 

    Citiți și:

    EXCLUSIV! FUNCȚIONARII APIA IES MÂINE ÎN STRADĂ! Activitatea – BLOCATĂ ÎNTR-O ZI IMPORTANTĂ pentru PLATA FERMIERILOR!

    EXCLUSIV! FUNCȚIONARII APIA IES MÂINE ÎN STRADĂ! Activitatea – BLOCATĂ ÎNTR-O ZI IMPORTANTĂ pentru PLATA FERMIERILOR!

    REVOLTĂ LA APIA! S-au strâns deja 1.000 DE ADEZIUNI pentru UN PROTEST NAȚIONAL! Decizia de care DEPIND SUBVENȚIILE FERMIERILOR!

    Ce SALARII vor încasa FUNCȚIONARII APIA de la 1 IANUARIE: Ne gândim SĂ INTRĂM ÎN GREVĂ. Să meargă MINISTRUL DAEA SĂ NUMERE OILE!

     


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Ajutor de 42.000 de euro/fermă. Banii, direct în conturile fermierilor ca sumă forfetară

    Ultimele știri

    Fragedo, brandul de carne numărul 1 pentru copii: alegerea părinților pentru calitate și siguranță, 6 ani la rând Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Chesnoiu: Autoritatea este esențială pentru sănătatea populației!