FERMIERII – PRESAȚI SĂ VÂNDĂ MAI IEFTIN! 4,9 LEI/KG de carne de porc – SCĂDERE DE 30% ÎN ULTIMELE DOUĂ LUNI! În magazine, CARNEA S-A SCUMPIT!
agrointeligenta.ro -Majorarea prețului la alimente – un fenomen prezent în magazine, nu și la poarta fermelor! Este semnalul de alarmă tras de crescătorii de animale reprezentați de Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine – ACEBOP. Într-un comunicat de presă remis Agrointeligența – www.agrointel.ro, organizația arată că există scăderi semnificative ale prețului cărnii achiziționate direct din fermele românești.
”Creșterea prețurilor la alimente este un subiect mult discutat în ultimele zile, atât în media cât și în rândul producătorilor români. Marile lanțuri de magazine, care fac parte din mari corporații internaționale, au de multe ori practici comerciale îndreptate împotriva consumatorului român. Scopul este unul singur: maximizarea profiturilor”, se arată în comunicatul ACEBOP.
Pentru a putea înțelege și analiza mai clar acest fenomen, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine din România (ACEBOP) face urmatoarele precizări:
• În ultimele 60 de zile prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei! Astăzi fermierii vând cu 4,9 lei/kg la poarta fermei – cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scăderi de preț!
• Prețul la carnea de pasăre a scăzut la poarta fermei cu aproximativ 20% în timp ce prețul la carnea de vită se menține stabil și cu tendințe de scădere.
• Pentru sectorul de producție ouă, cererea este foarte mare – dar prețurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%.
• Laptele și produsele lactate au prețul nemodificat la producător.
ACEBOP atrage atenția că ”aceste jocuri, pe care marile lanțuri de magazine le fac astăzi, vor duce la scăderea consumului și la creșterea problemelor fermierilor. Prețul pentru kg de carne stabilit de producător este mai scăzut decât cel din aceeași perioadă a anului 2016”.
“Solicităm autorităților responsabile să intervină de urgență și să facă lumină în această situație, care pentru noi, fermierii, este de neînteles. Produsele obținute în România se vând mai ieftin decât în urmă cu câteva săptămâni și totuși mai departe, acestea ajung la consummator cu prețuri foarte mari. Astăzi noi, fermierii, vindem sub prețul de producție!”, încheie comunicatul de presă Mary-Eugenia Pană, Președinte ACEBOP.