Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ULTIMA ORĂ! ANUNȚUL APIA despre PLATA SUBVENȚIILOR către FERMIERI!

Bani din subvenții transferați către fermieri! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) face plăți chiar dacă traversează o perioadă dificilă în care există neînțelegeri între conducerea de la Central și funcționarii din teritoriu care protestează zilnic de joia trecută, 18 noiembrie. APIA informează că până la acest moment au fost transferați în contabilitate pentru efectuarea plății un număr de 450 fermieri care au solicitat sprijin cuplat (SCZ) în sectorul zootehnic, în cadrul Campaniei 2017, cu o sumă totală de plată de 2.128.837,59 euro! 

Iată care sunt sumele care au fost plătite, conform tabelului de mai jos:

Plata pentru crescătorii de bovine a început pe 16 noiembrie 2017 când Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a introdus și zootehnia pentru plata avansului de maxim de 70%, potrivit Deciziei Comisiei C(2017) 6801 din 11.10.2017.

Iată care sunt cuantumurile pentru Campania 2017:

-Sprijinul Cuplat (SCZ) pentru Vaci de lapte 2017: 442,0798 de euro pe cap de animal adică 2.033,2577 de lei. În avans se plătesc 309,46 de euro pe cap de animal adică 1.423,299378 de lei;

-Sprijinul Cuplat (SCZ) pentru Taurine de carne și metișii acestora 2017: 519,9658 de euro pe cap de animal adică 2.391,4786 de lei. În avans se plătesc 363,98 de euro pe cap de animal adică 1.674,053214 de lei;

-Sprijinul Cuplat (SCZ) pentru Bivolițe de lapte 2017: 187,6676 de euro pe cap de animal adică 863,1394 de lei. În avans se plătesc 131,37 euro pe cap de animal adică 604,210041 de lei. 

Din 1 decembrie agenția de plăți urmează să facă plățile regulare, mai exact restul sumelor rămase după achitarea avansurilor.

Ministrul agriculturii a transmis un mesaj foarte clar : absolut toți fermierii trebuie să aibă bani în avans în conturi pentru Campania 2017. De aceea a decis ca pentru plățile privind crescătorii de animale să transfere bani doar către acei fermieri care nu au luat avans pentru teren ci dețin doar animale, adică pentru circa 1.600 de fermieri.

”Deci pe data de 16 noiembrie dăm avansul la crescătorii care, atenție, nu au primit bani dacă au avut pe cererea unică și teren. Că dacă au avut pe cererea unică și teren și au primit banii pentru teren, nu le putem da două avansuri. Și atunci rețineți, pe data de 16 noiembrie vor intra la plată, noi știm exact, aproximativ 1600 de fermieri, care nu au avut cerere pentru teren, urmând ca ceilalți, diferența, să intre începând cu data de 1 decembrie. Lucrurile acestea trebuie să fie foarte clare și ei trebuie să le cunoască, în așa fel încât gradul de așteptare să fie corect dimensionat”, a arătat ministrul.

Referitor la plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii (ANTZ), ministrul agriculturii Petre Daea a arătat într-un interviu pentru Agrointeligența – www.agrointel.ro că sumele se vor regăsi în bugetul național pe 2018, iar sumele vor fi achitate în lunile ianuarie-februarie. Nu s-a stabilit încă un cuantum pentru aceste scheme.

De precizat că pe lângă aceste sume APIA transferă bani și crescătorilor de ovine, mai exact avans de 70 la sută pentru oierii care se încadrează la Sprijinul Cuplat Zootehnie. Cauntumul acestuia pentru anul 2017 a fost stabilit la suma de 22,8572 de euro.

În ce privește suma totală autorizată la plată atât pentru sectorul vegetal cât și zootehnic, reprezentând avans aferent Campaniei 2017, au fost plătite 935,52 milioane euro pentru un număr de 743.939 fermieri care au depus Cerere unică de plată. ”Precizăm că 644,57 milioane euro s-au plătit din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), iar diferența de 290,95 milioane euro din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și cofinanțare de la Bugetul Național”, se arată în comunicatul agenției de plăți.

Reamintim că plăţile se efectuează la cursurile de schimb valutar stabilite de către Banca Centrală Europeană, astfel:

– 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 29.09.2017 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 329/05 din 30.09.2017, pentru plăţile finanțate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricolă);

– 4,5390 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30.12.2016 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C, nr. 491/01 din 31.12.2016, pentru plăţile finanțate din FEADR (Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală).

Vă reamintim că funcționari APIA din toate județele țării vor veni miercuri, 22 noiembrie, în Capitală pentru a trage un semnal de alarmă asupra scăderilor salariale care se anunță în luna ianurie. Potrivit președintelui Federației Naționale a Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu, protestul funcționarilor a fost aprobat de Primăria Capitalei astfel că nimic nu mai stă în calea angajaților agenției de plăți.

Salariații APIA din teritoriu sunt hotărâți să iasă în fața instituțiilor unde lucrează și astăzi când programul de lucru este suspendat de la 9.30 până la 12.00, urmând ca miercuri, 22 noiembrie, să participe la un protest care va avea loc chiar în fața Ministerului Agriculturii și a APIA Central, care se află peste drum.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


13 comentarii

 1. Va mai amintiti ce spunea mai prin vara dl. min. Daea ?
  Citez aproximativ : …am facut eforturi si prin hotarire de guvern avem banii asigurati si depusi in conturile min. finantelor ,si in data de 16 oct.ora 00:01 incepem plata avansurilor ( de fapt plata in rate ) , in proportie de 70% , incheiat citatul.
  Cit sa dat ? numai fermierii stiu , dar toti spun ca 30-40% din suma cuvenita.
  Doamne ! da fermierilor putere de intelegere si sa nu mai poata fi mintiti.

 2. Poate uni mai si muncim eu dețin 4 capete vaci si n-am luat niciodată suventie din cauza faptului că nu am avut cota de lapte pe timpul respectiv ,alți iau si nu dețin animale ,e bine asa ,hai romînie înainte ,ești ca racul .

 3. Cristi H.
  Sunt probleme pe care tu nu le intelegi
  Statul care nu produce nimic cum poate subventiona pe cineva??
  I.ti spun eu.Statul ia 10 de la cel care produce si da inapoi 2 sub forma de subventie si se lauda ca a ajutat el care nu produce nimic agricultura dar nu spune din ce fonduri.Totul vine de la productie.Nimeni care nu produce nu poate ajuta pe nimeni asta sa intelegi.Orice venit fara productie furt este fiindca este munca cuiva.Cine ajuta sa ajute din sudoarea fruntii lui nu din a altuia.Aceste lucruri nu se spun la liber iar poporul nu pricepe nimic.0785946491

 4. Am 10 ha și nu am primit nici un leu de ce ?! Alți au primit și a doua tranșă iar din satul meu nimeni nu a primit nimic,anul asta nu am fost nici la controale, fiindcă am fost 4 ani la rând cred că ia prins rușinea, mă întreb de ce ?! Rușine să vă fie nemernicilor de la Apia și Daea-oaia !

 5. Vad din ce in ce mai des ca agricultura se bazeaza tot mai mult pe subventii. Brusc se trezesc fermierii ca vine iarna si nu au ce da de mancare la animale . Serios ? Dar toata vara nu s-au gandit ca trebuie sa-si stranga fanete ptr iarna ? Asta este teatru ieftin normal ca au ce da de mancare la animale numai ca vaicarelile astea sunt ptr subventii. Astea sunt adevarate ajutoare sociale . Ce se vor face dupa 2020 cand nu se vor da aceste subventii ?

 6. Sunt fermieri care nu au primit numic….nici avansul macar…nici pe terenuri , nici pe animale….nimic…doar minciuni.
  Eu sunt una dintre ei. Incercam sa ne descurcam cum putem…astia nu stiu ce inseamna sa lucrezi sute de terenuri si sa ai grija de sunte de animale.Nu primim nimic de pomana, meritam asecte subventii.

 7. De unde au scos-o pe asta cu doua avansuri , nu inteleg ?! Doar avem o singura cerere si au batut toba ca ne vor umple de avansuri ! Deja subventiile sunt considerate un cadou facut noua fermierilor !

Scrie un comentariu