• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura grâului. Soiuri, densități și tratamente aplicate înainte de intrarea în iarnă

    Andreea Elefterie -

    Grâul, o cultură agricolă de bază în fermele din România, a fost însămânțat în această toamnă pe suprafețe însemnate. Pentru a-și asigura o producție bună la hectar în 2018, agricultorii și-au ales cu grijă soiurile sau hibrizii, dar și cea mai adecvată tehnologie agricolă.

    Agrointeligența – www.agrointel.ro a vorbit cu mai mulți agricultori despre înființarea grâului în această toamnă, despre densitatea pentru care au optat la semănat și tratamentele pe care au apucat să le efectueze înainte de intrarea în anotimpul rece.

    Fermierul Viorel Ilaș mizează pe soiul românesc Glosa

    În ferma inginerului Viorel Ilaș din Bacău, suprafața de grâu cultivată a crescut cu aproape 100 ha față de anul trecut, ceea ce înseamnă că o treime din suprafața totală a fost semănată cu grâu. Fermierul a optat în special pentru soiul Glosa, care ocupă jumătate din suprafața cu grâu, cu o densitate de 500-550 de boabe germinabile/m2.

    „Am pus mai mult grâu. În această toamnă am pus 485 ha, iar anul trecut am avut 380 ha. Din 1.500 ha am pus 485 ha cu grâu, deci 32% din suprafața totală. Am început semănatul undeva pe 28 septembrie și l-am terminat săptămâna trecută, pe 14 noiembrie. Am folosit Glosa în special, deci soi românesc. Aici am mers cu 550 de boabe, am folosit și soiul Combin de la compania Bicrop, am mers cu 250 kg/ha, deci undeva cu vreo 500 boabe germinabile/m2. Am folosit și soiul PG 102 de la Procera la care am mers cu 450 de boabe bază. Am mai semănat un soi pe o suprafață mai mică, cu 450 de boabe/ m2. Deci am folosit majoritatea soi românesc, 50% am folosit Glosa și restul, Combin, PG102 și încă un soi, dar pe suprafață mai mică, de la Syngenta”, ne-a spus Viorel Ilaș.

    În ceea ce privește tratamentele la cultura de grâu, agricultorul din Bacău mărturisește că semănatul târziu nu i-a permis să facă niciun tratament în afară de cel la sămânță cu insecto-fungicid și biostimulator. Cu toate acestea, cultura de grâu se găsește într-o stare foarte bună, jumătate din aceasta fiind deja în stadiul de înfrățire.

    „La grâu nu am făcut niciun tratament, am semănat târziu. Avem jumătate din suprafață în înfrățire, cealaltă în curs de răsărire și răsărit parțial, că am semănat ultima dată săptămâna trecută, abia a încolțit. Nu am făcut niciun fel de tratament, în afară de tratamentul la sămânță cu insecto-fungicid și i-am dat și niște biostimulator la sămânță…și cam atât. Per total, se prezintă bine, cam jumătate din suprafață este înfrățit, o parte, să zicem 20-25% este răsărit parțial, nu-i parțial, că e răsărit, numai că nu e înfrățit și am ce am semănat în noiembrie în curs de răsărire, abia a încolțit”, a adăugat agricultorul.

    Deși soiurile au rămas aceleași ca și anul trecut în ferma din Bacău, cu excepția unuia nou introdus, schimbarea importantă din cadrul tehnologiei vine la semănat, majoritatea suprafeței fiind semănată cu îngrășământ pe rând.

    „Ce am schimbat noi la tehnologie e că majoritatea suprafeței am semănat-o cu îngrășământ pe rând. Am administrat complexul, am administrat pe rând, având în pachet îngrășământul și sămânța. Deci o parte, cam 60-70% am semănat cu o semănătoare care administrează și îngrășământ, o semănătoare de la Gaspardo, și restul am semănat clasic, cu îngrășământul administrat cu MA. De asta am și întârziat un pic mai mult cu semănatul, că am căutat să semănăm mai mult cu administrare pe rând la îngrășământ”, a explicat Viorel Ilaș.

    La cultura grâului, fermierul Nicolae Sitaru a extins suprafața cultivată

    În Ialomița, la ferma Elsit, Nicolae Sitaru a extins și el suprafața cultivată cu grâu cu 100 ha. A semănat la o densitate de 350-400 boabe germinabile/ m2, iar lucrarea s-a finalizat la mijlocul lunii octombrie.

    „Am mărit suprafața cu grâu anul acesta. Am pus cu 100 de hectare mai mult grâu și cu 100 de hectare mai puțină rapiță, iar ca proporție, culturile de toamnă rămân cam la fel. Culturile de grâu și rapiță ocupă împreună cam jumătate din suprafața totală, chiar mai mult, 55%. Am început semănatul pe 1 octombrie la grâu și am terminat pe 15 octombrie. Am mai multe soiuri și am semănat cam 350-400 boabe germinabile/ m2. Sunt aceleași soiuri ca anul trecut, am grâu românesc. Nu am făcut niciun tratament, arată bine până acum, a plouat după ce am început să semănăm. A răsărit bine”, a spus fermierul Nicolae Sitaru.

    Fermierul Alexandru Gheorghe a fost încurca de ploi

    Tot în Ialomița la ferma Somalex, agricultorul Alexandru Gheorghe a semănat peste 800 ha cu grâu până la 10 octombrie, cu diferite densități, în funcție de soiul ales. Singura problemă cu care fermierul s-a confruntat la această cultură a fost răsărirea obstrucționată de ploile abundente.

    „La fel ca și anul trecut am cultivat 800 și ceva de hectare de grâu. Grâul de toamnă reprezintă 23-24% din suprafața totală pe care o lucrăm. Am semănat grâul la timpul lui: până în 10 octombrie era semănat tot. Ca densitate am semănat diferit în funcție de fiecare soi, am semănat mai puțin la Apache (varietate de grâu de la Limagrain – n.r.) și mai mult la Glosa. Până acum nu am erbicidat pentru că nu a fost cazul. Starea culturilor este spre foarte bună, răsărirea a fost puțin obstrucționată din cauza ploilor de la imediat după semănat, a plouat 100 și ceva de litri și a apărut o oarecare crustă și în unele sole a răsărit doar în proporție de 80% ”, a explicat fermierul ialomițean.

    La grâu, fermierul Dan Jigău a intrat la semănat în primele zile de septembrie

    Dan Jigău este un alt fermier care a decis să mențină ponderea culturilor din ferma sa din Ilfov aproximativ egale cu cele din anul anterior. Agricultorul, care a semănat grâul în prima jumătate a lunii septembrie, a avut cel puțin 10 soiuri, toate aflându-se în testare.

    „Suprafețele sunt aproape identice cu cele de anul trecut, grâul reprezintă 35% din suprafața cultivată. Între 1 și 15 septembrie am semănat, am optat spre 450 de plante, am folosit 10 sau 12 soiuri, avem 3 soiuri românești și 8 soiuri străine de la diverși producători, toate sunt în testare efectiv, sunt pe suprafețe destul de mari, sunt soiuri de la Limagrain, de la Saaten-Union, de la Biocrop. Eu de obicei nu prea zic ce pun ce fac, adică chestii pe ce suprafețe pun, ce erbicidez la grâu, fiecare să-și caute produsul potrivit. Mie, spre exemplu, mi-a luat o lună de zile să-mi caut un produs cu care să am aplicabilitate pe ce am eu nevoie”, a spus agricultorul Dan Jigău.

    Sibianul Teodor Aflat a păstrat neschimbată suprafața cultivată cu grâu

    Și în județul Sibiu, la ferma lui Teodor Aflat, suprafața cultivată cu grâu a rămas neschimbată. Acesta și-a semănat soiurile și hibrizii de la firmele străine, la o densitate de 400 de boabe/m2. Lucrarea de însămânțare a durat o lună, fermierul aplicând erbicid și fungicid doar pe anumite parcele.

    „Am aceeași suprafață ca anul trecut la grâu, ocupă cam 20% din suprafața totală. Am început semănatul la jumătatea lui septembrie și a durat cam o lună. Am avut soiuri și hibrizi cam de toate felurile, de la firmele străine, de la Saaten-Union, dar nu știu să zic care e mai bun. Din punctul meu de vedere, depinde cum sunt condițiile, iar la densitate am avut cam 400 de boabe/m2. Am dat un erbicid și un fungicid la anumite parcele. Ce a fost semănat devreme, este ok și ce nu, mai trebuie. La ce e semănat devreme e acoperit pământul, e poate prea mare pentru perioada asta”, a explicat fermierul.

    Cultura de grâu bio din ferma ing. Aurel Petruș se bazează pe soiuri românești

    Aurel Petruș a cultivat în Călărași 350 ha din cele 1.300 pe care le are în exploatație, cu grâu. Fermierul preferă soiurile românești Boema și Glosa semănate împreună, la o densitate maximă de 550-600 de boabe/m2.

    „Anul acesta grâul este răsărit tot, am cultivat 350 de hectare din 1300 de hectare, am pus un pic mai mult anul acesta cu 50 de hectare. Am semănat cumva pe o perioadă destul de mare, eu încep undeva pe 20 septembrie și am terminat chiar undeva pe 12-15 noiembrie pentru că au fost probleme la rotație. Am avut grâu după floarea-soarelui și floarea-soarelui a fost întoarsă și am recoltat-o târziu și faptul că într-un moment nu s-a mai putut semăna, ploile au lipsit, chiar au venit târziu ploile anul acesta. Nu prea s-a putut pregăti bine terenul, a fost pentru primul an când am folosit tăvălugul după ce s-a semănat. Eu folosesc numai soiuri românești și tot timpul le semăn amestecate Boema și Glosa. La grâu eu merg pe densitatea maximă undeva la 550-600 de boabe germinabile pe metrul pătrat. Am făcut un singur tratament la sămânță, la grâu sunt convins că nu sunt probleme, grâul e răsărit în totalitate, neînfrățit, dar eu sunt convins că nu vor fi probleme”, afirmat Aurel Petruș.

    Cultura de grâu a fermierului Valentin Mărginean acoperă 40% din suprafața fermei

    Valentin Mărginean din Mureș a alocat și culturii de grâu 40% din suprafața pe care o are în exploatație. Fermierul a finalizat semănatul la sfârșit de octombrie, cu o densitate de 400 de boabe/m2, utilizând soiuri de la Fundulea, dar și soiuri austriece.

    „Am înființat 300 de hectare cu grâu, aproximativ 35-40% din suprafața totală, am semănat în septembrie până la sfârșit de octombrie. Am avut o densitate de 400 de boabe pe metru pătrat, am folosit soiuri românești, de la Fundulea și am luat și soiuri austriece. Sunt parcele unde grâul este deja în perioada de înfrățire, răsărire, sunt în mai multe stagii în funcție de epoca de semănat, toate sunt răsărite, doar că unele sunt înfrățite și altele nu, fiind timpul mai rece, nu au plecat așa de repede, sigur vor intra bine în iarnă, nu am emoții. Tratamente nu am folosit”, a punctat Valentin Mărginean.

    În final, concluzia discuției cu cei șapte fermieri performanți este una clară: câte ferme, atâtea tehnologii și strategii pentru cultura grâului 2018. Iar rezultatele le vom vedea abia în vara viitoare. Timp în care toți agricultorii speră că anul 2018 va fi cel puțin la fel de darnic precum 2017.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”