Ştiri agricole

RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Mesaj SURPRINZĂTOR din partea MINISTRULUI DAEA pentru FUNCȚIONARII APIA!

Ministrul agriculturii Petre Daea, mesaj în prag de sărbători pentru funcționarii agenției de plăți care achită subvențiile către fermieri!

Șeful de la agricultură pare să fi îngropat ”securea războiului” și dă primul semn către angajații agenției de plăți care lucrează în această perioadă la autorizarea sumelor finale pentru subvențiile aferente Campaniei 2017. Petre Daea a trimis virtual, pe email, astăzi, 6 decembrie, la zi de mare sărbătoare o urare cu ocazia zilei de Sfântul Nicolae!

Foto: Facebook.com/Grupul APIA – Mishi Mishi

”Bună ziua! Vă transmitem mesajul Domnului Ministru Petre Daea de Sfântul Nicolae.

Sărbătoarea Sfântului Nicolae îmi oferă prilejul de a vă adresa fiecăruia dintre dumneavoastră toate gândurile bune, sănătate, succes în activitatea pe care o desfășurați, reușite în viața personală. mulți ani, stimați colegi! Petre Daea”, a fost urarea pe care au primit-o astăzi toți funcționarii agenției de plăți.

Funcționarii așteaptă o videoconferință cu șeful MADR pe tema scăderilor salariale

În această perioadă funcționarii APIA așteaptă o videoconferință cu șeful MADR după ce miercurea trecută au protestat în fața Guvernului acesta fiind ”vârful” mitingurilor după cele organizate local dar și la porțile Ministerului Agriculturii.

Singurele promisiuni cu care au plecat angajații agenției de plăți spre case a fost că se lucrează la o Ordonanță de Urgență care să asigure creșterea cu 35 la sută a salariilor, începând din 1 ianuarie 2018 și organizarea unei videoconferințe unde să li se explice exact ce o să se întâmple cu banii lor de anul viitor.

”Concret ne-au spus că vor aproba miercurea viitoare în ședința de Guvern o ordonanță și cu un spor pentru condiții vătămătoare o să acopere pierderile la personalul de execuție. Și practic pierderi salariale vor avea doar persoanele de la conducere din teritoriu. Noi nu vrem să fim discriminați față de colegii din Aparatul Central. Dacă colegii noștri vor hotărî vom recurge la greva generală. Repet dacă ei hotărăsc și dacă legal se va putea. Deocamdată după cum ați văzut aceste proteste nu i-au înduplecat pe cei de sus. Sper doar ca guvernanții noștri să își asume această problemă pe care o au și se pare că nu vor să arate că sunt consțienți de ea. Deci vor să arunce pe noi această răspundere dar după părerea mea nu este răspunderea noastră ci a dumnealor”, a declarat miercurea trecută liderul Federaţiei Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu, pentru Agrointeligența -www.agrointel.ro. 

Pe ordinea de zi a Guvernului de astăzi, miercuri, 6 decembrie, nu se găsește însă o astfel de Ordonanță.

 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


10 comentarii

 1. Domnule fermier “voi cu greva,noi fara subventii” ar fi trebuit să amintiţi şi de fermierii care se trezintă an de an în campania de depunere a cererilor de sprijin total nepregătiţi (fără documente şi fără să cunoacă un minimum de informaţii cu privire la ceea ce solicită), de fermierii care nu sunt în stare să îşi completeze nici măcar cererea de plată, dar aşteaptă BANII. Să ai de-a face zilnic cu câţiva fermieri din această categorie este foarte greu. Nu generalizez, sunt destui fermieri care ştiu ce vor, sunt informaţii şi cunosc condiţiile de acordare a plăţilor, sper că faceţi parte din această categorie de fermieri!

 2. Problema este ca salariatii APIA din teritoriu sunt discriminati fata de cei de la centru sau fata de salariatii din teritoriu de la alte institutii care gestioneaza fonduri europene AFIR, DSVSA, ANF, ANZ etc.Si deasemeni problema este ca salariatii APIA din teritoriu lucreaza direct cu fermierii la care in marea majoritate trebuie sa le faca ei cererea , sa-i consilieze, altfel 90% din fermieri nu ar putea depune cerere, si cu toate acestea ei vor inregistra dupa 1 ianuarie scaderi fata de salariile actuale iar decalajele intre cele doua categorii vor creste . Plata nu este nici dupa munca, nici dupa performanta si nici dupa efort ,este pe alte criterii decat cele trambitate in legea salarizarii , numite initial unica dar termenul de “unic” s-a pierdut pe drum …. este o lege a intereselor partinice a functionarilor publici ….in plus din primavara tot suntem asigurati de ministrul Daea ca nu ne vor scadea salariile, ba chiar ca se vor mari la nivelul celor de la AFIR iar acum ne da cu “flit”…

 3. @George Catalin
  Dar care sunt supararile voastre?
  Pe tine personal ce te nemultumeste?
  Spune, am salariul 3000 si vreau 5000 sau “lucrez normal de la 8 la 16 dar de foarte multe ori merg acasa la 20-22 ai vreau program normal pana la 16 sau orele suplimentare sa fie platite”…Chiar nu sunt la curent cu problemele angajatilor.

  Un fermier.

  PS Ca meserie, sunt inginer programator, profesez in domeniu dar pe langa am si o ferma-mostenire de care ma ocup de cativa ani si pe care am dezvoltat-o. Am facut introducerea asta ca sa iti spun ca nu e usor sa folosesti programul IPA o data pe an nici pt unul care sta toata ziua pe calculator (eu) daramite pt ciobani care nu au vazut unul decat la voi in sediu. Sau pt cei care au 4-8 sau mai multe clase dar contactul cu un PC in viata lor a fost spre zero.

 4. Nu-i nici o rasturnare de situatie ! este consecventa dispretului, a minciunii, a cuvantului dat si nerespectat, desconsidera in continuare “masa din teritoriu ” pe care in smecheria lui invechita incearca in continuare sa-i duca cu zaharelul….. caci lui i se permite orice,are putere, are cutitul …taie cat vrea..face ce vrea , asta-i democratia pe care el o intelege.Nu intelege insa un singur lucru : a stricat ceva ce s-a cladit in 11ani, s-a rupt ceva, s-a rupt iremediabil…

 5. voi numiti munca titanica incompetenta personalului.de cate ori ma duc pentru depunerea cererii ma minunez cat de afoni sunt functionarii apia in ceea ce priveste tehnologia de azi(avand in vedere ca totul se face acum cu diferite softuri).Nu vezi un baiat tanar,nu vezi entuziasm,nu vezi initiativa,nu vezi o programare ceva,mergi si stai acolo la coada ca un bou pana te plictisesti si mai revii apoi cateva zile ca mna,nu`i salarul mare si de aia…..si pentru domnul cu salar procent din subventii:daca poti tu sa compari ce face fiecare si care cat sacrifica in materie de timp sau bani sau sanatate chiar,pentru care inca mai lucreaza manual, esti un mare ……. functionar apia,pardon.sa nu uiti ca fara noi tu ai ramane fara obiectul muncii

  1. Numarul de funcționari APIA pe care ti il vezi la depunerea cererii este la jumatate fata de normele europene, astfel incat este normal sa apara nefunctionalitati in depunerea/primirea cererii unice de plata. Pe de altă parte tu nu ar trebui sa vi cu mama in buzunar si fara actele minime pe care trebuie să le prezinți an de am, ci ar trebui să vi cu cererea digitizat si nu sa vi si sa te pui pe scaun si sa te uiti la funcționarul APIA cum se uită oaia la Daea.

  2. Domnule fermier, cred că în comentariul dumneavoastră ar fi trebuit să amintiţi şi de fermierii care an de an vin la APIA total nepregătiţi(fără documentele cerute de lege sau cu dosarul incomplet), de fermierii care nu sunt în stare să işi completeze nici măcar cererea de ajutor, aşteptând doar banii. Să întâlneşti zi de zi în perioada de depunere a cererilor astfel de fermieri, total dezinteresaţi în privinţa documentaţiei şi a condiţiilor obligatorii pe care trebuie să le îndeplinească, nu este deloc uşor. Nu generalizez, majoritatea fermierilor ştiu ce presupune depunerea unei cereri de sprijin şi cunosc consecinţele nerespectării obligaţiilor asumate (sunt informaţi), sper că dumneavoastră faceţi parte din această categorie de fermieri.

 6. La ce bani se dau pentru agricultura fermierilor angajatii Apia sunt foarte slab remunerati. Angajatii sa fie platiti cota parte din subventiile acordate pentru ca la ce munca titanica duc ei sun luati in derâdere . Lucrul cu omul este foarte grea , dar se face si mai grea cand e vorba de multi bani in joc si e titanica atunci cand munca se duce cu omul fara studii dar cu o sete adanca de imbogatire. Mult respect angajatilor APIA.

 7. Un mesaj si pentru colegii din aparatul central. Vreau să le multumesc acelelor foarte putini care faptic au fost alaturi de colegii din teritoriu. Restul celor mai multi le spun sa le fie rusine, rusine fie pentru lasitate, fie pentru indolența, fie pentru orice lipsa de camaderie pentru colegii lor. Mesajul nostru pentru toti este sa intrati in dialog cu noi numai in intervalul 8-16 iar inainte sa aveti formulări care implica termenul de coleg, faceti o introspecție si folosiți acest termen numai daca credeti ca il puteti folosi fara mustrări de constiinta.

 8. Ministrul nu are un pic de rusine si de bun simt. Acest mesaj pe care l-a trimis nu face altceva decat sa ne ia peste picior, afirm acest lucru in contextul in care in perioada protestelor a refuzat orice urma de dialog. Lipsit de personalitate si coloana vertebrală este si directorul nostru general. Nu ti-a fost un pic rusine sa trimiți mesajul de felicitare de ziua națională la ora 17,30 după terminarea programului, dupa ce aproape in toata tara au fost proteste. De ce nu te-ai dus in Piata Victoriei sa le transmiti mesajul colegilor veniti veniți de la sute de kilometri. Scuze am uitat cum ai tăcut cand colegii tai cărora vremelnic le esti sef, au protestat. Ar fi preferat sa ai o atitudine oricare ar fi ea
  inclusiv ca esti impotriva revendicărilor lor de cât sa te ascunzi de situatie.

Scrie un comentariu