Agricultura românească poate urca de pe locul 5 pe 3 în UE, crede Dacian Cioloş
agrointeligenta.ro -România se află pe locul 5 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte suprafaţa de teren arabil însă contribuie cu mai puţin de 3 procente la producţia agricolă a Uniunii Europene, se arată în Cartea Albă a Consiliului Investitorilor Străini.
Acelaşi document arată Romania ar putea deveni a treia ţară din Uniune în domeniul agricol, după Franţa şi Gemania, în cazul în care productivitatea s-ar apropia de media europeană.
Pentru aceasta este nevoie de o strategie pe termen lung consideră comisarul european Dacian Cioloş, care a participat, joi, a Conferinţa naţională a agricultorilor.
“Sunt multe alte sectoare în economie din România sau din alte state membre care ar dori să aibă o astfel de structură, o susţinere, să poată să se proiecteze pe 5 – 6 – 7 ani .
“Eu vă propun s-o abordaţi de acum înainte direct. Avem politică agricolă comună, hai să vedem cum o folosim, hai să vedem cum o adaptăm în timp, hai să vedem cum o integrăm la nevoile noastre”, a declarat Dacian Cioloş.
Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România, Laurenţiu Baciu, a ţinut să precizeze că femierilor români le este greu să ţină pasul în condiţiile în care beneficiază de o finanţare din partea Uniunii Europene aproape trei ori mai mică decât cea oferită în ţări mai dezvoltate ale Uniunii.
“Nivelul sprijinului financiar – cred că nici pe dumneavoastră, factorii decizionali, nu vă satisface, dar nici nu faceti ceva încât acesta să fie de natură a pune pe picior de egalitate fermierul român cu oricare altul din Europa”, a spus Laurenţiu Baciu.
“Înţelegem că sunt restricţii financiare, că avem un buget de austeritate, că s-a negociat mai anevoios capitolul agricultură, dar, domnilor, deschideţi ceva mai mult baierele finanţelor publice, când este vorba de agricultură. Este sectorul din acre investiţiile se recupeerază cel mai repede.
“Să nu mai vorbim de alte beneficii pe plan economic şi social, dar iată că pentru asta trebuie să ne întoarcem din nou la Bruxelles, pentru a redeschide discuţiile pe acest subcapitol. Nu ezitaţi să o faceţi. Noi vă vom susţine”, a adăugat preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România.
Sursa: Radio România Actualități Foto: www.uauim.ro