Creșterea animalelorINTERESANTSoluții pentru grădinăŞtiri agricole

Cum aflăm GREUTATEA UNUI PORC FĂRĂ CÂNTAR: Formula de CALCUL CARE NU DĂ GREȘ!

Greutatea unui porc în viu poate fi aflată și fără a se folosi cântarul, cu ajutorul unor măsurători simple și a unei formule de calcul care vă ajută să aproximați câte kilograme are grăsunul.

Metoda prin care se află greutatea unui porc fără a se folosi cântarul este foarte utilă micilor fermieri care nu au posibilitatea de a cântări animalele înainte de sacrificare. Aproximarea greutății poate fi de mare ajutor și gospodarilor care cumpără suinele din târguri. În numai câteva minute, cu ajutorul unei rulete și cu un calcul simplu cu calculatorul de pe telefon identificați ușor porcul la greutatea pe care o căutați.

Pentru a calcula greutatea unui porc fără cântar aveți nevoie de o ruletă sau de o sfoară și de o ruletă, precum și de un calculator simplu (cele mai multe telefoane au această funcție). Foarte important, aveți nevoie și de formula de calcul prin care puteți aproxima câte kilograme are animalul.

Deloc de neglijat, măsurătorile trebuie făcute de cineva care cunoaște temperamentul porcului respectiv. Apropiați-vă cu calm de animal, chiar vorbiți cu el pe un ton plând pentru a nu-l alarma. Hrana gustoasă – așa cum sunt boabele de porumb, poate fi de ajutor pentru a liniști animalul și pentru a-i distrage atenția. Aveți în vedere că suina nu este obișnuită cu astfel de situații și trebuie să preveniți un accident în timpul măsurătorii. Dacă vedeți că porcul este agitat, mai bine abandonați demersul decât să vă răniți.

Dacă porcul este calm, este familiarizat cu prezența dumneavoastră în adăpostul lui, atunci puteți începe măsurătorile.

Primul pas este acela de a măsura lungimea porcului. Măsurătoarea pornește din spatele urechilor animalului și se oprește acolo unde începe coada. Aceasta este prima măsurătoare, iar lungimea obținută va fi notată cu L.

Al doilea pas este de a măsura circumferința porcului. Măsurătoarea se face în spatele picioarelor din față ale suinei, iar rezultatul va fi marcat cu C.

Greutatea aproximativă a porcului, adică numărul de kilograme îl vom nota în formula de calcul cu G.

FORMULA DE CALCUL

G = C x C x L x 69,3

unde

G – greutatea aproximativă a porcului (+/- 3%)
L – lungimea porcului
C – circumferința porcului
69,3 –  constantă de calcul

Pentru a afla greutatea carcasei porcului, înmulțiți greutatea aproximativă cu 0,72

Carcasă = G x 0,72

Foto: thepigsite.com

Model de calcul

La un porc cu lungimea L de  1,02 metri și o circumferință C de 1,27 de metri
C x C x L X 69,3 = 1,27 x 1,27 x 1,02 x 69,3 = 114 kilograme
Greutatea carcasei este G x 0,72, adică 82 de kilograme

Rețineți! Această metodă de aflare a greutății unui porc are o marjă de eroare. Numărul exact de kilograme pe care îl are animalul poate fi aflat cu siguranță numai prin folosirea cântarului!

 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

 1. Nu, nu e corect. Un grasun avand dimensiunile L=1,02 m (102 cm) si circumferinta (grosimea) C=1,27 m (127 cm) are greutatea aproximativ 104 kg (G=102×127/125 = 12954 : 125 =103,6 kg) Produsul LxG se imparte la un coieficient in scadere de aproximativ: 135 la 125 in functie de starea mai slab, sau mai gras (dolofan) al grasunului, la aprecierea si experienta celui care face calculul vazand porcul. Ca un grasun sa cantareasca 114 kg, la grosimea de 1,27 m, ar trebui sa aiba L=1,17 m la 1,20 m. Aproximatia este de +/- 3 kg.

  1. Calculul dv….probabil este de pe vremea acordului global(PCR)așa ca să mai rămînă cîte o ciosvîrte pentru barosanii acelor vremuri…așa din ochi nu??…Metoda dv. este COMUNISTĂ și ar trebuii să vă acomodați cu varianta porcului cinstit…păi cum?!

 2. O metoda mai simpla este cea periajului .
  Se intreaba porcul pe un ton mirat :
  – Vai draga , dar ce ai patit ? Esti bolnav ? Parca ai mai slabit de cand te-am vazut saptamana trecuta .
  Porcul va raspunde rapid :
  – Vezi de treaba , n-am nimic . Saptamana trecuta aveam 150 si acum am 155 . Sunt beton!
  Simplu si eficient !

Scrie un comentariu