MINISTERUL AGRICULTURII dă asigurări FERMIERILOR: SUBVENȚII ÎN PLUS ANUL VIITOR!
agrointeligenta.ro -Ministerul Agriculturii dă un mesaj important pentru fermieri: banii de la Comisia Europeană nu se pierd și ajung anul viitor în conturile producătorilor agricoli. Precizările privind rambursarea sumei de aproximativ 17 milioane euro de la Comisia Europeană, sume aferente rezervei de criză conform Regulamentului 1306/2013 (art. 25 și 26), vin după ce în mass-media au apărut mai multe acuzații nefondate la adresa MADR și a agenției de plăți!
”Referitor la unele informații vehiculate de către mass-media potrivit cărora ”fermierii români ar fi excluși de pe lista cu sumele împărțite de Comisia Europeană din rezerva de criză pentru 2017”, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) face următoarele precizări: Sumele aferente rezervei privind situațiile de criză pentru anul calendaristic 2016, care se returnează României, în valoare de aproximativ 17 milioane de Euro, nu au fost pierdute, așa cum a fost prezentat în mod eronat în unele articole de presă”, se arată într-un comunicat remis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.
Potrivit sursei citate, sumele vor fi rambursate României începând cu mijlocul lunii februarie 2018. Plata către fermieri a sumelor care fac obiectul ratei de ajustare în România sunt eligibile pentru finanțare din partea Uniunii până la data de 15 octombrie 2018. ”Pentru aceasta, APIA efectuează, până la data de 15 februarie 2018, corecții asupra sumelor calculate pentru anul de cerere 2016 permițând astfel stabilirea cuantumului final al disciplinei financiare aplicate în exercițiul financiar 2017. Aplicația informatică este ajustată în mod corespunzător pentru a efectua plata către fermieri. Astfel, facem precizarea că nu s-a produs niciun prejudiciu material asupra fermierilor în legătură cu plățile directe de care au beneficiat în anul de cerere 2016. Subliniem că MADR este preocupat în permanență pentru a absorbi întregul plafon alocat pentru plățile directe susținute din FEGA, prin măsuri de reglementare și gestionare a cererilor de ajutor/sprijin în conformitate cu regulamentele UE, iar rata de absorbție de 99,9 % susține aceste afirmații”, se mai precizează în comunicat.