Ştiri agricole

MINISTERUL AGRICULTURII dă asigurări FERMIERILOR: SUBVENȚII ÎN PLUS ANUL VIITOR!

Ministerul Agriculturii dă un mesaj important pentru fermieri: banii de la Comisia Europeană nu se pierd și ajung anul viitor în conturile producătorilor agricoli. Precizările privind rambursarea sumei de aproximativ 17 milioane euro de la Comisia Europeană, sume aferente rezervei de criză conform Regulamentului 1306/2013 (art. 25 și 26), vin după ce în mass-media au apărut mai multe acuzații nefondate la adresa MADR și a agenției de plăți! 

”Referitor la unele informații vehiculate de către mass-media potrivit cărora ”fermierii români ar fi excluși de pe lista cu sumele împărțite de Comisia Europeană din rezerva de criză pentru 2017”, pentru corecta informare a opiniei publice, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) face următoarele precizări: Sumele aferente rezervei privind situațiile de criză pentru anul calendaristic 2016, care se returnează României, în valoare de aproximativ 17 milioane de Euro, nu au fost pierdute, așa cum a fost prezentat în mod eronat în unele articole de presă”, se arată într-un comunicat remis pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro. 

Potrivit sursei citate, sumele vor fi rambursate României începând cu mijlocul lunii februarie 2018. Plata către fermieri a sumelor care fac obiectul ratei de ajustare în România sunt eligibile pentru finanțare din partea Uniunii până la data de 15 octombrie 2018. ”Pentru aceasta, APIA efectuează, până la data de 15 februarie 2018, corecții asupra sumelor calculate pentru anul de cerere 2016 permițând astfel stabilirea cuantumului final al disciplinei financiare aplicate în exercițiul financiar 2017. Aplicația informatică este ajustată în mod corespunzător pentru a efectua plata către fermieri. Astfel, facem precizarea că nu s-a produs niciun prejudiciu material asupra fermierilor în legătură cu plățile directe de care au beneficiat în anul de cerere 2016. Subliniem că MADR este preocupat în permanență pentru a absorbi întregul plafon alocat pentru plățile directe susținute din FEGA, prin măsuri de reglementare și gestionare a cererilor de ajutor/sprijin în conformitate cu regulamentele UE, iar rata de absorbție de 99,9 % susține aceste afirmații”, se mai precizează în comunicat.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


15 comentarii

 1. Suntem o familie de fermieri care muncesc tot anul, platesc toate impozitele, nu avem bmw, avem credit la banca si stam cu grija daca la anul vom avea productie, functie de vreme, ce pret va avea, ca in ultimul timp toti cei care achizitioneaza produse ofera un pret de nimic. Numai bine va doresc.

 2. Pentru dl Horia :
  – nu te tine nimeni cu forta in agricultura , daca nu se merita si iti este greu poti sa te lasi si sa faci loc la altul;
  – controalele din agricultura sunt superficiale se fac prin diferite localuri dar pe teren nu se ajunge, se controleaza doar hartiile de aia apar neconcordante intre teren si documente;
  – voi fermierii a ti vrut sa bagati in supermarketuri produse romanesti in proportie de peste 50% dar voi fermierii cumparati numai produse din strainatate la care benefeciati de scutiri de impozite si taxe plus tva ul inapoi ;
  – sa stiti si dvs ca subventiile sunt date de la UE plus statul roman, iar banii de la statul roman sunt bani publici de la bugetul de stat(bani cu care se pot face altceva cu ei scoli, drumuri , spitale etc) si trebuie ca toti fermierii sa justifice fiecare leu;
  – cu sudoarea fruntii dumitale nu poti cumpara un logan dar masini si utilaje straine e clar ca la noi in tara se apeleaza la fel si fel de inginerii financiare , se eludeaza fermierii de la plata taxelor si impozitelor deci in tara asta prin munca cinstita nu poti decat sa traiesti de azi pe maine ;
  – banii din subventii sunt pomeni electorale, ajutoare sociale , bani nemunciti pentru ca statul acorda subventiile fara sa ceara la fermieri ceva in loc, se face nu se face productie , subventile tot se acorda, sunt ani cu seceta statul vine si plateste el calamitatile deci fermierul primeste si subventie si calamitati anul respectiv iese mult mai bine, cum diferentiaza statul intre un fermier declarant si unul activ, de aia unii care fac agricultura la misto castiga miliarde in anii cu seceta, speculantii;
  -toti in tara asta muncim dar nu ne cumparam in fiecare an utilaje , masini bengoase sau investitii in imobiliare asa cum fac fermierii, un om de rand plateste toata viata pentru o locuinta si o masina iar un fermier smecher isi permite tot felul de arogante an de an.
  RUSINE .

 3. Sa nu se mai acorde subventii deloc si atunci nu or sa mai fie discutii. Sau daca se vor acorda sa se dea in cupoane sau vauchere cu care fermierul sa mearga sa isi cumpere de unde vrea si ce vrea si atunci noi vom avea certitudinea ca acesti bani ajung in agricultura. Pe noi ne obliga sa cumparam produse romanesti de la fermieri dar ei nu cumpara produse romanesti : cumpara ingrasaminte din Egipt , tractoare numai din afara , utlilaje la fel, seminte , erbicide etc numai de afara. De la noi din tara nu le place . Daca se vor acorda vauchere sa cumpere numai produse romanesti gen tractoare de la Brasov, utilaje de la Ceahlaul, ingrasaminte romanesti , seminte romanesti, iar rambursul de Tva tot la produse romanesti sa se acorde.Nu dle la fermieri nu le place LOoganul ei vor bmw, mercedes ,audi. Au dreptate cei ce spun ca subventiile sunt bani publici si am dori sa vedem si noi cum sunt cheltuite.

  1. Tara asta este plină de așa zisi deștepți care tulbura apele cu fel si fel de propuneri mai mult sau mai puțin benefice. Dl Rareș , nu este plina tara asta de fel si fel de hățișuri financiare, birocratice etc?. Nu avem viața asta destul de grea de sa ne batem singuri cuie in picioare? Dumitale ti-ar plăcea sa-ti impună cineva sa mănânci un anumit produs sau sa îmbraci o haina care nu-ti priește sau nu ti de folos? Este democrație fiecare in funcție de buget sau de necesități își cheltuie bănuțul câștigat din sudoarea frunții lui. Care este problema matale? Poate in felul acesta mai facem si noi romanii lucruri de calitate la un preț competitiv. Sunt destui deștepți in parlament care ne fac viața grea noi ar trebui sa fim mai uniți prin felul de a gândi si a acționa. Nu va oprește nimeni sa cumpărați produse romanești foarte bine, nu poți obliga pe nimeni sa facă ceva ca așa vor mușchii matale.

 4. Te aude mata cum sa nu te auda nimeni. Cum vb tu ca o tata pe marginea santului dar sa pui mana pe munca nu vrei. tu nu stii ce e munca si vorbesti ca prostu. Mars la munca nu la cersit

 5. Banii din subventii sunt ajutoare sociale se acorda fara a se cere ceva in schimb . Se arunca cu bani publici inclusiv din banii mei ca sa faca fermierii burta mare. Sa se ceara ceva in schimb la subventiile acordate. Niste criterii stricte de acordare asubventiilor . Banii din subventii trebuie sa ajunga in agricultura. Se acorda subventii in baza unor hartii aduse la Apia. Astea sunt pomene electorale mai rele ca ajutoarele sociale. Da sa vedem si noi publicul unde se duc subventiile ca sunt bani publici. Sa vina odata 2020 sa nu se mai acorde subventiile care incurajeaza lenea evaziunea falsul in declaratii . Alo aude cine trebuie ca subventiile sunt bani publici si trebuie justificati.

  1. Se vede dl Ovidiu ca nu lucrați in agricultura habar nu ai ce înseamnă agricultura. Invidia te roade si pe matale pana la măduva si ai impresia ca banii veniți de la U.E sunt pomeni electorale si ca se primesc degeaba….prostii inventate de cei care stau pe marginea șanțului cu invidie la ce lucrează. În primul rând banii veniți de la APIA nu sunt acordați de Romania ci de U.E. 2 dosarele sunt foarte riguros analizate 3. pt ca sa poti obtine un ajutor financiar trebuie sa lucrezi pământul, sa ai animale care trebuie ingrijite tot timpul neexistant zi de sarbatoare, concediu , zii libera 4. Intretinerea animalelor , licratul terenului , intretinerea utilajelor sunt foarte costisitoare iar din definitia sub ventii iti spune foarte clar ca este un ajutor care sa completeze sa ajute fermierul intrucat agricultura este loz in plic de cele mai multe ori pierzi nu castigi si atunci de undeva se omogenizează cheltuielile cu veniturile. Si dv si altii ca matale merg pe premiza da Doamne sa moara capra vecinului ca eu nu am sau ca mie mi ciuda ca cineva sezbate sa faca in tara asta sa mai faca ceva. Când or venii tineretul asta invatat numai cu chefuri petreceri scârbiți si îngrețoșați de lucru fizic sa vedem ce o sa mai mâncați invidioșilor. Voi ar trebui sa fiți puși la sapa si fan la 40 grade sa va coacă ….si sa vedeți ce pomana electorala sunt banii de la Apia….

  1. Nu iau apărarea nimănui însă ar trebui sa fim si noi muritorii puțin mai îngăduitori. De ce este omul tot timpul nerecunoscător si nemulțumit cu ceea ce are. Comparativ cu ceilalți miniștrii ai agriculturii cel prezent si-a dat mai mult interes fata de ceilalți.

  2. Sa nu spui dn Aurica ca ai luat prima transa si nu ai de o pâine prostii si minciuni. Nu sunt de acord nici eu actualii guvernanți si eu le-as tăia salariile la cat de ticăloși si hoți sunt. Dar uneori trebuie sa ținem cont de anumiți factori si parametrii care împiedică bunul mers al treburilor. Ce ne făceam daca nu primea nimeni NIMIC ? Sa ne aducem aminte de perioadele când agricultura nu a fost susținută de loc de nimeni..

Scrie un comentariu