• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Ştiri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Sud-coreenii ne sfătuiesc să înlocuim pepenii de Dăbuleni cu cartoful dulce

  agrointeligenta.ro -

  O echipă de cercetători din Coreea de Sud, care a ajuns în România pentru că ştiau de performanţele din gimnastică ale Nadiei Comăneci, a vizitat Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni, singura instituţie din ţară ce mai realizează cercetare pe soluri nisipoase, şi le-a propus cercetătorilor cultivarea aici a cartofului dulce.

  În urmă cu câteva săptămâni, a ajuns la Dăbuleni o echipă din Coreea de Sud care a găsit solurile din această zonă de sud a judeţului Dolj ca fiind propice pentru cultura de cartof dulce. Este o specie care se poate comercializa în supermarket şi care are calităţi deosebite. Partenerii sud-coreeni au venit cu tehnologia şi sămânţa, iar cei de la Dăbuleni încearcă acum să producă sămânţă pentru a introduce această cultură de cartof dulce şi în această zonă nisipoasă.

  Au venit că auziseră de Nadia Comăneci

  ‘Interesant este că partenerii din Coreea au ales să vină în România pentru că ştiau performanţele din gimnastică ale Nadiei Comăneci şi au spus că dacă ea a reuşit acele lucruri extraordinare, înseamnă că poporul român are nişte calităţi deosebite’, a declarat, miercuri, Ion Prioteasa, președintele Consiliului Județean Dolj.

  P1330058-560x373

  Preşedintele CJ Dolj a afirmat că a rămas impresionat de munca pe care oamenii din cercetare de la Dăbuleni o depun în vederea identificării celor mai bune soluţii pentru a face agricultură în condiţii grele climatice, aşa cum găsim în tot sudul judeţului Dolj.

  ‘Cei de la Dăbuleni au înţeles foarte bine condiţiile pieţei şi se străduiesc chiar cu succes să găsească soluţii pentru agricultură pe soluri nisipoase. Apreciez deschiderea conducerii staţiunii de cercetare pentru colaborări cu parteneri din ţări precum Coreea de Sud sau China’, a spus Ion Prioteasa.

  Potrivit preşedintelui CJ Dolj, una dintre problemele cu care se confruntă SCDCPN Dăbuleni este lipsa de personal din cauza blocării angajărilor, iar experienţa cercetătorilor de valoare care sunt nevoiţi să se pensioneze nu poate fi valorificată de tineri.

  ‘Este meritoriu că prin ceea ce realizează oamenii din cercetare de la Dăbuleni, această staţiune de cercetare se poate susţine financiar singură, mai ales în aceste condiţii grele de secetă. Mai mult, au găsit resurse suficiente pentru a aduce tehnologii noi şi a face investiţii în staţiune, unitate care cultivă o suprafaţă de teren de 2.500 hectare, a afirmat Ion Prioteasa.

  SCDCPN Dăbuleni funcţionează în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ‘Gheorghe Ionescu-Şiseşti’ – Bucureşti. Staţiunea Dăbuleni şi-a desfăşurat şi îşi desfăşoară activitatea, în principal, în zona solurilor nisipoase din sudul Olteniei, soluri cu textură grosieră, conţinut de argilă coloidală sub 12 % şi de humus redus (0,1-1,6%). Solurile nisipoase au o fertilitate naturală scăzută, fiind slab aprovizionate cu azot şi fosfor şi mediu aprovizionate cu potasiu.

  Sursa: Agerpres.ro


  Te-ar mai putea interesa

  Claudiu și Gabriel Muntean au dezvoltat ciupercăria de pleurotus înființată de părinți Ce alegem pentru producții mai mari Calciprill® sau Sulfoprill®? Naturevo le răspunde fermierilor Agrana cere limitarea importurilor de zahăr din Ucraina BASF a dat startul simpozioanelor de iarnă alături de fermieri! Distanța minimă dintre fermele de animale și case. Schimbarea legii!

  Ultimele știri

  Surse APIA: Plata subvențiilor ANT de fapt nu a început! Legumele lui Ciprian Radu au avut hrană destulă datorită Kinactiv Root, de la Chemark G4media: PNL va cere azi demisia lui Barbu sau repunerea lui Ionuț Lupu la șefia APIA Ministrul Barbu cere Consiliului Concurenței să verifice practica produselor marcă proprie Incendii pornite de la panouri solare. Care este greșeală făcută la montarea acestora