• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cea mai PERFORMANTĂ ȘI ECONOMICĂ soluție de COMPOSTARE: Cum funcționează SISTEMUL GORE® COVER de la IRIDEX!

    agrointeligenta.ro -

    Iridex Group Plastic, una dintre companiile cu cea mai mare expertiză în domeniu, propune fermierilor o soluție considerată, astăzi, drept cea mai performantă și economică, cu rezultate excepționale în tratarea deșeurilor organice – tratarea prin digestie aerobă în instalații închise cu sistem de aerare pozitiv și membrană semipermeabilă ePTFE – Sistemul GORE® Cover. Informații complete despre acest sistem, precum și despre alte soluții de compostare puteți obține și luând direct legătura cu reprezentanții Iridex la e-mail: compostare@iridexgroup.ro sau pe site-ul www.iridexplastic.ro

    Acceptată fără rezerve în industrie ca o tehnologie fiabilă, tehnologia GORE® Cover asigură un proces foarte eficient de descompunere biologică. Sistemul este utilizat în prezent în mai mult de 150 de instalații din Europa, în diferite variante constructive, pentru compostarea tuturor materiilor organice sau pentru tratarea mecano-biologică a fracției organice din deșeurile municipale.

    O prelată cu membrană semipermeabilă care permite trecerea aerului este folosită pentru a încapsula grămezile în timpul procesului de descompunere. Această prelată este fixată la sol sau de un perete lateral pentru a se evita scăpările de gaze de proces și pentru a se asigura o presiune pozitivă în grămadă.

    Citiți și:

    Ce trebuie să știți despre GUNOIUL DE GRAJD și COMPOSTAREA GUNOIULUI din exploatațiile AGROZOOTEHNICE!

    AGRILUL – soluția cu care PROTEJAȚI CULTURILE DE ÎNGHEȚ! Iată care sunt CULTURILE AGRICOLE la care se poate utiliza!

    Performanțele sunt similare celor ale compostării în clădiri, dar la costuri de investiție și operare mult reduse. Aerul este introdus în sistem la bază, prin canalele de aerare.

    Prelata laminată este o componentă centrală a sistemului. Este realizată dintr-o membrană pe bază de ePTFE (politetrafluoretilenă expandată) microporoasă și special dezvoltată, laminată între straturi de țesătură cu rezistență mecanică ridicată și stabilizate UV. Datorită structurii specifice a membranei, laminatul are proprietăți semipermeabile care permit un climat adecvat în grămadă:

    – Fiind un sistem închis care împiedică pătrunderea apei și a vântului, protejează materialul de tratat contra factorilor de mediu.
    – Permeabilitatea pentru vaporii de apă și pentru aer le permite acestora să iasă într-o anumită măsură. Condensul de pe partea interioară a prelatei conduce la un efect de “perie umedă”.
    – Datorită ventilației pozitive, într-un sistem etanș se creează un strat izolator de aer, care produce distribuția uniformă a temperaturii în toată grămada, asigurând un climat ideal pentru procesul biologic și igienizarea uniformă a materialului de descompunere.
    – Se asigură controlul eficient al mirosurilor și emisiilor datorită performanțelor membranei. Membrana este, astfel, un înlocuitor al biofiltrului.

    Citiți și:

    SOLUȚII DE IRIGARE de la IRIDEX: Ce trebuie să știi despre SISTEMUL PIVOT ȘI CEL LINIAR

    SOLUȚII DE IRIGARE de la IRIDEX: Ce trebuie să știi despre SISTEMELE CU TAMBUR ȘI FURTUN

    Un proces tipic de compostare durează opt săptămâni, împărțit în trei faze. Materialul de tratat rămâne în faza I, timp de patru săptămâni, urmate de două săptămâni în faza a II-a și de alte două săptămâni în faza a III-a. Pe parcursul acestor opt săptămâni este mutat de trei ori. Grămezile sunt acoperite în fazele I și II.

    Membrana – barieră împotriva mirosurilor și gazelor

    Cel mai important aspect este dat de faptul că membrana acționează ca o barieră împotriva mirosurilor și a altor substanțe gazoase care provin din materialul de descompunere. Nu este necesar un filtru suplimentar. În timpul descompunerii, pelicula subțire de condens formată pe interiorul învelișului face ca substanțele gazoase și mirosurile să se dizolve și să se scurgă înapoi în materialul aflat în descompunere. În același timp, cu o dimensiune a porilor de cca. 0,2 μm, membrana este o barieră eficientă împotriva sporilor și a germenilor.

    Cu ajutorul sistemul de aerare forțată, controlat de nivelul oxigenului din grămadă, sistemul de compostare creează condiții ideale de descompunere. Durata scurtă a procesului de descompunere permite tratarea unui volum mare de materie organică pe unitatea de suprafață. Sonde de măsurare instalate în interiorul grămezii monitorizează nivelul de oxigen și temperatura procesului și controlează sistemul de aerare. O descriere a procedurilor aplicate în cele trei faze ale procesului de compostare o găsiți AICI.

    Gunoiul de grajd este analizat și, în funcție de rezultatele obținute, este amestecat cu alte deșeuri organice, denumite materiale de structură. În funcție de ce se dorește să se obțină în urma tratării și de disponibilul din zonă, materialul de structură poate consta din deșeuri verzi, resturi din industria lemnului, deșeuri organice din curți și grădini, din silvicultură și agricultură etc.

    Folosind tehnologia GORE® Cover, gunoiul de grajd împreună cu materialul de structură poate fi transformat în produs valorificabil precum compostul de cea mai bună calitate, materiale asemănătoare compostului, materiale uscate.

    Beneficiile sistemului GORE® Cover:

    – Materialul tratat este igienizat în condiții de siguranță (membrana este o barieră foarte eficientă pentru patogeni);
    – Instalația poate fi folosită 365 zile/an, indiferent de condițiile climatice, de la mii la sute de mii de tone/an;
    – Fiecare proiect este personalizat pentru a se potrivi nevoilor clientului astfel încât să ofere cea mai bună soluție la un cost pe tonă atractiv;
    – Raportul cost/performanță este unul excelent, prin investiția inițială minimă și costuri de operare mici. GORE® Cover oferă aceleași performanțe ca sistemele de compostare în clădiri, însă la costuri de investiție și operare mult reduse;
    – Eliminarea problemelor create de mirosuri și alte emisii: cele mai mici valori posibile (echivalent CO2) în compararție cu toate celelalte tehnologii, contribuind la controlul gazelor cu efect de seră;
    – Capacitate de tratare mare pe suprafață redusă, cu implicare umană și consum de energie minime;
    – Obținerea compostului de calitate în conformitate cu reglemetările în vigoare, valorificabil pentru recuperarea investiției;
    – Eficiența și profitabilitatea instalației este menținută pe toată durata de viață prin suport tehnic, service și piese de schimb;
    – Producătorul oferă training, consultanță, transfer de know-how în tratarea deșeurilor;
    – Este un sistem foarte ușor scalabil. În cazul creșterii nevoii de procesare, capacitatea instalației poate fi mărită fără probleme.

    Cum se definește calitatea compostului:

    – Definirea calității compostului este diferită de la o țară la alta. De exemplu clasificarea în clase “Clasa A – C” (Austria) sau “Rottegrad” (Germania)
    – Conținut de umiditate final (aprox. 35%)
    – Testare pentru Salmonella și E-Coli
    – Realizarea igienizării (14 zile la temperaturi > 55°C sau 7 zile la > 65°C sau 3 zile la > 75°C)
    – Prezența fosforului și a nutrienților în compost
    – Să fie sub nivelul maxim acceptat de metale grele
    – Să fie sub nivelul maxim acceptat de săruri
    – Să aibă un preț competitiv.

    Citiți și:

    FOLIA AGROTEXTILĂ DE PROTECȚIE pentru FÂN ȘI PAIE: SOLUȚIA de la IRIDEX GROUP PLASTIC prin care SE EVITĂ PIERDERILE LA DEPOZITARE!

    NU LĂSAȚI APA să se irosească! IRIDEX GROUP PLASTIC propune CEA MAI BUNĂ SOLUȚIE pentru LACURILE ARTIFICIALE!

    Modalități de utilizare a compostului:

    – Fertilizator pe terenurile agricole
    – În sectorul îmbunătățirilor funciare
    – La lucrările de ecologizare a zonelor miniere
    – Ca substrat pentru culturile de ciuperci
    – În horticultură
    – La stabilizarea taluzurilor
    – Pentru control erozional
    – În peisagistică
    – Pentru uz domestic (“pământ de flori”)

    Notă: în funcție de destinația finală, compostul poate necesita adaos de turbă, tuf vulcanic sau alte materiale.

    Un exemplu de succes în materie de compostare în sistem GORE® Cover îl reprezintă stația de compostare de la Fervosa, Spania, cu o capacitate de 20.000 t/an biosolide + deșeuri alimentare + gunoi de grajd, în funcțiune din 2004.

    În 1992, pornea aici afacerea cu compostarea gunoiului de grajd, pe un amplasament aflat la doar 700 m de cel mai apropiat oraș. Trei ani mai târziu, pe lângă gunoiul de grajd au fost incluse în procesul de compostare biosolide și alte materiale organice. Au apărut probleme cu mirosurile, pe care, timp de 9 ani, proprietarii stației au încercat să le rezolve prin diverse metode.

    În 2004 a fost implementat sistemul GORE® Cover, iar rezultatele au fost excepționale. Astăzi, în apropierea stației principale, o unitate de compostare de mai mici dimensiuni produce exclusiv compost de calitate premium pentru agricultura organică și amestecuri de substrat pentru diverse nevoi specifice (inclusiv acel substrat special care favorizează dezvoltarea și protejează gazonul suprasolicitat de pe terenurile sportive).

    Dacă sunteți în situația de a avea surplus de gunoi de grajd pe care trebuie să îl stocați și căutați o cale de a-i spori valoarea prin compostare, stabiliți cu specialiștii Iridex Group Plastic o discuție în care să stabiliți:
    – Care este cantitatea actuală totală de gunoi de grajd (t/an sau m3/an)
    – Ce tip de deșeuri sunt
    – Care este costul actual al eliminării deșeurilor
    – Care sunt reglementările locale privind emisiile
    – Distanța față de cea mai apropiată zonă locuită
    – Ce spațiu este disponibil pentru instalația de compostare
    – Ce tip de material structural este disponibil în apropiere
    – Ce rezultate se așteaptă în urma compostării

    Iridex Group Plastic vă poate configura cea mai avantajoasă variantă de stație de compostare în sistem GORE® Cover, sau vă poate sugera alte instalații aflate în portofoliul companiei.

    Investițiile în tratarea gunoiului de grajd sunt prinse în sM 4:1, Investiții în exploatații agricole. Încadrarea cererii de finanțare se va face pe domeniul de intervenție 5D (proiectele care vizează investiţii privind depozitarea şi aplicarea gunoiului de grajd/ dejecțiilor de origine animală şi a nămolului de epurare, facilităţi de biogaz, utilaje folosite în agricultură pentru reducerea amprentei GES, precum și tehnologii/ echipamente care contribuie la susținerea unei economii cu un nivel scăzut de carbon).

    Pentru mai multe detalii despre această soluție de compostare, luați legătura direct cu reprezentanții Iridex la e-mail: compostare@iridexgroup.ro sau pe site-ul www.iridexplastic.ro


    Te-ar mai putea interesa

    Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”