Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ȘEFUL APIA anunță când PRIMESC SUBVENȚIILE FERMIERII LA CONTROL ȘI TELEDETECȚIE!

Directorul Agenţiei de Plăţi și Intervenţie pentru Agricultură (APIA), anunț despre subvenții pentru fermierii controlați în 2017 și care așteaptă banii. Foarte mulți producători agricoli au trimis întrebări la redacția Agrointeligența-www.agrointel.ro legate de deblocarea producătorilor agricoli din eșantionul de control.

Adrian Pintea, șeful APIA, ne-a dezvăluit în exclusivitate când sunt programate autorizările la plată pentru agricultorii controlați! 

Fermierii care s-au aflat în control prin teledetecție au fost chemați în luna noiembrie la sediile APIA unde au depus cererea unică ca să semneze rapoartele de control întocmite de firma Gauss.

Acolo unde nu au fost neconformități între harta întocmită de Gauss și realitatea din teren în mare parte s-au putut face plățile către fermieri. Au fost și situații însă în care producătorii agricoli au refuzat raportul și au cerut o reinterpetare a datelor cu modificările cerute de ei. Astfel, APIA a cerut la firma Gauss o nouă reinterpretare care urmează să fie finalizată. Inițial se anunțase că aceste plăți vor fi deblocate pe 15 ianuarie dar, conform declarațiilor de ultimă oră a șefului APIA, Adrian Pintea, autorizările vor începe de săptămâna viitoare.

”De săptămâna viitoare putem da drumul plăților și pentru fermierii care s-au aflat în Campania 2017 la control prin teledetecție”, ne-a precizat directorul agenției de plăți.

31 martie – termen pentru plata tuturor subvențiilor

635.000 de fermieri au deja plata finală făcută, dă garanții directorul agenției de plăți. Într-un interviu acordat pentru ZFLive, Adrian Pintea a reiterat că APIA își propune să finalizeze plățile pentru Campania 2017 la 31 martie și să nu se ajungă la 30 iunie așa cum permit regulamentele europene.

”Ca și noutăți, acum este în plin proces de autorizare la plată a cererilor aferente anului 2017, plăți care au început în data de 4 decembrie după regulamentul european și vrem ca până la finalul lunii martie să închidem aceste plăți. Dacă în anul 2017 am avut un număr de 885.000 de fermieri care au depus cereri unice de plată pentru APIA pot să vă spun că până astăzi (luni, 15 ianuarie n.r) 635.000 de fermieri au deja plata finală făcută. Deja strict din plata finală s-au făcut plăți de peste 550 de milioane de euro, iar din această săptămână se vor plăti cele din bugetul național”, a explicat Adrian Pintea.

Acesta le-a transmis fermierilor care așteaptă banii din subvenții că zilnic APIA face plăți undeva în jurul valorii de 20 de milioane de euro.

”Automat, colegii de la nivelul centrelor locale, centrelor județene, trebuie să acorde o atenție la autorizarea dosarelor, facem plăți zilnic în jurul valorii de 20 de milioane de euro. Iar ne apropiem cu pași repezi și începem pe 1 martie demararea primirii cererilor unice pentru Campania 2018. Rugămintea mea este, disciplină și seriozitate, în sensul în care după cutumele APIA, toți acei fermieri care tu îi ai în baza de date, noi le transmitem o invitație acasă, să se prezinte în data x, la ora x, la funcționarul x. Acel funcționar răspunde fermier de la primirea cererii până în momentul în care are banii în cont”, a mai arătat șeful APIA.

Mai mult Pintea a amintit că agenția de plăți a plătit peste 1,512 miliarde de euro sumă aferentă Campaniei 2017, aici fiind incluse avans plus plățile finale.

”Plafonul de 1,8 miliarde de euro este plafonul alocat pentru anul 2018. Pentru anul 2017, plafonul pe care l-a avut APIA a fost de 1, 772 miliarde, plăți care au fost făcute și am avut o absorbţie de 99%, cele 1,772 miliarde care s-au și rambursat”, a conchis Adrian Pintea pentru sursa citată.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


14 comentarii

 1. suntem in 25 ianuarie – ne spune cineva cei controlati rin teledetentie cand primim bani? de ce nu se anunta dati clare cand intra banii.suntti o armata de functionari faceti d-lor niste programai clare , fiti deschisi ci fermierii.penibil in anul 2018 dupa 10 ani de apia sa dam telefoane doar doar vom afla ceva.PENIBIL !

  1. vreau ca in 2018 sa deschid sire-ul apia si sa vad anunturi cu date precise cand primim banii toate categoriile de fermieri controlati sau nu si nu sa fim la dispozitia unui functionar care ridica din umeri si spune ‘nu stim nimic cand ne da unda verde Bucurestiul’Domnule ministru desfiintati acest Bucuresti care habar nu are ce are de facut !

 2. Domnilor fermieri , care sunteti suparati pe teledetectie- va dau dreptate pentru ca nimeni nu v-a spus cum este cu aceasta teledetectie.
  Cu permisiunea domniilor voartre incerc sa va explic eu , si va rog sa fiti atenti ca altfel ve-ti pierde in continuare.
  In 27.01.2010 am fost la NASA , cape canaveral in florida , am vazut acolo tehnologia viitorului.
  Acolo am vazut imagini ( follow-up) din satelit de o acurateta si precizie de poti numara firele de iarba .
  Gauss , care face teledetectia pentru APIA acceseaza satelitul , face in general trei citiri la stadii diferite de cultura , si livreaza la APIA follow-up-uri in cheie de culori si nu imagini.
  De ce ? simplu in cheia de culori pretul este de 1/4( un sfert ) din pretul in imagini.
  Procedura este asa , fermirii, la depunerea cererilor fac digitizarea asa cum o cred in blocurile fizice , suprafata si culturile pe care le vor insaminta ( sau existente).
  Aceste digitizari se transmit la Gauss , iar Gauss face citirile pentru fiecare parcela si fiecare fermier pe locul digitizat si pentru un grup de culturi continue ( porumb , sorg , etc), le da in o anumita nuanta de culoare , si neconformitatile (c3 c3-c2, etc)
  Teledetectia se realizeaza pe locul digitizat de fermier ( nu umbla sa intrebe unde este parcela fermierului ioan … ex 12a cu porumb ).
  Cum foarte putine parcele sunt corect digitizate (10%) si marea majoritate sunt gresit digitizate , citirea satelitara va va da in loc de porumb – alta cultura sa zicem lucerna.
  Ca sa nu mai ajungeti in aceste situatii , eu va sfatuiesc sa luati un GPS si la un capat a parcelei sa puneti 2( doua) puncte la limite parcelei, le descarcati in calculator , si nu ve-ti mai gresi la digitizare , si teledetectia va va gasii exact asa cum ati spus in cererea de subventie.
  Daca va fi necesar va voi da la momentul respectiv lamuriri tehnice.
  Va doresc mult succes.

  1. Da Domnule Victor,aveti dreptate! Dar ce spuneti de faptul ca eu am terenul intabulat si de multi ani am dat la centrul local coordonatele gps pentru fiecare lot de teren in parte si am facut amplasarea terenului pe harta digitala.Anul acesta la teledetectie spre exemplu dintr-un lot de 4 ha, nu mise recunoaste cultura nici macar pentru 1 ar si nu sunt singurul.Tintr-o tarla de peste 100 de hectare,toti suntem cu aceeasi problema(cam 80 de fermier) Altadata cand am fost la control,am fost in ordine.Terenurile se afla in acelasi loc si coordonatele sunt aceleasi.

  2. Salut d.-le Sorin.
   Se mai intimpla si ceea ce ai sesizat dumneata dar foarte rar.
   APIA , are un sistem de lucru si topografiicare intabuleaza lucreaza in alt sistem , si nu intotdeauna coincid, si atunci apar erori.
   Sorine , spui ca ai fost la control, ai insotit controlul ?
   Controlul pot sa-l faca numai inspectorii APIA , si in raportul de control , trebuie sa fie OBLIGATORIU si masuratori la minim 50% din parcele.
   Daca ai facut digitizarea pe acele masuratori , trebuie neaparat sa iasa exact asa si la teledetectie.
   Sorine , tine-ma la curent , momentan prin agrointeligenta.

  3. Te înșeli domnule Victor.Eu mi-am digizat bine terenurile, mai mult am intabulate din ele .Astia care fac teledetectie greșesc, nu fac diferența între porumb și fan sau nu fac bine măsurătorile. Am o plantatie de Paulownia în primul an ,pe parcela intabulata, nu o văd. Poi ce naiba sa vadă când ei fac control în noiembrie când nu mai au frunze,sunt doar niște bete maronii de culoarea pământului.Clar ca au văzut arat terenul și atât. Numai ca cei de la apia au fost în vara și au văzut plantația. Am avut anexa .Așa ca va contrazic din experiența.

 3. Cine mai este si firma Gaus, cine este in spatele ei, cati bani primeste/ oare banii astia nu erau maibuni sa intre in calculul subentiei la Ha si sa se intensifice controlul pe teren, dar adevarat, nu asa cum se face acum.
  Eu am fost controlat clasic si am vazut ca baietii masoara din masini, cand le-am atras atentia, m-iau adresat cateva urari de bine. Dupa ce am vorbit cu sefii lor, am primit niste reduceri de suprafete de nu pot sa va spun. Si totusi mai bine clasic decat prin teledetectie care este o gluma. Anul trecut am fost si la teledetectie si Gaus a vazut sorg in loc de porumb. Stau si ma intreb, CUM AU REUSIT? Eu de fapt cultivasem PORUMB.

 4. Firma Gauss e neserioasa. Nu face bine măsurătorile, vede făn în loc de porumb şi multe alte confuzii .O mare abureala, aceasta firma .Dacă tot ne controlează, sa facă control în teren la toți nu doar la unii .Se pare ca suntem unii cu lipici la control .

 5. Eu sunt blocat la SCZ din cauza ca am un crotaliu -de la un taur- care a primit subventie pentru anul de cerere 2016, si mi sa spus la APIA ca pana cand nu se corecteaza in soft ca si TAURII sa primeasca anual – nu am liber la plata

 6. Buna ziua .Nu sunt relevante controalele prin teledetectie Sunt mi se pare relevant ce se spune .Firma gaus merge dupa cadastru lucru care nu este corect .Intabularile sunt incerte sunt facute din birou .Teledetectia este o abureala .Undele solare se propaga pe pamant si se trasmit catre satelit .Nu sa mai facut zboruri pentru a identifica din 2010.Dati drumul la plati lasati minciunile.

Scrie un comentariu