Creșterea animalelorŞtiri agricole

PĂȘUNATUL DE IARNĂ, doar pe TERENURI PROPRII sau cu ACORDUL SCRIS AL PROPRIETARULUI!

Guvernul a luat printr-o ordonanță de urgență o decizie importantă pentru crescătorii de animale. Decizia guvernamentale reglementează condițiile în care animalele pot fi pășunate pe terenurile agricole în sezonul rece.

În perioada de iarnă, pășunatul animalelor domestice va fi permis pe perioada întregului an crescătorilor care sunt proprietari sau dețin cu orice titlu terenuri agricole ori au acordul scris al proprietarilor de terenuri agricole, pe care se pășunează.

Măsura a fost luată miercuri, 20 decembrie, de Guvern printr-o ordonanță de urgență care ridică interdicția pășunatului în perioada 6 decembrie – 24 aprilie, pentru o parte din proprietarii animalelor domestice. 

Guvernul a stabilit, prin ordonanță de urgență, modificarea prevederilor art. 23 alin.(1) lit.c) din Legea nr. 407/2006 a vânătorii și a protecţiei fondului cinegetic. Potrivit noii reglementări, „se interzice păşunatul animalelor domestice în terenul agricol între 6 decembrie şi 24 aprilie, cu excepția cazurilor în care proprietarul animalelor domestice este proprietar sau deține cu orice titlu terenul agricol sau are acordul scris al deținătorului de teren pe care se pășunează”.

Vechea reglementare prevedea interdicția pășunatului pentru toți crescătorii de animale. Această interdicție ar fi putut să conducă la producerea de însemnate pierderi de animale prin mortalități, să creeze premisa renunțării la activitatea de creștere a animalelor, depopulării spațiului rural, dispariției locurilor de muncă și imposibilității asigurării hranei pentru populație.

De asemenea, aplicarea sancțiunilor contravenționale pentru crescătorii de animale care sunt proprietari sau dețin cu orice titlu terenul agricol sau au acordul scris al deținătorului de teren pe care se pășunează, pe de o parte, iar pe de altă parte, așa cum s-a mai evidențiat, pierderile importante în rândul efectivelor de animale și reducerea veniturilor crescătorilor de animale, ar putea determina consecințe negative sociale și economice.

Prin aplicarea actului normativ adoptat miercuri, România își menține calitatea de producătoare și exportatoare de produse de origine animală și va avea o contribuție semnificativă la creșterea produsului intern brut.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

  1. Vreau sa aud si vocea specialistilor din Institutul de pajisti,a profesorilor de la catedra de specialitate din cadrul universitatilor ,intrucat toti sunt platiti din bani publici

  2. Doar apeland la Judecatorie poti lua ceva de la ciobani.Drumuri,nervi,timp pierdut etc.Politia nu te ajuta cu nimic,ba chiar ii apara uneori, pentru ca de la ciobani i-si primesc branza si mielul de Pasti.Sunt patit.!

  3. Daca pasuneaza fara voia ta,numai apeland la Judecatorie poti sa-l determini sa plateasca.Politia nu-i face nimic,ba uneori il apara,pe4ntru ca de la cioban ia branza si mielul de Sf. Pasti.Sunt patit!

    1. Nu doar pasunile sunt distruse de oile ciobanilor ci si lucernierele si culturile de toamna . Bineinteles nu poti sa acuzi toti ciobanii dar sunt unele specimene care se cred stapanii tuturor terenurilor si isi trimit angajatii cu oile peste tot unde este hrana ,,, dar nu pe ale lor,,, de pe terenurile lor trebuie stransa recolta si dusa pentru iarna, cand nu se poate iesii cu oile la pasunat .Daca te duci la cel care ste cu oile iti spune ,,,, patronul ma trimis,,,, daca te duci la patron iti spune ,,, eu nu l-am trimis nicaieri el sa dus,,,, si uite asa tu ca si proprietar de teren cu culturi insamantate si declarate la APIA esti tinut de prost de catre ciobani si angajatii lor.

  4. Guvernul respectă constitutia dreptul la prorietate /vănătorul intră pe trenul meu cum pofteste fără să tină seama de cultură /perioadă/ că asa a fost /iar vănatul se hrănea în cultura mea /eu cu paguba el cu foloase/vănătorul să ia exemplu de la TIRIAC,să asigure vănatului,hrană ,tratament,adăpost.

  5. Asta inseamna un guvern fara cojones , care incearca sa arunce cate o acadea unor anumite sectoare defavorizate in timp ce aproba legi prin care isi protejeaza spatele si averile .

  6. Bunele practici agricole pentru care EUROPA acorda bani fermierilor tocmai sa le respecte -oare acestea sunt respectate? Nu cumva guvernul incalca cu buna stiinta legea si intelegerile cu comisia europeana?

Scrie un comentariu