Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

EXCLUSIV! Subvenții APIA: Când vor intra LA PLATĂ FERMIERII CARE AU FOST LA CONTROL ȘI TELEDETECȚIE!

Veste pentru fermierii care nu au primit niciun ban de la agenția de plăți pentru Campania 2017! Producătorii agricoli din control n-au încasat subvenția pentru plata finală deoarece aceştia necesită verificări suplimentare ţinând cont de neconformităţile constatate, verificări ce se realizeză în sistemul informatic, iar dacă dosarele respective sunt impactate de dezvoltări noi, acestea nu se realizează decât după contractarea serviciilor de dezvoltare şi mentenanţă ale sistemului informatic. Acest lucru este valabil şi pentru fermierii din eşantionul de control clasic şi teledetecţie. 

APIA a comunicat pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro că referitor la corecta gestionare a datelor de control în vederea acordării plăților directem aceasta presupune verificarea și respectarea condițiilor în care se acordă ajutorul în conformitate cu Articolul 37 al Regulamentului (UE) nr. 809/2014. Pe scurt, aceasta înseamnă verificarea fiecărei parcele declarate: localizare, suprafață, aspecte privind utilizarea/ acoperirea terenului etc.

În cadrul controlului prin teledetecţie, parcelele declarate de către fermieri în cererile de plată sunt verificate pe baza imaginilor satelitare. Controlul se efectuează pe baza imaginilor multispectrale de înaltă şi foarte înaltă rezoluţie pe care s-au interpretat stadiul de vegetaţie al culturilor, limitele de culturi sau parcelele şi tipurile de culturi, imaginile fiind preluate în etape diferite în lunile aprilie, mai, iunie, iulie şi august.

În procesul de fotointerpretare, ce are în vedere identificarea și digitizarea parcelelor realizată de fermieri în IPA –online, se determină suprafaţa fiecărei parcele ținând cont de limitele parcelelor din care au fost excluse suprafețele neeligibile intersectate cu schițele realizate de fermieri.

Pentru fermele care în urma controlului prin teledetecţiei au cel puţin o parcelă cu cod tehnic ce semnalează diferite neconformități (de exemplu: suprafețe confirmate în urma controlului mai mici decât cele declarate), se realizează acţiunea de “follow-up” care are drept scop clarificarea cu fermierul a neconformităților identificate de prestatorul care execută controlul prin teledetecţie. Acţiunea Follow-up este realizată de APIA și are drept scop clarificarea cu fermierul a neconformităților identificate în cadrul controlului prin teledetecţie.

După finalizarea acțiunilor de clarificare cu fermierii, ca parte componentă a activității de controlul prin teledetecție, conform fluxului de autorizare, se vor efectua controalele administrative în urma cărora se vor genera rezultatele finale, respectiv autorizarea la plată. La această dată activitatea de control prin teledetecție inclusiv întalnirea cu fermierul este finalizată urmând ca după verificări și pregătirea bazei de date IACS să se efectueze operațiunile de import a rezultatelor finale ale controlului prin teledetecție pentru întreg eșantionul de 76024 fermieri selectați la control prin teledetecție în anul de cerere 2017.

”Având în vedere că APIA stabileşte criteriile în urma cărora se efectuează plăţile, astfel încât să nu existe riscul de a face plăţi excedentare care ulterior să ducă la constituirea unor potenţiale debite, estimăm că începând cu luna ianuarie nu vor mai exista restricţii privind fermierii din eşantionul de control, cu excepţia cazurilor impactate de controalele de primăvară”, a precizat agenția de plăți pentru Agrointeligența-www.agrointel.ro.

În Campania 2017 au intrat la control 116.146 de fermieri din care 4.043 pe zootehnie și 5.518 la ecocondiționalitate. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


15 comentarii

 1. Si noi am fost implicati in teledetectie , nu am fost anuntati de APIA Hunedoara, nu am primit niciun leu pe 2017 ci doar promisiuni . S-au gasit niste mici diferente dar am inteles ca vom fi penalizati si atat urmand a se solutiona problema dar vom primi sumele aferente.In anii anteriori au fost controale de toate tipurile inclusiv pe teren cu aparatura specifica si nu au aparut diferente de suprafata iar acum le-au depistat. Parca s-ar cauta nod in papura …doar doar mai taie din banii primiti de la UE. Ma intreb daca doar noi cu suprafete mici am fost teledetectati sau si ceilalti ?! Oare la nivel central se cunoaste cum se fac platile si cum se solutioneaza de catre APIA problemele fermierilor din tara ?! NU am inteles de ce fermierii care au avut ,,un alt tip de teledetectie” din judetul nostru, desi au avut diferente ca si noi , au primit sumele integrale chiar in anul 2017 ?! Am sperat ca pe timpul pesedistilor va fi mai bine in tara dar m-am inselat din mai multe puncte de vedere inclusiv APIA. Nu vor primi votul meu , sa fie siguri de asta !

 2. am fost chemat la apia ptr probleme cu teledetectia era o umbra langa valcel] la una di parcele (eu am 3) am semnat 3 hartii {nu mi s-a spus de ce} si n-am primt decat avasul in vara. Teledetectia o teapa! sa veniti sa va mai votam.Va fac si propaganda negativa.HOtilor!

 3. din cauza angajatiilor de la apia nu am luat scz la ovine deorece zic dinsi ca nu am solicitat , dar dinsi au completat cererea nu noi si au vazut destul de bine ca eram eligibila ca aveam 175 de oi . ce va mai mirat ca nu se dau banii , oile traiesc cu aer. tinti-va cei de la apia banii ptr voi

 4. De trei ani am inceput sa fac agricultură si niciodata nu am primit banii la timp . Sunte-ti o rusine pt țară asta . Sunt banii nostri pe care ii tine-ti voi cum vreti .

 5. Poate ii bagati la plata prin vara asa si pe cei care au fost la control sau mai bine ne dati la anu gramada si pe 2018 2019 ca noi nu avem nevoie de bani ce draq sa facem cu ei voi aveti aveti mai multa nevoie pamantu galebn sa va manance hoti ordinari.

 6. Așa explicații si declarații ați dat si in campania de depunere a cererilor pt anul 2017?! Parca sunau altfel ! Nu v-au ieșit șpăgile de la cei care asiugarau mentenanța programului de implementarea plăților ?! Niște gunoaie asta sunteți ! In 2018 va vom lasă fără “liderii” ăștia ai nostrii care va accepta in numele nostru toate ordinariile si toate minciunile ! Si atunci sa vedem dacă va mai permiteți sa mințiți ordinar de fiecare data !

 7. Nesimtiti ordinari ce sunteti noi daca acvem sa va dam bani le stat la anaf ne bagati penalizari ne distrugeti dc nu ati facut controale pana a inceput sa se faca plata ca ati avut toata vara si toata toamna timp dar asa e in romania numai hoti si hiene sa ma pis pe subventia voastra care o dati in 1000 de transe si pe care nu o dati la timp am ramas cu terenu nearat am de platit ingrasmant etc etc dar pe voi va doare fix in…. o lungiti cu controale mi e scarba de voi cand o sa bagati bani vin si le dau foc in fata voastra nesimtitilor…..

 8. Am picat la control la teledetectie.am înființat 0,54ha lucernă,dar aparatele nu au detectat cultura cu toate că eu am cosit odată lucerna.La mine in sat masuratul terenurilor s-a facut cu panglica(metrul)în anii 90.Dacă am un pârâu in capătul terenului s-a măsurat până în mijlocul pârâului.Pe titlul de proprietate am o suprafață iar în teren alta pentru că nu pot ara până în mijlocul pârâului,fiind dig.

 9. Daca tot sunti asa de buni la eledetectie va propun sa faceti teledetectie la toate erenurile nedeclarate la APIA si neintretinute si sa le luati banii celor care le detin.
  Asa vom avea o tara frumoasa si ingijita si totii bosii care au sute de ha de teren in proprietate si nu le intretin sa plateasca .
  Sunt zeci de terenuri agricole in apropierea localitatilor unde se nepoziteaza gunoi .moloz si buuieni de 2 m .APIA nu ia nicio masura dar daca eu declar gresit cu 1 m mai la stanga sau mai la dreapta sunt penalizat cu de 3 ori suprafata???
  Dece mediu nu face nimic si APIA nu are interes.
  Ex .
  Am 2 parcele lucrate de 10 ani si un vecin are intr ele 1 ha de buruieni si bischeti.
  Nu am reusit 2 ani sa cultiv nimic ca a plouat si a fost mlastina. Am declarat teren intretinut deoarece am cosit de 2 ori.
  A venit APIA si a zis ca ma penalizeaza ca nu am insamantat 2 ani consecutiv si nu pot sa declar faneata ca e teren arabil.
  Eu am fost penalizat vecinul care e mare ,,bugetar,, la oras si a investit banii castigati ,,cinstit,, mii de euro i n teren ca e mai sigur ca la banca.
  Nu vrea sa-l arendeze nu vrea sa-l lucreze(ca de e director) si nici nu-l penalizeaza nimeni .
  Eu platesc arenda -el nu plateste nimic.
  Eu platesc impozit si cass din arenda -el nu plateste nimic ca e sub 2 ha.
  Eu pierd bani cu lucrarile-el castiga bani ca terenul din jur este intretinut si arara bine iar terenurile sporesc investitia .
  Eu platesc rate la banci pentru utilaje-el din spaga mai cumpara un ha.
  Eu sunt cintrolat de APIA -ITM-mediu etc.El primeste legi noi si poate sa-si reangajeze rudele la cabinet sau la institutia in care lucreaza si era cercetat de ANI pentru conflict de interese.
  Deci ce parere aveti Bugetar sau Fermier??

  1. Da ai dreptate. Aceadta trebue sa ajunga la prim ministru si pe posturile tv.cu propunerea ca cei care au lucrat la stat pe functii de conducere sau control 10 ani sa nu mai aibe dreptul sa lucreze la stat sa-si faca firma si sa ne arate cum se lucreaza si se face profit.

 10. Mizerie de tip comunist.
  Dati banii hotilor si daca cineva va pacaleste le luati oricum totul inapoi. Voi sunteti statul si statul face ce vrea cand vrea.Povesti de adormit copii.
  Nimeni nu face atata birocratie in UE si nici nu saraceste fermierii ca voi.
  Aveam nevoie de bani sa ne platim imputurile si arenda restante pe 2017 .
  Avem nevoie de bani sa platim ingrasaminte si salarii. Bancile nu ne mai dau ca nu stiu ce va fi la primavara cu politica voastra.
  De ce ne furati pe noi cei care producem 6% din PIB?
  De ce sa dam dobanzi si sa ne imprumutam cand trebuie sa incasam bani??
  Am avut seceta cumplita in acest an.Am pierdut peste 50% din recolte.
  Nu ati nimic pentru sprijin la seceta desi UE va da daca cereti!!
  Vreti sa devenim toti ciobani sa nu mai respectam nicio lege??

Scrie un comentariu