EXCLUSIV! TÂNĂR FERMIER – AJUNS ÎN ÎNCHISOARE după ce A CONDUS TRACTORUL FĂRĂ PERMIS!
agrointeligenta.ro -Într-o țară în care legile de care beneficiază parlamentarii sunt mai importante decât cele care afectează viața de zi cu zi a românului, deciziile judecătorești încă mai fac abstracție de ceea ce decide Întala Curte de Casație și Justiție. Iar astfel de sentințe nu fac decât să descurajeze oamenii care muncesc, o parte din puținii tineri care se mai zbat să își facă un rost în țara unde legile se fac și se aplică să le fie bine numai celor puternici.
A simțit-o pe pielea lui un tânăr fermier. În timp ce Agrointeligența – www.agrointel.ro scria și informa pe larg în articole despre decizia ICCJ de a nu incrimina condusul tractorului fără permis, exact această faptă avea să îi aducă zile de închisoare. Totul cu ”ajutorul” unui om al legii răzbunător și al unei justiții în care este mai ușor să pedepsești ”la sânge” faptele minore, care nu au cauzat nimănui nici un prejudiciu, pentru a le trece cu vederea pe cele care, cu adevărat, trag țara înapoi.
Pe 23 iunie 2017, tânărul P.T (decizia de a nu publica numele fermierului aparține redacției Agrointeligența – n.r.) dintr-o localitate din județul Cluj, primea o sentință care să îi dea întreaga viață peste cap. Totul după ce pe 19 octombrie 2015, șeful de post din sat și polițistul local l-au ”prins” conducând tractorul fără permis. De fapt, când l-au ”surprins”, fermierul nu era în cabină, ci meșterea la motorul tractorului oprit pe marginea drumului.
Permisul de conducere îl avea suspendat pentru alcoolemie depistată la o razie când conducea mașina personală, iar legea îl împiedica, până la depășirea perioadei de pedeapsă, să dea pentru alt permis. Așa că tot legea îl împiedica să aibă permis într-o perioadă în care baloții trebuiau aduși de la câmp pentru hrana animalelor. În plus, tânărul era știut că nu folosea tractorul pe drumul public, însă în acea zi, fermierii au fost nevoiți să intre pe șosea pe o porțiune de 500 de metri din cauza poleiului ce împiedica încărcătura să poată fi transportată pe drumul de țară. Și fix atunci, coincidență, potera era…la datorie!
Ce a urmat cred că vă dați seama. Organul legii a fost și acuzator și martor că tânărul a condus tractorul pe drumul public având permisul suspendat. ”Martor a fost chiar polițistul comunitar care l-a adus pe șeful de post cu mașina Primăriei”, ne explică tânărul.
Mașina agricolă nu era înmatriculată (tatăl fermierului depusese cererea în acest sens la Primărie), iar pentru această faptă, fermierul a fost achitat conform ”OUG nr 21/2014 care zicea că tractoarele nu sunt considerate autovehicule”. Dar având totuși motor, l-au condamnat pentru condusul fără permis. ”Știam că, legal, pot să-l conduc cu permisul anulat și ÎCCJ a dat sentință clară în care specifica despre tractoare că nu au nevoie de permis”, ne-a spus fermierul.
„În ce priveşte infracţiunea de conducere pe drumurile publice a unui vehicul fără permis de conducere, Curtea reţine că în cauză în sarcina inculpatului T.P s-a reţinut că acesta, la aceeaşi dată şi pe acelaşi drum public din comuna (…) judeţul Cluj, a condus tractorul cu seria (…), având permisul de conducere anulat, urmare a suferirii unei condamnări anterioare pentru o infracţiune la regimul rutier (art. 336 alin. 1 Cod penal).
Pentru această infracţiune prima instanţă a dispus condamnarea inculpatului la pedeapsa de 9 luni închisoare.
Criticile aduse de inculpat raportat la această infracţiune, alegaţii prin care a solicitat achitarea sa întemeiat pe lipsa tipicităţii infracţiunii în contextul înţelesului noţiunii de tractor în lumina dispoziţiilor legale în vigoare (aşa cum au fost ele modificate prin OUG nr. 21/2014 şi interpretate de ÎCCJ prin decizia 11/2017) nu pot fi primite.
În acest sens Curtea subliniază că, incriminarea de la art. 335 alin. 2 Cod penal stabileşte fără dubiu că legiuitorul a înţeles să sancţioneze conduita persoanei care, fără a deţine un permis valabil (tezele fiind acelea de conducere cu permis necorespunzător categoriei, cu permis retras sau anulat, ori a cărui drept de conducere a fost suspendat), conduce pe drumul public un vehicul”, se arată în decizia judecătorească de condamnare.
Mai departe, sentința definitivă descurajează complet fermierul: ”Va condamna pe inculpatul T.P. pentru săvârşirea infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere prev. de art. 335 alin. 2 Cod penal cu aplicarea art. 44 alin. 1 Cod penal la pedeapsa de 6.000 lei amendă penală (reprezentând 200 zile amendă a câte 30 lei/zi amendă). În baza art. 15 alin. 2 din Legea 187/2012 rap. la art. 83 Cod penal din 1969 va dispune revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei de 11 luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr. 552/2013 a Judecătoriei Turda, definitivă prin decizia penală nr. 49/07.02.2014 a Curţii de Apel Cluj şi va dispune ca inculpatul să execute această pedeapsă în regim de detenţie alături de pedeapsa aplicată prin prezenta hotărâre”.
”Am achitat 6.600 de lei și am executat 5 luni și 20 de zile în care am muncit în cadrul penitenciarului în gospodărie 4 luni să îmi adun 61 de zile câștig. Nici acum nu îmi vine să cred ce mi s-a întâmplat, cât de răzbunătoare poate fi lumea și cât de crudă justiția. De ce să lăsăm tinerii să facă ceva în țară, să încerce să facă agricultură? După gratii cu ei!”, spune fermierul.
Tânărul este decis să își caute dreptate la CEDO. Este convins că acolo i se va da dreptate și știe și că va fi un drum anevoios. Cu o pedeapsă executată, fermierul ne-a contactat pentru a-i publica povestea tocmai pentru ca și alți agricultori să știe și să fie avertizați că legea încă se mai aplică ”după ureche”, că dacă cineva vrea să le facă rău o poate face fără opreliște. Cu un gust amar, tânărul speră că măcar un decident politic va lua măsuri și vidul legislativ care lasă loc de atâta interpretare va fi umplut cu un text de lege clar, care să pedepsească faptele care aduc un real prejudiciu societății.
Iar în final, ca situația să fie cu adevărat scandaloasă, sentința judecătorească îl împiedică pe tânărul fermier să dea din nou pentru permis. Are de așteptat un an și o zi de la condamnarea definitivă pentru a se putea urca din nou pe tractor. Și, în aceste condiții, ce soluție are un tânăr în afara celei de a lua drumul străinătății, lăsând în urmă pământul nelucrat al familiei și țara care îl privează de libertatea pentru că a vrut să muncească…?
Citiți și restul articolelor despre acest subiect:
CURTEA SUPREMĂ A DECIS! TRACTORUL POATE FI CONDUS PE DRUMURI PUBLICE FĂRĂ PERMIS!
IMPORTANT pentru PROPRIETARII DE TRACTOARE! DECIZIE PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL!
AI NEVOIE DE CARNET pentru A CONDUCE TRACTORUL? Iată ce spune POLIȚIA ROMÂNĂ!
Ce reguli trebuie să respecți pentru a circula cu tractorul pe drumurile publice
CCR cere SCHIMBAREA LEGII: CONDUCEREA FĂRĂ PERMIS A UNUI TRACTOR pe drumurile publice – PERICOL SOCIAL!