FAMILIA GRIGORIU, puternică și după ce A VÂNDUT IRLANDEZILOR!
agrointeligenta.ro -Cu peste 7.000 hectare lucrate, producătorul de panificație Pambac controlat de ei și un portofoliu impresionat de clienți cărora le furniza îngrășăminte, produse fitosanitare și semințe, familia Grigoriu din Bacău era unul dintre importanții jucători zonali de pe piața inputurilor și agriculturii până în urmă cu 2 ani. Acela a fost momentul când au decis să-și vândă o parte din afacere.
În 2015, presa de specialitate anunța o tranzacție pentru suma de 19,4 milioane de euro prin care irlandezii de la Origin Enterprises PLC au achiziționat via ”Calea Limited Malta” și ”Origin Crop Technologies Limited”, distribuitorul de îngrășăminte Comfert din Bacău, cu un portofoliu de 1.900 de clienți din domeniul agricol, societate fondată în 1998 de Cătălin Grigoriu. Tranzacția urma să fie suplimentată cu un ”bonus” în 2020, dacă compania ar fi urmat să evolueze satisfăcător în următorii 5 ani de la parafarea transferului de proprietate.
În spatele Origin Enterprises, la momentul anunțului tranzacției cu Cătălin Grigoriu se aflau elvețienii de la Aryzta, cu activități în industria alimentară. Grupul Origin, care este prezent pe piețele din Marea Britanie, Polonia și Ucraina și oferă consultanță agricolă și inputuri, a mai achiziționat în vara lui 2015 distribuitorul de îngrășăminte Redoxim, din localitatea Ghiroda, județul Timiș (cu un portofoliu de 2.000 de clienți printr-o rețea de distribuție formată din 55 de unități de retail), pentru care a plătit suma de 31,5 milioane euro (plus o altă tranșă de 3,5 milioane euro ce urma să fie plătită la un an de la încheierea tranzacției) către acționarii români.
După anunțul vânzării de către Cătălin Grigoriu a firmei sale de inputuri, acesta a intrat într-un con de umbră din punct de vedere mediatic. Îl regăsim ca administrator al Comfert SRL alături de un irlandez și de administrator al producătorului de pâine Pambac Bacău alături de tatăl său Mihai (fost director al combinatului chimic Galați și fondator al afacerii sub umbrela Comfert). Prin firma Comfert Agricultură SRL, Însă Grigoriu rămâne și un jucător major pe piața producției vegetale în județele Bacău și Neamț: comunele Sagna (NT), Flipești (BC), Românești (BC), dar și cu un centru în Mărășești (VN).
Societatea Comfert Agricultură o controlează în procent de 20%, alături de soția sa, care are 80%. Într-un top județean al subvențiilor încasate de la APIA, firmele Comfert Agricultură SRL și Moldova Farming SRL (deținută în parte de Comfert Agricultură) se plasează pe poziția a treia, după companiile grupului Agricola Internațional și afacerile oneșteanului Șerban Lucian Nicolae. Moldova Farming SRL a încasat ca subvenții 5,45 milioane lei, iar Comfert Agricultură 1,74 milioane lei. În timp ce Comfert Agricultură a cunoscut o reducere a turației motoarelor din 2015 încoace, Moldova Farming crește puternic, în ultimul an fiscal încheiat ajungând la o cifră de afaceri de 17,2 milioane lei, de două ori și jumătate mai ridicată decât cea din anul precedent.