Ştiri agricoleStrategii de afaceri

SCHIMBĂRI MAJORE pentru PFA! MODIFICĂRILE care au intrat ÎN VIGOARE DE LA 1 IANUARIE 2018!

Schimbări importante pentru PFA au intrat în vigoare de la începutul acestui an. Persoanele fizice autorizate (PFA), alături de celelalte categorii de contribuabili care obțin venituri din activități independente, vor achita, începând cu veniturile din ianuarie 2018, contribuții la pensii (CAS) și sănătate (CASS) la nivelul noului salariu minim pe economie respectiv de 1.900 lei, conform unei ordonanțe de urgență publicată anul trecut în Monitorul Oficial. 

Astfel, contribuția pentru pensii este de 25%, aplicabilă unui venit ales de către contribuabil cel puţin egal cu salariul minim brut pe ţară, iar contribuția pentru sănătate este de 10%, aplicabilă aceluiași venit minim.

În cazul în care contribuabilul alege să achite CAS și CASS la nivelul salariului minim brut pe economie, începând cu data de 1 ianuarie 2018, acestea vor fi în sumă totală de 665 de lei, defalcate astfel:

-contribuția pentru pensii va fi în sumă de 475 de lei;

-contribuția pentru sănătate va fi în sumă de 190 de lei.

Declarația se depune la organul fiscal central competent de către persoanele fizice care realizează venituri asupra cărora se datorează contribuţiile.

Persoanele fizice obligate la plata contribuției de asigurări sociale și/sau a contribuției de asigurări sociale de sănătate depun declarația la organul fiscal competent, până la data de 31 ianuarie inclusiv a anului pentru care se stabilește contribuția de asigurări sociale și/sau contribuția de asigurări sociale de sănătate. În cazul celor care încep o activitate în cursul anului, declarația se depune în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Declarația se depune, pe suport hârtie, direct la registratura organului fiscal sau la oficiul poștal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire sau prin celelalte metode prevăzute de lege.

Data depunerii declarației este data înregistrării acesteia la organul fiscal sau data depunerii la poștă, după caz. 

Citiți totul despre plata CAS și CASS pe www.avocatnet.ro  și www.legestart.ro


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


9 comentarii

  1. Baaaa nenorocitilor voi chiar vreti sa ne terminati fale asa lu aia care au sute mi de hectare da pe astia mai mici ii omorati cu legile voastre dr cacat care le schimbati in fiecare zi voi de la atat stat ati inebunit iesiti in plm la munca si voi sa nu mai aveti timp sa ganditi aiurea.

  2. sunt PFAuri cu peste 400 de ha de teren arabil primesc subventii de la apia rambursari de tva de la anaf dar ei nu au macar un angajat lucreaza doar in campanie cu oameni la negru. trebuie limitata suprafata pe care o ferma o poate detine.

Scrie un comentariu