Ştiri agricoleStrategii de afaceri

SCANDALOS! Fabrica de zahăr Diamant SE ÎNCHIDE! Nemții au cumpărat-o și acum DISPONIBILIZEAZĂ TOȚI ANGAJAȚII!

Foto: ebihoreanul.ro

Fabrica de zahăr Diamant se va închide începând din această primăvară. Comitetul de conducere a luat decizia închiderii fabricii pe 29 decembrie, după ce negocierile purtate de patronatul german Pfeifer&Langen cu fermierii cultivatori de sfeclă de zahăr din Bihor, Arad, Satu Mare şi Timişoara pentru preluarea fabricii au eşuat. 

”Nu ne-am înţeles la preţ. Suma pe care ne-au cerut-o depăşea posibilităţile noastre”, a declarat pentru www.ebihoreanul.ro patronul Agroind Cauaceu, Dan Corbuţ, unul dintre reprezentanţii celor 85 de fermieri.

În urma eşuării negocierilor, angajaţii fabricii au aflat miercuri, în prima zi lucrătoare din an, că urmează să fie disponibilizaţi. ”Din câte am înţeles, disponibilizările se vor face în două tranşe, în funcţie de cum se termină de produs şi vândut stocurile de zahăr”, a povestit un muncitor.

Până miercuri după-amiază, conducerea fabricii nu notificase încă Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bihor cu privire la iminenţa unor disponibilizări colective. ”Deocamdată nu am primit nicio înştiinţare oficială. Probabil acest lucru se va întâmpla în perioada următoare”, a afirmat directorul AJOFM, Békési Csaba.

Fermierii vor trebui să se reprofileze

Închiderea fabricii de zahăr Diamanat îi va afecta atât pe cei 214 angajaţi, cât şi zecile de fermieri bihoreni care cultivă sfeclă de zahăr pe cele circa 2.500 hectare de teren.

”Având în vedere că sfecla este o cultură care se plantează primăvara devreme şi se recoltează târziu, în toamnă, cel mai probabil fermierii se vor reprofila. Sfecla de zahăr este o plantă tehnică pe care, dacă nu ai contract ferm cu o fabrică, nu ai cum să o valorifici”, a spus directorul Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan.

Încetarea producţiei de zahăr în Oradea este o măsură previzibilă în condiţiile în care Pfeifer&Langen a anunţat încă din septembrie, anul trecut, că aceasta va fi vândută sau închisă.

Prețul sfeclei în România – prea mare

Reprezentanţii patronatului german au declarat la acea dată că fabrica de zahăr ca nerentabilă, deoarece cumpără sfeclă de pe piaţa locală la un preţ  aproape dublu față Germania şi Polonia.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


11 comentarii

  1. tin sa mentionez ca pretul de achizitie al sf.de zahar cu toate bonusurile posibile a fost de 30 euro/to la cursul zilei de recertie.Din 33 fabrici care exista pina in 1989 au mai ramas3 (trei)Diamantul capital german a inchis in favoarea lui Agrana capital austriac care va rezista si va minca Zaharul Bod Vedem noi atunci pret zahar in supermarcet.Dl Vadim Tudor a avut dreptate a spus ca nu ne vindem tara, nu am vindut-o am dat de geaba.

  2. Muncitorrii din fabrica Diamant nu va lasati, unitiva cu fermieri si luati-va fabrica inapoi, tara asta este vanduta pe bani de nimic, se va aduce zahar din Germania produsele agricultorilor si muncitori din Romania o sa fie in strazi.

    NU a venit neamtul si a zidit-o nici nu a lucrat in ea, nici nu a reparat-o, au venit cu managementul lor, au mai vopsit, au adus utilaje (poate, nu cunosc cazul dar stiu ca zeci si sute de fabrici au fost vandute pe bani de nimic in Ro dupa care investitori le-au vandut pe fier vechi cu profit de 2x si de 10x mai mare dacat le-au cumparat.

    1. Nemti vrb hotiii…li se permite mult strainilor in tara noastra….acolo sa ajuns sa se inbogateasca si guvernu nu face nimic…stiu cine sunt nemti…mincinisi…profitori…

  3. Pretul unei to de sfeclă e 50 de euro nu 520 cum scrie in articol . Apoi proprietarii fabricii fac ce vor vor cu ea , că e a lor , nu ? Sau ar trebui să o dea gratis ? Disponibilizatii isi vor găsi repede un loc de muncă pt ca se caută mii de muncitori nu sute .

    1. in rrromanika inca mai sant destui naivi care dupa 28 de ani de capitalism dambovitean inca mai cred ca firmele si afacerile exista ptr.plata de taxe si impozite si ptr.generarea de locuri de munca

  4. Da imi plac foarte mult orce articol pe care il dati, mai ales ca doresc si eu sa-mi produc,pentru familieproduse naturiste. Am inceput cu Livada, acum cu Solar

Scrie un comentariu