Ştiri agricoleSubvenţii APIA 2018

ANUNȚ IMPORTANT de la GUVERN! AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU PLĂTIT FERMIERILOR!

Plata Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT)! Miercuri, 10 ianuarie, Guvernul a aprobat plafoanele ANT pentru sectorul vegetal are se încadrează în limita sumei de 114.634.650 euro. Sumele sunt așteptate de toți fermierii din România care cultivă teren agricol și care au depus cerere la APIA. 

În ședința de Guvern de ieri, 10 ianuarie 2018, s-au aprobat, printr-o Hotărâre, plafoanele alocate ajutoarelor naționale tranzitorii în sectorul vegetal pentru anul de cerere 2017 care se încadrează în limita sumei de 114.634.650 euro. Suma se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2018 şi se distribuie astfel:

-110.891.950 euro pentru culturile amplasate pe teren arabil;
-7.150 euro  pentru in pentru fibră şi cânepă pentru fibră;
-1.656.200 euro pentru tutun;
-109.200 euro pentru hamei;
-1.970.150 euro pentru sfeclă de zahăr.

Culturile amplasate pe teren arabil sunt:

a) cereale pentru boabe: grâu, secară, orz, orzoaică, porumb boabe, sorg, orez şi alte cereale;
b) leguminoase pentru boabe: mazăre, fasole şi alte leguminoase pentru boabe;
c) rădăcinoase: cartofi, sfeclă de zahăr, rădăcinoase furajere şi alte rădăcinoase;
d) plante industriale, din care: plante textile: in pentru fibră, cânepă pentru fibră; plante uleioase: floarea-soarelui, rapiţă, soia boabe, in pentru ulei; alte plante industriale: tutun, plante medicinale şi aromatice;
e) legume: tomate, ceapă, usturoi, varză albă, ardei, pepeni verzi şi galbeni şi alte legume;
f) furaje verzi în teren arabil: furaje verzi anuale, furaje verzi perene (lucernă, trifoi) şi alte furaje verzi în teren arabil;
g) căpşunerii;
h) loturi semincere;
i) alte culturi amplasate pe teren arabil, inclusiv în sere şi solarii.

Cuantumurile pe hectar se calculează de către APIA, prin raportarea sumelor stabilite prin această HG la suprafețele eligibile din baza de date a acesteia pentru anul 2017.

Cursul de schimb la care se efectuează plăţile pentru ajutoarele naţionale tranzitorii este de 4,5993 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la data de 29 septembrie 2017 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


2 comentarii

  1. Da, bine…cand vedem banii in cont… ca acum urmeaza telenovela…softul, detectia-teledetectia, greva angajati APIA , apoi minciuni ca banii sunt la Trezorerie dar unul de acolo e bolnav si n-a putut semna apoi ca bancile hraparete nu au operat in conturi. Smecherul promite si prostul trage nadejde. Imi este sila de voi.

Scrie un comentariu