Ştiri agricole

Subvenția APIA pentru PĂȘUNI: Amenajamentele pastorale, OBLIGATORII abia din 2019

Decizie pentru fermieri, publicată în Monitorul Oficial. Producătorii agricoli care încasează subvenția pe pășuni primesc o veste bună care este acum oficială. Amenajamentele pastorale, cele care erau obligatorii din 2018, au primit un nou termen pentru obligativitate: anul 2019. 

Decizia apărută astăzi în Monitorul Oficial, arată că în vederea accesării fondurilor europene aferente plăţilor pe suprafaţă, utilizatorii de pajişti, persoane fizice şi juridice, în calitate de proprietari şi/sau deţinători legali ai dreptului de utilizare a terenului, au obligaţia ca anual să asigure încărcătura minimă de 0,3 UVM/ha, în oricare din zilele perioadei de păşunat, sau cosirea cel puţin o dată pe an a vegetaţiei.

”Începând cu anul 2019, este obligatorie aplicarea amenajamentului pastoral”, se arată în modificarea adusă Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 (PL-x 314/2017).

Inițiativa a schimbat anul-limită din 2018 în 2019!

Vă reamintim că la începutul acestui an, Laurențiu Precup, directorul Direcției de Agricultură din Iași a anunțat că în anul de cerere, fermierii nu vor mai putea încasa subvenția APIA pentru pajiștile permanente și pășunile care nu au amenajamente pastorale. Același mesaj a fost transmis recent și de șeful DAJ Bihor.

Reprezentanții DAJ au solicitat tuturor celor care utilizează astfel de terenuri să se adreseze primăriilor pe raza cărora sunt amplasate pășunile pentru a se informa în ce stadiu se afla proiectul de întocmire a amenajamentelor pastorale. Această inițiativă este importantă pentru că după anul 2019 sunt șanse minime ca parlamentarii români sau Guvernul să mai poată obține o prelungire a termenului pentru amenajamentele pastorale.

Ce sunt amenajamentele pastorale

Amenajamentele pastorale reprezintă o schiță completa referitoare la îngrijirea pajiștilor permanente prin intermediul cărora fermierii obțin subvenții. Producătorii agricoli încheie contracte de închiriere a pajiștilor permanente în baza cărora pot solicita subvenții, iar la rândul lor, trebuie să îngrijească aceste pajiști.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Agriculturii, începând cu anul 2018, consiliile locale aveau obligația de a include amenajamentul pastoral în cadrul documentației de concesiune sau închiriere a pajiștilor permanente.


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


4 comentarii

  1. buna ziua . in sat dumbrava ,com. timisesti , jud. neamt in vecinatatea raului ozana exista o suprafata de peste 50 de hectare de pasune in devalmasie a obstii si pe parcursul celor 28 de ani au folosito cine a vrut si a putut mai nou sa-u construit si case pe acel teren fara sa se tina cont de legile in vigoare si restul terenului il pasuneaza cativa ciobani cu oile si caprele fara sa se faca concesionari si sa se poata lua suncventie pe acel teren . ce este de facut in acest caz .

Scrie un comentariu